Senioren Journaal van donderdag 23 februari

Slim geld schenken

Door forse ingrepen in de schenk- en erfbelasting staan gangbare manieren om belastingvriendelijk vermogen over te dragen aan de kinderen onder druk. Weekblad EW verschijnt vandaag met een coverstory: Slim geld schenken.

Geen jam, maar pindakaas

Wageningen Universiteit helpt ouderen met een app om gezond plantaardig of veganistisch te eten: als grote groep senioren impact maken wat betreft duurzaamheid, zonder dat het ten koste gaat van de gezondheid.

Help gemeente de juiste keuzes te maken

“Wij willen als gemeente de ondersteuning aan inwoners, verenigingen, organisaties bieden die nodig is, maar wij kunnen niet alles meer doen.” Aalsmeer roept op de gemeente te helpen de juiste keuzes te maken.

Verhuiscoach, verhuisvergoeding, huurkorting

Veel ouderen zouden wel willen verhuizen, maar zien op tegen het gedoe. Een persoonlijk gesprek helpt de drempel te verlagen. Ook een verhuisvergoeding en huurkorting kunnen van betekenis zijn.

Bezuinigen op warme maaltijd

Ouderen uit Terneuzen die niet meer voor zichzelf kunnen koken en daarom genoodzaakt zijn hun maaltijden te bestellen, kunnen dit regelmatig niet meer betalen. Dat meldt maaltijdservice Zo Lekker.

Seniorencafé in bibliotheek

In Heerenveen staat maart staat in het teken van vitaliteit en de lancering van het het vernieuwde platform hiervoor. Een van de berichten: Iedere woensdagmorgen voor 55-plussers Seniorcafé in Bibliotheek Heerenveen.

Opruiming zes miljoen mini-pensioenen

Pensioenfondsen proberen naar schatting zes miljoen kleine pensioenen op te ruimen: kleine pensioenen uit eerdere banen die worden samengevoegd met de huidige pensioenopbouw van werknemers.

Vitaal Oud Noord-Kennemerland: VONK

Bij Vitaal Oud Noord-Kennemerland (VONK) heeft nu ook het Mantelzorgcentrum zich aangesloten. Doel van VONK is dat ouderen langer veilig en met behoud van kwaliteit van leven thuis kunnen wonen

Miskenning overheid van zwaar werk

“Schiphol laat zien dat de aandacht vanuit de overheid voor werkomstandigheden  alleen maar is afgenomen.” Pleidooi voor een blijvende wettelijke mogelijkheid om regelingen te treffen tot eerder ophouden dan de AOW-leeftijd.

Zeeuwse inwonertop in beeld

“De enthousiaste deelnemers, ontspannen sfeer en goede gesprekken leidden tot creatieve ideeën om de zorg in Zeeland te verbeteren”, is de te zien in een korte impressie van het Burgerberaad. Op 4 maart starten Inwonerwerkplaatsen.

Onterecht voorschrijven antibiotica voorkomen

Kwetsbare ouderen krijgen regelmatig onterecht antibiotica voor een vermoedelijke urineweginfectie. Een beslisinstrument voorkomt onterecht voorschrijven, meldt vakblad Medisch Contact.

Landgoedwandeling voor ouderen

Boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen willen graag aan ouderen het landgoed Huis te Eerbeek laten zien. Ze hebben dan ook speciaal voor senioren een wandeling uitgezet op woensdag 8 maart.

Gokken met grootste spaarpot van Nederland

“We gaan gokken met de grootste spaarpot van Nederland: ruim 1400 miljard euro”, aldus een pleidooi om het nieuwe pensioenstelsel uit te stellen. “Als dit fout gaat, is de ellende de komende decennia niet te overzien.”