Senioren Journaal van woensdag 23 oktober

Doorbraak naar alzheimermedicijn?

De weg naar de patiënt is nog lang en vol obstakels, maar farmaceutisch bedrijf Biogen meldt volgens de Volkskrant goed nieuws in de strijd tegen alzheimer. Biogen denkt als eerste bedrijf een medicijn op de markt te kunnen zetten dat de ziekte van alzheimer kan afremmen. Volgens Alzheimer Nederland gaat het om een medicijn dat echt ingrijpt op het ziekteproces, echt een doorbraak.

En maar wachten bij het CBR

Medewerkers die de wachttijd zo hoog zien worden dat zij die niet meer durven door te geven, uit angst voor reacties. Net als hun naam. De Volkskrant beschrijft de problemen bij het CBR, dat intussen ook financieel in de problemen komt. “Wij moeten mensen die vijf keer bellen elke keer totaal iets anders vertellen. Het kan zijn dat de wachttijd de ene keer 8 weken is, dan 9 blijkt te zijn en een week later 21 is geworden.”

Waarom negatief imago driewielfiets?

Er zijn tegenwoordig driewielers waarop u gezien mag worden, zegt KBO-PCOB. “Toch is het imago van de driewieler over het algemeen negatief en weerhoudt het een grote groep Nederlanders op een driewielfiets te stappen. Wij zijn benieuwd waarom dat zo is.” Samen met HUKA en de Fietsersbond organiseert KBO-PCOB en brainstormsessie.

Slimme rollator remt automatisch

Elke dag belanden 5 tot 6 ouderen op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis door een val met een rollator. Daar wil industrieel ontwerper Yff Verstraeten iets aan doen. Zijn slimme remsysteem zorgt ervoor dat de rollator automatisch stopt als de gebruiker er te ver achterloopt, meldt Business Insider. De masterstudent aan de TU Eindhoven noemt zijn vinding de Prollator, preventing rollator related accidents.

Leren uit brandend huis te vluchten

Steeds meer ouderen blijven tot op hoge leeftijd thuis wonen. Het is belangrijk dat dit ook veilig is. Daarom deden zo’n 25 ouderen dinsdag mee aan de veiligheidsmiddag bij de Risk Factory in Enschede, aldus dagblad Tubantia. Het programma is normaal bedoeld voor kinderen, maar is nu aangepast voor senioren.

Langer zelfstandig thuis, hoe doe je dat?

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, wat zijn hierbij de mogelijkheden? Veel mensen weten dat niet goed, zegt Wooncompagnie. Tijdens een bijeenkomst op 5 november in het dorpshuis Waarland, krijgen bezoekers daar antwoord op. Het gaat om een avond van Ouderenbond, het sociaal wijkteam, Wooncompagnie en WonenPlusWelzijn en de brandweer.

‘Seniorenhuisvesting is geen cashcow’

Honderd jaar bestaat de Eindhovense woningcorporatie Wooninc dit jaar. Inmiddels is bijna de helft van de 10.600 woningen geschikt voor senioren of ouderen. Het is volgens directie ‘denkbaar’ dat de corporatie zich op termijn alleen nog met seniorenhuisvesting bezig gaat houden, is te lezen in het Eindhovens Dagblad. “Seniorenhuisvesting is geen cashcow. Dat geeft niet, iemand moet het doen. Onze collega’s zijn er blij mee dat wij dat doen, want wij hebben er het meeste verstand van.”

Buurtkeuken in Gaasperdam

Sinds kort is er weer een buurtkeuken in locatie Gaasperdam in Amsterdam Zuidoost, meldt Cordaan. De organisatie van de buurtkeuken is in handen van Stichting Kraktie, wat letterlijk ‘samenwerken en verbinden’ betekent. Elke week brengen 30 tot 35 buurtbewoners een bezoekje aan de keuken.

Dorpshuiskamer Rockanje

De initiatiefneemster verwelkomde gisterochtend de eerste gasten in de Dorpshuiskamer in Rockanje, een plek waar iedereen welkom is. “De Dorpshuiskamer is alsof je bij een vriend of vriendin op visite gaat”, legt zij uit in AD Rotterdams Dagblad.. “Je kunt komen en gaan wanneer je wilt.” Voor bijna alle ontmoetingsplaatsen moet je lid zijn van een vereniging of een indicatie hebben. “Maar hier is iedereen op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 14.00 uur welkom.”

‘Help gemeenten zorg betaalbaar te houden’

Gemeenten komen in de knel doordat steeds meer burgers aankloppen. We moeten kunnen ‘remmen’, aldus een opiniestuk vanuit Raad voor het Openbaar Bestuur in Trouw. “Gemeenten zijn door het Rijk als het ware op expeditie gestuurd om de zorgkosten te beheersen, maar hun voertuig is niet op orde. De remmen werken niet goed en het Rijk stuurt mee.”