Senioren Journaal van vrijdag 23 september

Bezorgd om uw welzijn

De medicijnkoerier wordt soms binnengevraagd voor een babbeltje of om een pot appelmoes open te draaien, maar dat kan een teken zijn dat er meer speelt. Om de vier bezorgers van de Amstelveense Apotheken een officiële signaleringsfunctie te geven, werd het project ‘Bezorgd om uw welzijn’ bedacht.

Betaalde mantelzorg groeimarkt

Waar mantelzorg in het verleden vooral onbetaald werk was, heeft daar inmiddels ook de marktwerking haar intrede gedaan. Sinds enkele weken is er in Friesland (na Saar aan Huis en ZorgMies) een nieuw bedrijf op dat gebied actief: Zorgmaatje aan Huis, dat landelijk nu veertien vestigingen heeft.

Wonen met een Plus in opmars

Loosduinse Hof is het eerste woongebouw van de Haagse woningcorporatie Staedion waarbij het woonconcept ‘Wonen met een Plus’ is toegepast. “Het concept speelt in op de behoefte van bewoners met een lichte zorgvraag om langer thuis te wonen.” De ambitie is er om het Plus-concept op veel meer plekken te realiseren.

Voorstelling Ongezien moet je zien

Elkaar ontmoeten als oudere, waar kun je dat? En hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan en hoe kun je daarmee omgaan? Daarover – en meer – gaat de theatervoorstelling Ongezien. Met deze voorstelling wordt de Week van de ontmoeting in Delft afgesloten. Volgens de Stichting Samenwerkende Bonden voor Ouderen is dit een ‘mustsee”, meldt de gemeente Delft.

Cliënten afbellen, douchen overslaan

De Rotterdamse ouderenzorgorganisatie Aafje belt wekelijks gedwongen mensen af, omdat ze die niet kunnen verzorgen, meldt Rijnmond. “Een douche kan in het uiterste geval een dagje overgeslagen worden, maar als mensen insuline nodig hebben en niemand anders kan dat geven, dan moeten we daar toch echt heen.” Ook NPO radio 1 bericht hierover.

Langzaam is snel genoeg

Bij de bibliotheek van Muiden is deze week een Dementheek geopend. Cees Croes van Alzheimer Nederland gaf hierbij een aantal vaste mantra’s mee, aldus dagblad de Gooi- en Eemlander, zoals: ‘vergeet dementie, onthoud de mens’, ‘langzaam is snel genoeg’ en ‘ook mensen met geheugenproblemen willen met respect behandeld worden’, maar bovenal: ‘Blijf positief’. Want ook al zijn er in Nederland 290 duizend mensen met dementie, we moeten blijven hopen op verbetering.

Flipperaars stelen uit  ouderenwoningen

Met een auto toerden twee vrouwen en een man door het land. Daarbij deden zij in korte tijd woonzorgcomplexen voor ouderen aan, gebruikmakend van de zogeheten flippermethode. Op zoek naar geld en andere waardevolle spullen. Totdat zij op 22 maart van dit jaar in Den Bosch op heterdaad werden aangehouden. Gisteren eiste de officier van justitie straffen tot 24 maanden cel tegen hen.

Brief ‘aan alle 55-plussers op dit adres’

Columnist Opsnijder beschrijft in de Gelderlander hoe hij van de gemeente Berg en Dal een schrijven ontving gericht ‘aan alle 55-plussers op dit adres’. “De gemeente stuurde me een folder met de uitnodiging ‘op een gezellige manier met elkaar actief te zijn’ en ‘de hersenen flink aan het werk te zetten’. Ik kon me een paar middagen in de week in dorpshuizen van Ooij, Millingen en De Horst bekwamen in het bridgespel. Bijgevoegd was een folder vol met foto’s van streepjeshemden en kortkittige kapsels.”

Minderen en stoppen van medicatie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen is op zoek naar apothekers en huisartsen voor een wetenschappelijk onderzoek naar het minderen en stoppen van cardiovasculaire en diabetesmedicatie bij oudere patiënten. Voor het onderzoek worden samenwerkende apotheken en huisartspraktijken gezocht die proactief aan de slag willen met de module ‘Minderen en stoppen van medicatie’.

Leefstijlmonitoring bij alzheimer met sensoren

Ook voor ouderen met alzheimer die nog thuis wonen is leefstijlmonitoring een interessante optie, meldt ICT&Health: “Het doel van die leefstijlmonitoring is niet om ze te betuttelen, maar juist om het gesprek aan te gaan zodat betrokkenen langer veilig thuis kunnen blijven wonen.” Bij leefstijlmonitoring wordt een netwerk gebruikt van slimme sensoren die op diverse strategische plekken in de woningen zijn geplaatst.

Toch de verkeerde mensen binnengelaten

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 24 maanden tegen een 40-jarige vrouw uit Rotterdam wegens onder meer de plundering van een bankrekening van een bejaard echtpaar uit Den Haag. Ze zou voor zesduizend euro geshopt hebben met de pinpas, nadat die uit hun woning was ontvreemd, aldus het AD. De dochter zei bij de Haagse rechtbank: “Ik voel me schuldig omdat toch de verkeerde mensen bij hen zijn binnengekomen. Daardoor heb ik het idee dat ik niet goed voor hen gezorgd heb.”

Hoog tijd voor provinciaal mantelzorgpunt

Onafhankelijke Senioren in Friesland (OSiF) pleit voor een provinciaal mantelzorgpunt in Fryslân. Bij dit bovengemeentelijke platform moet de mantelzorger terecht kunnen met diens specifieke vragen, schrijven OSiF-bestuursleden in de Leeuwarder Courant. Financiële-, verzekeringtechnische-, en juridische vragen kunnen zeer complex zijn. “In andere provincies, zoals Limburg, blijken dit soort platforms uitstekend te werken.”

Actie beginnen voor ons pensioen

Een opiniestuk over het nieuwe pensioenstelsel (‘een ramp’) leidt in Trouw tot reacties .“Veel meer mensen zijn bezorgd. Hoe bundelen we onze krachten en krijgen we een actie op gang?” Niet iedereen stemt in. Er is ook een lezer die zegt dat het gaat om een FNV-geluid, “alleen goed voor de eigen achterban. Dat versterkt de tegenstellingen.”

Oplichting bij tuinonderhoud

Vorige week hebben in Heiloo twee jongens (tieners) huis aan huis bij ouderen hun diensten aangeboden voor tuinonderhoud. Voor 4 uur werk rekenden ze 950 euro. Ze zeiden van het Trefpunt Heiloo te zijn. Ze waren zo intimiderend dat deze bon betaald is, meldt Uitkijkpost.

Pensioenfondsen politiek speeltje

De toekomst van de pensioenen blijft in de miljoenennota ongewis. Veel hoeven de pensioenfondsdeelnemers er niet van te verwachten, voorziet voormalig pensioenconsultant Frits Bosch in de Telegraaf. “Pensioenfondsen zijn verworden tot politieke instellingen die woke-idealen belangrijker vinden dan hun deelnemers.” De Nederlandse pensioenpot van 1500 miljard euro wordt volgens hem een soort pinautomaat voor politieke hobby’s.