Senioren Journaal van woensdag 24 augustus

Oudere huurders niet zo in problemen

Een op de tien huurders van Kennemer Wonen komt niet rond met het inkomen. Maar liefst de helft komt maar net rond. En deze cijfers zijn nog van voor de forse prijsstijgingen van de laatste weken, aldus het Noordhollands Dagblad. Relatief weinig ouderen zeggen in de problemen te komen. Zij hebben ook veel vaker geld achter de hand.

Inzetten zorgrobots steeds realistischer

Met de inzet van zorgrobots gaat het sneller dan je denkt, zegt onderzoeker Henk Herman Nap van kennisorganisatie Vilans. Onder druk van de grote uitdagingen in de zorg gaat het steeds sneller. In de praktijk worden al verschillende systemen getest.

Wonen hot item op Plustival

Goede woningen voor senioren in het Westland is hét onderwerp tijdens de vierde editie van het Plustival op 17 september. Thema voor het festival is ‘Goed wonen maakt gelukkig’. “De situatie mag je best nijpend noemen en nu moeten we dus op zoek naar antwoorden op de vraag hoe en waar je goed kunt gaan wonen”, zegt de voorzitter van Seniorenraad Westland in AD Haagsche Courant.

Achtbaantester 65+ gezocht

Uitmetkorting.nl is op zoek naar een ‘achtbaantester’ op leeftijd. “Welke achtbanen zijn nu wel of niet geschikt voor mensen boven de 65 jaar? Welke zijn veel te eng en welke veel te tam? Ben jij boven de 65 jaar en heb je een sterke maag? Gek op snelheid, hoogtes en adrenaline rushes? Dan ben jij de perfecte kandidaat voor deze functie!”

Symposium Oog voor Roze ouderen

“Kom je in je werk steeds vaker LHBTIQ+ ouderen tegen? Wil je hier graag sensitief mee omgaan en ben je benieuwd naar tips en ervaringen van anderen? Kom dan naar ons symposium over omgaan met seksuele diversiteit bij ouderen.” Vanuit de Regenbooggelden organiseert GGD Brabant-Zuidoost een symposium voor medewerkers van welzijnsorganisaties, ouderenwerk en zorginstellingen.

Geheugenproblemen én depressieve klachten

32% van de mensen met geheugenproblemen heeft last van depressieve klachten. Daar komt bij dat deze kwetsbare groep slecht reageert op behandeling van de depressie. Reden genoeg voor Marij Zuidersma om onderzoek te doen hoe dat beter kan. Ze heeft 12 mensen met geheugenproblemen en depressieve klachten intensief gevolgd om achter individuele verschillen te komen.

Verschuiving naar persoonsgerichte zorg

“Er vindt in de ouderenzorg een verschuiving plaats naar persoonsgerichte zorg, met oog voor welbevinden en leefplezier naast ziekte en verlies.” Aldus de directeur van Leyden Academy over de executive leergang ‘Goed leven, goede zorg voor ouderen’.

Woningnood: ouderen helpen jongeren

De woningnood is groot voor jong en oud. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra ziet een relatie tussen die twee: bouw ouderenwoningen en de woningmarkt gaat als dominosteentjes op gang komen. Veel meer van dergelijke oplossingen staan centraal tijdens het aanstaande ZorgSaamWonen Congres.

Ouder worden met kwaliteit van leven

Het programma ‘Wij Ouder Wijzer’ helpt ouderen om te onderzoeken hoe ze fijn kunnen leven, aldus de gemeente Amsterdam. ‘Wij Ouder Wijzer’, gestart in 2019, is volgens de gemeente een programma waarin de deelnemers praktische oplossingen bedenken voor de vragen waar ze mee rondlopen.

Pensioen loopt gevaar

Het nieuwe pensioenstelsel ziet er veel minder rooskleurig uit dan het oude, schrijft een lezer van de Telegraaf. “Dat de rekenrente wordt afgeschaft lijkt positief, maar daar komt de term ’beschermingsrendement’ voor terug. Die heeft dezelfde werking en wordt ook door de DNB vastgesteld. Van indexeren zal vaak weinig terechtkomen.”