Senioren Journaal van vrijdag 21 april

Breda Senior positief ouder worden

De gemeente Breda ontwikkelde het initiatief Breda Senior, met als doel: iedere Bredanaar op een gelukkige en positieve manier ouder laten worden. “Met Breda Senior zorgen we dat senioren zich gehoord en gezien weten en zetten we hen op een positieve manier in hun kracht.”

Bankinformatiepunt in het dorpshuis

In het Dommelhuis Son en Breugel start als pilot, na een initiatief van de Seniorenraad, het Bankinformatiepunt. Hierin werken samen het Infopunt OuderenWijzer, het Informatiepunt Digitale Overheid van de Bibliotheek en de Rabobank.

Start nieuwe woonvorm met stimuleringsregeling

Partners Marja Takens en Bert Pathuis zijn initiatiefnemers van Huis te Zeijen: een nieuwe woonvorm op hun eigen erf voor senioren om zo lang mogelijk en gezond mogelijk zelfstandig te wonen. Zij maakten gebruik van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg en een plan-ontwikkeling-lening.

Inactieve senioren in beweging krijgen

Een buurtsportcoach senioren in de gemeente Den Haag krijgt ondersteuning van een stuurgroep die bestaat uit partners vanuit zorg, welzijn en sport. Met de inzet van ambassadeurs in de wijk weet zij succesvol inactieve senioren in beweging te krijgen en te houden.

Cohousing als modern naoberschap

In oktober start de bouw van het nieuwe wooncomplex aan de Coehoornstraat in Arnhem; een initiatief van de vereniging Cohousing Arnhem. Voor jongeren en ouderen samen (naast, met en voor elkaar), met modern naoberschap.

Minder op pad door tekort aan vrijwilligers

Ouderen in het woonzorgcentrum van Zorggroep Meander in Oost-Groningen kunnen door een tekort aan vrijwilligers steeds minder vaak een uitje maken. ‘We moeten regelmatig nee verkopen en dat is gewoon heel jammer.’

De zorgverlener als je buurman

Bijna twee jaar geleden opende de eerste Holikiday zijn deuren: een kleinschalige en levensbestendige woonvorm waarbij de zorg gewaarborgd is. Inmiddels zijn het er zes en in de loop van het jaar zullen er nog zes bijkomen.

Buurtbankjes populair in Frankrijk

Voor veel Franse ouderen spelen openbare bankjes een sociale rol. Ze stellen hen in staat ‘niet opgesloten te blijven binnen vier muren’. ‘Door hier te komen nemen ze tijdelijk afstand van hun soms eenzame leven thuis.’

Taalcursus 60-plussers kan dementie vertragen

Als je twee of meer talen spreekt, kan het zijn dat je pas op latere leeftijd symptomen van dementie ontwikkelt, dan als je maar één taal spreekt. Het is de reden dat de Rijksuniversiteit Groningen taalcursussen aanbiedt voor zestigplussers.

Bakkie Aandacht in de Wijk

In Den Haag trekt Mantelkring de wijken in met een omgebouwde SRV-bus waarin mantelzorgers vragen kunnen stellen. “Mantelzorg kan soms een erg pittige taak zijn voor mensen.”

Banken, doe meer voor ouderen

In de wereld van nu de bank dicht bij? Nee, ver weg. “Veel banken maken zich schuldig aan distantiëring, veronachtzaming en emotionele verwaarlozing van een grote groep met name oudere mensen.”

Eerste gemeente subsidie sporthulpmiddelen

Súdwest-Fryslân is de eerste gemeente met een regeling voor sporthulpmiddelen. De subsidie ondersteunt bij de aanschaf van bijvoorbeeld een sportrolstoel, een blade of een handbike.

Seniorenmakelaar voor huur en koop

“Een seniorenmakelaar gaat ouderen die in een huur- of koopwoning wonen, helpen bij hun verhuisvragen.” Dat staat in de aangepaste woonvisie van de gemeente Delft.

Aldeboarn opent zelf een (pop-up) winkel

Als de winkel uit het dorp verdwijnt, moet het dorp zelf maar een winkel opzetten. Zo moet Plaatselijk Belang Aldeboarn hebben gedacht. In de zomer opent er een tijdelijke pop-up winkel in het dorp.

‘Bankmedewerker’ in de val gelokt

Een 20-jarige Amsterdammer is op heterdaad betrapt tijdens een poging van het stelen van een bankpas. Het beoogde slachtoffer, een 71-jarige vrouw uit de Amsterdamse Jordaan, waarschuwde de politie. De politie meldt ook een aanhouding na bankhelpdeskfraude in Blaricum.