Senioren Journaal van dinsdag 22 oktober

Politie helpt ‘dwalers’ thuis te bezorgen

Netwerk Dementie Achterhoek heeft afspraken gemaakt met de politie, om verwarde mensen die gaan dwalen, sneller te kunnen ’thuisbezorgen’, meldt dagblad de Stentor. Er zijn afspraken gemaakt om personen met (potentieel) dwaalgedrag preventief aan te melden bij de politie. Aanmelding gebeurt bij voorkeur door de familie zelf. Als dat niet kan geeft zij toestemming aan een professional om de melding te doen.

Eenzame buur? Bel advieslijn

Rotterdammers kunnen sinds gisteren de gemeente bellen, als zij zich zorgen maken over een eenzame buurman, buurvrouw of iemand anders in de omgeving. De gemeente verwacht volgens AD Rotterdams Dagblad dankzij deze ogen en oren vaker inwoners te kunnen helpen die erg eenzaam zijn of in een isolement leven. Een campagne met posters in de stad, maar bijvoorbeeld ook in wachtkamers bij de huisarts en de bibliotheek, brengt het speciale telefoonnummer 010-2670700 onder de aandacht.

‘Levensstijl kan dementie helpen voorkomen’

“Het is een nieuw geluid in Nederland, een nieuwe boodschap. Lang dachten we dat pillen de oplossing waren voor een ziekte als Alzheimer, maar daar komt nu verandering in”, zegt hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert in Nieuwsuur. Hij mede-hoofdauteur van de open brief die NRC gisteren publiceerde. Door Alzheimer te willen oplossen met medicijnen leggen we het probleem buiten onszelf, zegt Olde Rikkert.

Nederlands pensioenstelsel beste ter wereld

Nederland heeft voor het tweede jaar op rij het beste pensioenstelsel ter wereld, schrijft adviesbureau Mercer in de Global Pension Index. Nederland loopt uit op Denemarken, dat net als vorig jaar op de tweede plaats staat, Australië staat op plek drie, aldus NU.nl.

Bij dementie baat bij ADL-training

Verpleeghuisbewoners met dementie die actief meehielpen bij de ADL hadden na 6 maanden een hogere kwaliteit van leven. Dat blijkt volgens Nursing uit het promotieonderzoek van neuropsycholoog Marinda Henskens.

Voedselbank focus op senioren

Voedselbank De Rijglaars in Waalwijk wil graag meer senioren helpen, meldt het Brabants Dagblad. “Vooral bij senioren is de schaamte groot. Er zijn mensen bij die een week lang maar amper eten om een cadeautje voor hun kleinkind te kunnen kopen.” Om deze aow’ers te helpen is de drempel al heel laag gelegd.

Zelfredzaamheidwinkel Helmond

De winkel voor zelfredzaamheid De Vooruitkomst in Helmond heropent op vrijdag 25 oktober de deuren. In deze winkel kunnen ouderen hulpmiddelen uitproberen waarmee zij langer zelfstandig kunnen wonen. Het assortiment is vernieuwd en uitgebreid, aldus het Eindhovens Dagblad.

Leerzame brandweerbingo

Geen cijfers maar plaatjes en na ieder goed rijtje voorlichting over hoe je een brand kan voorkomen. Dat is de brandweerbingo van Maassluis, is te lezen in AD Rotterdams Dagblad. De kazerne zat vol met senioren die kwamen om mee te spelen en een broodje te eten.

Er valt een bingo! De prijs is… een rookmelder.

‘Leeftijdsvermelding strafbaar stellen’

René Diekstra, zelf 73 jaar, beoordeelt anderen liever op hun functionaliteit en fitheid dan op hun leeftijd, schrijft hij in het AD. Met verwijzing naar leeftijdsvermeldingen in nieuwsberichten, stelt hij: “Laten we afspreken dat leeftijdsvermelding voortaan strafbaar wordt gesteld, net als leeftijdsgebonden  (verplichte) pensionering. Ouderen respecteren betekent dat we dat niet langer accepteren.”

Plaatselijke KBO kiest nieuwe naam

Senior-Rooi is de nieuwe naam van de KBO Sint-Oedenrode Centrum/Eerschot. Dat werd bekendgemaakt bij de viering van het 60-jarig bestaan, meldt het Eindhovens Dagblad. “Senior-Rooi is de naam die past bij de vereniging die we willen zijn, en dat is een vereniging voor mensen vanaf 50-plus in Sint-Oedenrode, ongeacht geloofsovertuiging of gezindte.”