Senioren Journaal van maandag 22 augustus

Aan de slag met blijf-bezig baan

Huup (70) en Yvonne (65) hebben er zin in als gastheer en -vrouw bij BCC. “We kunnen ons verdienstelijk maken en blijven onder de mensen. “ BCC gaat in Zuid-Limburg aan de slag met om te beginnen vijf gepensioneerden.

Liever klusvrouw dan vreemde man in huis

Het klusbedrijf ‘Onze Klusvrouw’ heeft alleen vrouwen in dienst. De vraag naar de klusjesvrouwen blijkt vooral onder ouderen groot, zeggen Brabantse zorginstellingen tegen Omroep Brabant. “Met name ouderen vinden een klusvrouw veiliger dan een vreemde man in hun woning.”

Moeder te veel in de watten gelegd?

Een dochter vindt dat ze te weinig ‘ambulante thuiszorg volgens niet-professioneel tarief’ van de gemeente kreeg toegezegd. De gemeente vindt dat dochter haar moeder te veel in de watten legde en te weinig stimuleert tot zelfredzaamheid.

Ouderen financieel klem

Vrijwel alle (15.223) deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf willen dat de AOW snel wordt verhoogd. Veruit de meeste stemmers denken dat bij meer dan de helft van de Nederlandse ouderen het water aan de lippen staat. Volgens de Seniorencoalitie is verhoging van de AOW dringend noodzakelijk.

Cyberweerbaarheid in coalitieakkoord

In Den Helder moeten meer senioren weerbaar worden gemaakt tegen cybercriminelen. De nieuwe coalitie wil hen daarbij helpen, blijkt uit het coalitieakkoord. De coalitiepartijen willen onder meer met de bibliotheken en andere partners bijeenkomsten voor senioren organiseren.

Razendsnel voor de deur

Gebruikers van De Heijdse Lijn wordt het nóg makkelijker gemaakt. Binnenkort kunnen zij een kwartier na een telefoontje de bus bij hen voor de deur verwachten, meldt AD Haagsche Courant uit Ter Heijde. De bewonersvereniging zette De Heijdse Lijn op, als verbinding met Monster.

In gesprek met caritas en diaconie

“Het gevaar dat ouderen in een sociaal isolement terecht komen. We gaan met caritasinstellingen, diaconieën en ouderenbonden hierover in gesprek, dat er extra aandacht voor hen moet komen”, wordt vanuit Solidair Friesland en de Arme Kant van Fryslân gemeld in het Friesch Dagblad.

Contant geld blijft nog wel even

Als je kijkt naar fysieke betalingen aan de toonbank doet nog altijd 20 procent die contant, aldus Betaalvereniging Nederland in Trouw. “Fysiek geld blijft nog wel even.” Volgens Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer willen miljoenen mensen contant geld behouden. Afspraak is dat contant betalen de komende vijf jaar is gegarandeerd.

Waarom niet een baantje zoeken?

“Waarom, als je nog fit bent, niet zelf proberen het budget op te krikken door een baantje te zoeken”, aldus een EW-commentaar. “Wat is er mis om een paar uur per week actief te zijn op een plek waar je zeer gewenst bent? In een rijk land als Duitsland hadden ouderen lang voor deze energiecrisis al bijbanen om het inkomen op te vijzelen.”

Met oppashond beter humeur

Stichting OOPOEH koppelt senioren aan honden. Dit heeft een uiterst positieve impact op het levensgeluk van deze ouderen, zo blijkt uit onderzoek van PwC. “Maar liefst 85% van de ouderen die verbonden is aan OOPOEH ervaart tijdens het oppassen een verbetering van zijn humeur.”