Ondanks strengere regels slim geld schenken

Door forse ingrepen in de schenk- en erfbelasting staan gangbare manieren om belastingvriendelijk vermogen over te dragen aan de kinderen onder druk. Weekblad EW verschijnt vandaag met een coverstory: Slim geld schenken.

Jarenlang was belastingvrij schenken betrekkelijk eenvoudig. Maar de afgelopen maanden voltrok zich een kleine aardverschuiving. In december deed de Hoge Raad uitspraak over schenkingsvrijstellingen, de jubelton is vervallen en de vermogenstaks van box 3 ingrijpend gewijzigd, en het kabinet grijpt in bij de fiscaal gunstige regeling voor bedrijfsopvolging.

Investering toekomst kinderen

De huizenprijzen zijn nog altijd hoog. Ook moeten kopers, anders dan tien jaar geleden, eigen geld inbrengen om er bijvoorbeeld de kosten koper van te betalen. ‘Financiële hulp van de ouder is daarom vaak nodig als het kind een huis wil kopen,’ zegt een expert vermogensplanning in EW. ‘Ouders zien de schenking als een investering in de toekomst van hun kinderen.’

Bijdragen aan hypotheeklasten

Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om zelf niets uit te lenen, maar het kind alles bij de bank te laten lenen. De ouders zeggen toe om met repeterende schenkingen bij te dragen aan de hypotheeklasten. ‘De financiële positie van de ouders én die van het kind bepalen welke constructie de minste schenkbelasting kost.’ De tijd dat je aan de hand van een paar vuistregels de meest voordelige situatie kon schetsen, is volgens EW helaas voorbij.

Schenken op papier

Ouders met vermogen dat vooral in de stenen zit en minder in spaargeld of aandelen, kunnen met een ‘schenking op papier’ alvast vermogen overdragen aan de kinderen. Er gaat geen geld over tafel, maar slechts een notariële schuldbekentenis. Het voordeel is dat er later minder erfbelasting hoeft te worden betaald. ‘Deze constructie bestaat sinds jaar en dag, maar is een heftig onderwerp door de wijzigingen in box 3,’ zegt in EW de schrijver van het vorig jaar verschenen boek Het Nederlandse erfrecht.