Senioren Journaal van woensdag 21 augustus 2019

‘Geen wonder dat we oud worden vreselijk vinden’

Voordat we gaan praten over een voltooid leven-wet, moeten we eerst kijken hoe onze maatschappij omgaat met ouderen, aldus Michael Echteld en Joost van Iersel van Avans Hogeschool in dagblad Trouw. “Op dit moment worden productiviteit, functionaliteit en individualisme benadrukt. Dit model voor omgaan met ouderen is niet houdbaar. Geen wonder dat we oud worden vreselijk vinden.”

‘Geef jongeren meer te zeggen dan ouderen’

Jongeren hebben de langste toekomst, maar die bepalen vooral ouderen in de politiek. Dat moet anders, betoogt bankdirectievoorzitter Barbara Baarsma in de Volkskrant. Haar voorstel is een jongerenparlement met leden van 16 tot en met 25 jaar. Niet om  alleen mee te praten over studiefinanciering, maar juist over zaken als de AOW-leeftijd en het pensioenstelsel, klimaatbeleid, de positie van flexwerkers, het lidmaatschap van de EU en het zorgstelsel.

‘Overweeg verhuizing bij dure aanpassing’

Inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek die hun huurwoning willen laten aanpassen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, wordt straks eerder gevraagd te verhuizen naar een leegstaande woning waaraan die aanpassingen al zijn gedaan. Dat is volgens De Gelderlander het uitvloeisel van een overeenkomst tussen de gemeente en woningcorporatie Wonion.

KPN Health richt zich op zorgvernieuwing

KPN Health wil zorgvernieuwing in de regio ondersteunen, meldt ICT&Health. Het bedrijf organiseerde een eerste rondetafelsessie, voor Limburgse zorgaanbieders. Daar werd onder meer gediscussieerd over wakkerligpunten zoals wat te doen met sociale opnames van kwetsbare ouderen. KPN Health biedt via haar Vitaal Thuis toepassing bewegingspatronen te monitoren bij ouderen thuis en ondersteunt organisaties bij hun digitale transformatie.

Specialist komt naar oudere toe

De Zeeuwse ziekenhuizen en verpleeghuizen willen meer gaan samenwerken.

Niet de oudere naar de specialist, maar de specialist naar de oudere, is volgends Omroep Zeeland het idee. Voor veelvoorkomende aandoeningen wordt bekeken hoe de zorg efficiënt en tegelijk ‘dichtbij’ georganiseerd kan worden.

Naar meer persoonlijke medische behandeling

Verouderingsonderzoekers onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben een combinatie van biomarkers in het bloed gevonden die kan helpen de gezondheidsstatus en kwetsbaarheid van ouderen in te schatten. De bloedmeting is bedoeld als eerste stap richting een meer persoonlijke behandeling van ouderen. “De kalenderleeftijd zegt bij ouderen nu eenmaal niet zoveel over de algemene gezondheidsstatus.”

‘Huisbezoek 70+ erg gewaardeerd’

Anderhalf jaar geleden is SAM Welzijn gestart met het project Huisbezoek 70+. De bezoeken worden door de 70-plussers erg gewaardeerd, aldus de projectleider tegen Kijk op Bodegraven-Reewijk. Inmiddels zijn zij en haar 28 vrijwilligers op 709 huisbezoeken geweest. Bedoeling is dat in de toekomst iedereen eens in de zes jaar een uitnodiging krijgt.

Levenslust terug via het dorpscentrum

In het dorpscentrum vond Mieke (80) haar levenslust terug, vertelt zij in EenVandaag: “Ik ben van niemand weer iemand geworden.”Het gevoel van verlatenheid en rouw is op de achtergrond geraakt.  Mieke durft, op haar 80ste, helemaal zichzelf te zijn. “De maskers zijn af en dat geldt ook voor andere mensen in het Raadhuis. We kijken elkaar aan en vragen: ‘Wie ben je?’ – er zit niks meer voor.”

‘Kabinet zal ouderen niet laten stikken’

Tussen alle paniekberichten over het pensioen is het soms moeilijk om te ontwaren wie waarvoor moet vrezen. Elsevier Weekblad zet dat per generatie op een rij. Met dreigende kortingen zullen gepensioneerden moeten hopen dat het kabinet op Prinsjesdag maatregelen aankondigt om hen te compenseren: Aangezien er begin 2021 verkiezingen zijn en de staatskas uitpuilt, lijkt het onwaarschijnlijk dat het de ouderen laten stikken.

Wachtruimte in elk seniorencomplex

Alle seniorencomplexen van woningbouwvereniging Habeko worden voorzien van een wachtruimte, waar bewoners kunnen wachten op bijvoorbeeld de taxi of familie, meldt AD Groene Hart. Habeko doet dat in het kader van het honderdjarig bestaan.