Senioren Journaal van dinsdag 23 augustus

Wekenlang geen huishoudelijke hulp

Een aantal oudere inwoners van de gemeente Westerkwartier is al bijna twee maanden verstoken van de wekelijkse huishoudelijke hulp. Een van de twee nieuwe zorgaanbieders is volgens het Dagblad van het Noorden niet in staat, de gevraagde hulp te leveren. Er kwam wel een nota voor de eigen bijdrage.

Elektrodes verbeteren geheugen

Ouderen wier brein dagelijks twintig minuten wordt geprikkeld met bepaalde stroomstootjes, kunnen daarna beter informatie onthouden. Dat biedt volgens de Volkskrant zicht op nieuwe manieren om ouderdomsvergeetachtigheid en zelfs beginnende dementie aan te pakken.

Geen luxebrood en rosbief meer

“Een pakje rosbief pak ik nu minder snel dan eerst”, noteerde het Noordhollands Dagblad in een reportage over hoe ouderen in deze tijd van prijsstijgingen boodschappen doen. “Ik koop geen luxebrood meer, met allerlei zaden erop. Maar gewoon bruin volkoren.” “Waar een tas boodschappen voorheen 25 euro kostte, ben ik nu tien euro meer kwijt.”

Compenseer de gepensioneerden

Volgens een rekenmodule van de stichting ‘Red de pensioenen’ hebben gepensioneerden met een modaal jaarinkomen van bruto 38.000 euro vanaf 2008 opgeteld circa 65.000 euro koopkrachtverlies geleden. Dat schrijft een lezer van het Haarlems Dagblad. Jaarlijkse  indexatie van de pensioenen had volgens hem  financieel gezien probleemloos gekund.

Wethouders serveren Stadsontbijt

Vier wethouders van Leidschendam- Voorburg waren actief tijdens het jaarlijkse Stadsontbijt, die door hen aan ruim honderd ouderen werd uitgedeeld. Van de 80.000 inwoners is bijna 20 procent ouder dan 60 jaar. Hier zal in het Collegebeleid dan ook rekening mee moeten worden gehouden,aldus Voorburgs Dagblad.

PCOB Vianen stopt ermee

De PCOB afdeling Vianen stopt, met ingang van 1 januari 2023, met hun activiteiten, meldt Het Kontakt. “We willen het bestuur al jaren verjongen, de meeste bestuursleden zijn al ver boven de tachtig.” “Een derde van onze leden is weggevallen en er is nauwelijks aanwas.”

Beroofd door ‘de bank’

Krijg je een belletje van een bankmedewerker over een verdachte geldtransactie vanuit het buitenland? En vraagt hij of zij daarna om de app Anydesk te downloaden of om je pinpas en code? Dan is het foute boel, zegt de Goudse politie. Al 31 inwoners in de regio Gouda werden sinds 1 mei slachtoffer van een gewiekste truc, aldus AD Haagsche Courant. Het doel? Zoveel mogelijk geld aftroggelen, vooral van oudere mensen.

Knarrenhof geen voorrang

Al vijf jaar is een groep senioren in Deventer bezig met het realiseren van een Knarrenhof in hun woonplaats, maar steeds grijpen ze mis bij nieuwbouwprojecten. De hoop is volgens dagblad De Stentor nu gevestigd op nieuwbouwgebied Steenbrugge. “Maar we kunnen ze wettelijk geen voorrang geven omdat ze al een tijd bezig zijn”, zegt de woonwethouder

Overlevingskansen na diagnose kanker stijgen

Het aantal mensen met kanker dat de eerste 5 jaar na de diagnose nog leeft, is gestegen. Dat geldt volgens de NOS ook voor het aantal mensen dat de eerste tien jaar in leven blijft, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie.

Gratis rijtest met eigen auto

In je eigen auto je rijvaardigheid testen. In Beuningen kunnen senioren dat binnenkort doen, meldt dagblad De Gelderlander. Het gaat om een gratis aanbod van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Het aanbod is gekoppeld aan een opfriscursus voor 65-plussers.

Echt alles komt voorbij op de huisartsenpost

Alles, echt alles, zien ze voorbijkomen op de huisartsenpost Rotterdam-Zuid, waar EW meeliep. ‘Waar mensen ook vastlopen – in de geestelijke gezondheidszorg, in de thuiszorg of waar dan ook – ze weten de huisartsenpost altijd wel te vinden. We krijgen echt alles op ons bordje.’ Als het zo doorgaat zullen wachttijden van anderhalf uur in de toekomst geen uitzondering meer zijn. ‘Het zou fijn zijn als mensen alleen bellen bij zorg die niet kan wachten tot de eigen huisarts er weer is.’