Senioren Journaal van woensdag 21 juni

Ouderen grootste geschenk voor samenleving

Ouderen worden vaak gezien als kwetsbaren en een kostenpost. Daar wil bijzonder hoogleraar ouderenparticipatie Tineke Abma tegenwicht aan bieden: Ouderen zijn het grootste geschenk voor de samenleving: ze nemen met vrijwilligerswerk en als oppas veel zorg over.

Kerk groeit door de ouderen

Wie naar een dienst in de Kurioskerk in Leeuwarden gaat, treft er veel ouderen. Juist daar komt de groei van de gemeente nu vandaan. Geloof, gastvrijheid en saamhorigheid blijken de visitekaartjes.

MIX woonconcept voor jong en oud

Een nieuw innovatief woonconcept (MIX) moet in Hoorn een goede mix van jong en oud worden. Iedereen kan van elkaar leren en elkaar aanvullen, aldus de gemeente Hoorn: Wonen in de MIX zorgt voor ontmoeting.

Verzekeringen en artsen laten ons in de steek

Tussen Wlz en Wmo is niets. “Alleen mensen met geld doen kennelijk mee in onze samenleving, kunnen zich noodzakelijke hulp permitteren. Verzekeringen en artsen laten ons in de steek.”

Dans je toekomst tegemoet bij Lowlands

Op Lowlands (18-20 augustus) presenteert Leyden Academy een ‘swingend disco-experiment’. Deelnemers kunnen hun persoonlijke levensverwachting berekenen, zichzelf bekijken door een verouderingsfilter en dansen in een verouderingspak.

Wil (87) voelt zich eenzaam en genegeerd

Stichting Met je Hart start een campagne tegen eenzaamheid onder ouderen tijdens de zomer. Niet iedereen kijkt uit naar de vakantieperiode. Ook de 87-jarige Wil ziet op tegen de komende maanden.

Lunchbijeenkomst mantelzorgers

Buurtteams Vlissingen organiseert een lunchbijeenkomst voor mantelzorgers. Er is ruimte om ervaringen te delen, knelpunten te bespreken en te praten over benodigde ondersteuning voor een gezonde balans als mantelzorger.

Slim kussen voor mensen met dementie

Student Frank Manting van de Hanzehogeschool ontwikkelde met succes de E-motion Chair: een slim zitkussen voorzien van sensoren dat vanuit beweging in de stoel klachten zoals stress, pijn en frustratie kan detecteren bij mensen met dementie.

Oude en nieuwe schoenen en oude mensen

Een veel te ver doorgevoerde en meteen al uit zijn verband rakende metafoor is ‘oude schoenen’ versus ‘nieuwe schoenen’, in een debat over oude mensen, aldus een impressie uit de Tweede Kamer. Het voltallige publiek raakte de draad kwijt.

Proeftuinen huishoudelijke hulp Wmo

De gemeente ’s-Hertogenbosch start verschillende proeftuinen Wmo. “Dit doen we mede op verzoek van en samen met onze zorgaanbieders. Via de proeftuinen stellen we in een proefperiode vast wat een inwoner echt nodig heeft.”

Zorgstelsel drastisch veranderen

ANBO steunt de aanbevelingen uit het gisteren verschenen rapport ‘Met de stroom mee’ van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. “Dit advies tot hervorming is ongelooflijk belangrijk gezien de grote problemen die er zijn.”

Eén pneumokokkenprik  voldoende

De Gezondheidsraad adviseert voor kinderen én zestigplussers andere pneumokokkenvaccins te gebruiken dan nu. De nieuwe varianten die de raad in gedachten heeft, werken namelijk beter. En voor de senioren zou er zelfs nog maar een prik nodig zijn.

Ouderenzorg redt het niet met deze salarissen

Zorgpersoneel van verpleeghuizen en in de wijk hebben grote moeite om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Bijna de helft komt niet uit, ze komen maandelijks 100 tot 400 euro tekort.

Zelf moet je ook iets willen ondernemen

Stichting Met je Hart start een campagne tegen eenzaamheid onder ouderen tijdens de zomer. In Gesprek van de Dag in de Telegraaf een aantal reacties op Facebook:  Niet alleen onder ouderen. Wat intens sneu. Op tv de hele zomer herhalingen, helpt er ook niet aan mee. Zelf moet je ook iets willen ondernemen. Tja dan moet de winter nog komen.

Senioren in trouwshow

De prins met het witte haar, de seniorentrouwshow die Dennis van der Geest presenteert, is vanaf 2 juli te zien op SBS6, meldt het AD. In elke aflevering wordt een koppel — vooral 70-plussers — gevolgd dat op late leeftijd in het huwelijksbootje stapt.