Senioren Journaal van donderdag 22 augustus 2019

Meer ouderen naar de voedselbank

Het aantal ouderen dat een beroep deed op voedselhulp is de eerste helft van dit jaar gegroeid, meldt de Volkskrant. ‘Dat zou kunnen komen doordat de kosten van levensonderhoud harder zijn gestegen – denk aan de verhoging van btw en energieprijzen – dan de pensioenen en AOW’, aldus koepelorganisatie Voedselbanken Nederland.

Hoe voor Theo (102) het leven weer zin kreeg

Na zijn 100ste verjaardag vond Theo van Duin zijn leven zinloos geworden. “Mijn vrienden zijn dood, mijn leeftijdgenoten zijn dood. Ik was een eenzame oude man.” De uitnodiging voor een onderzoek veranderde alles, vertelt hij in EenVandaag. “Ik schijn een gen te hebben dat Alzheimer voorkomt.”

In beweging met calisthenics

Ouderen in Dordrecht bewijzen dat ook zij aan calisthenics kunnen doen. Een groep ouderen in de leeftijd van 50 – 77 jaar gaat aan de slag in het calisthenicspark in deze plaats, meldt Dordrecht.net. De ouderen waren zeer enthousiast en  deden actief mee. “Een hele  andere invulling van je dag dan bijvoorbeeld in de reguliere setting van een activiteitencentrum voor  ouderen.”

‘Zwolse senioren laten jubelen’

Uit het Zwolse fonds De Gasthuizen kregen in de afgelopen tien jaar 340 initiatieven voor senioren een financiële bijdrage. Wie iets goeds doet voor Zwolse senioren, maakt bij het 10-jarig bestaan kans op de ‘Jubileumjubel’, 10.000 euro bestedingsruimte. “Ons doel? Zwolse senioren laten jubelen”, zegt de voorzitter in de Swollenaer.

Subsidie initiatieven eenzaamheid

Om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen en te bestrijden is er een nieuwe subsidie beschikbaar gekomen voor innovatieve, startende lokale initiatieven gericht op het voorkomen en verminderen van eenzaamheid bij ouderen. Dit meldt fondsenwervingonline.

Er kan maximaal 15.000 euro worden aangevraagd.

Reisbranche steeds meer oog voor 65-plusser

Reisorganisaties krijgen de welvarende, vitale en actieve 65-plusser steeds meer in het oog. Zij geven meer geld uit en hebben meer tijd om op vakantie te gaan. Het beeld van de pensionado die zijn oude dagen aan de Spaanse Costa slijt lijkt achterhaald, ondervinden reisorganisaties volgens NU.nl.

De wereld rond met 80-jarigen

Voor het derde seizoen op rij reist oud judoka en tv-presentator Dennis van der Geest met acht 80-ers een stukje van de wereld over, meldt Radio.nl.  Ze hebben allemaal hun eigen droom, die alleen in het buitenland in vervulling kan gaan. Tijdens deze reis komen hun dromen door Talpa uit. Vanaf woensdag 4 september elke week om 20.30 uur te zien bij SBS6.

Fouten bij toekennen huishoudelijke hulp

De gemeente Eindhoven maakte fouten bij het toekennen van huishoudelijke hulp aan ouderen, zieken en mensen met een beperking. Door nieuw beleid kreeg deze groep burgers minder hulp, oordeelde de bestuursrechter van de rechtbank Oost-Brabant volgens NU.nl.

Zo’n 160 burgers stapten naar de rechter omdat zij vonden dat ze met het nieuwe beleid te weinig uren hulp kregen.

Stapeling van zorgkosten

Wie een aandoening heeft of een beperking loopt vaak tegen extra kosten aan voor de zorg. Het gaat dan om kosten buiten de ziektekostenverzekering en het eigen risico om. De bijkomende kosten lopen soms in de duizenden euro’s, blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. “Dit onderzoek toont aan dat veel mensen ondanks alle maatregelen nog steeds te maken hebben met ongewenste stapeling van zorgkosten.”

‘Hogere pensioenen beetje extra korten?’

“Nu kortingen noodzakelijk zijn, waarom dan niet iets meer gevraagd van mensen met een fors pensioen?”Dit schrijft een lezer van het Brabants Dagblad. “We kunnen kleine pensioenen toch onaangetast laten en hogere pensioenen een beetje extra korten? Waarom geen extra offer gevraagd van mensen boven de 80 die veelal al ruim 20 jaar genieten van hun pensioen en daarbij mochten rekenen op de solidariteit van de jongeren?”