Dit is onze zomer nieuwsblog van dinsdag 20 augustus 2019.

Hoe wordt een kind gezond 135 jaar?

Nederland heeft steeds meer negentigers, en straks ‘honderders’. Veel supersenioren zijn fysiek jonger dan hun leeftijd. Hoe word je gelukkig ouder? Hoogleraar verouderingsonderzoek Rudi Westendorp (net 60)rondt zijn derde boek af, meldt Trouw: wetenschappelijke tips om zo lang mogelijk gezond te blijven. “Een baby die nu geboren wordt, wordt gemiddeld ruim honderd. Uitschieters gaan naar 135 jaar.”

Tips van supersenioren

Gaan voor wat je echt wilt, is wat voor Edith van der Meulens (88,) leven tot een succes maakte. ‘Tegenslagen horen erbij’, vertelt zij in Trouw. “Oud worden is een mooi loslatingsproces.” Haar tip: Zorg dat je onafhankelijk bent. Bert Vos (90) had een moeilijke start als kind maar geeft zijn leven een dikke negen. “Hak de knoop door als je ongelukkig bent.” Hij voelt zich succesvol en gelukkig. Zijn tip: Je hoofd moet aan de gang zijn.

Oss belt aan bij senioren

De gemeente Oss benadert alle senioren uit de Schadewijk voor een fitheidstest, aldus het Brabants Dagblad. Alle 1700 zestigplussers uit de buurt krijgen een uitnodiging in de bus én een vrijwilliger aan de deur. De actie in de Schadewijk is een onderdeel van het landelijke programma Sociaal Vitaal. “Zo krijgen we een kans om de behoeftes van alle senioren in kaart te brengen. Of dat nu een doorverwijzing naar een arts of het oprichten van een kaartclubje is.”

VrijwilligersPlus gezocht

Cordaan zoekt Vrijwilligers Plus. VrijwilligersPlus gaan wekelijks op bezoek bij een bewoner van een woonzorgcentrum of verpleeghuis van Cordaan. Bewoners hebben zo een vast maatje dat wekelijks langs komt. Samen doen zij leuke dingen. Zoals zingen, spelletjes of boodschappen doen.

Voetbal als wapen tegen dementie

Een initiatief om voetbalminnende en dementerende ouderen uit een sociaal isolement te halen wint terrein, meldt de Telegraaf. In Tilburg halen twintig ouderen tweewekelijks herinneringen op over ’hun’ club Willem II onder de noemer Football Memories. Andere clubs tonen interesse. “Het zou mooi zijn als we dit over heel Nederland kunnen uitrollen.” Bij de Stichting Alzheimer Nederland juichen ze lokale initiatieven zoals Football Memories toe.

Zorgen over online privacy

Meer dan de helft van de vijftigplussers zegt volgens EMERCE bezorgd te zijn over zijn/haar online privacy. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van BEEGO, een start-up die digitale assistentie aan huis levert door IT-studenten, en Seniorennet. Vier op vijf senioren is niet bang om nieuwe technologieën te leren kennen, maar 40% vreest dat het online plaatsen van persoonlijke informatie tegen hen kan worden gebruikt.

‘Er is meer dan jezelf en deze kamer’

‘Spirituele, vitale man (80) zoekt maatje om te reizen naar…’ Met het plaatsen van de contactadvertentie gaat er een knop om in Jans leven. Hij heeft de eerste stap gezet. Dat is al een goed gevoel, vertelt hij in EenVandaag. En er reageert een vrouw bij wie hij zich na wat telefoongesprekken al thuis voelt.

Jan Slagter: ouderen zijn hip

Programma’s van MAX doen goed doen de laatste jaren, miljoenen kijkers voor Heel Holland Bakt, Het geheime dagboek van Hendrik Groen en nu ook weer We zijn er bijna. Jan Slagter zegt tegen Villamedia: ‘Ja, ouderen zijn hot. Als er vroeger al ouderen gefilmd werden, was het altijd in de categorie ziek, zwak en misselijk. Nu zijn ouderen hip, dat zien ook de commerciëlen.”

SeniorenWegwijzer als online hulp

Voor een aantal senioren is het internet een ingewikkeld medium. SeniorenWegwijzer helpt de senioren van Almere op weg met een nieuwe website, aldus omroep 1Almere. Er zijn grote knoppen met afbeeldingen zichtbaar. “Op de website hoeft er niet getypt te worden om bij een interessante, nuttige, betrouwbare of leuke website te komen.”

Speeltuin ook voor ouderen

Speeltuin de Viking opent vanaf maandag 2 september iedere 14 dagen de poorten als ontmoetingsplek voor ouderen. “We willen de speeltuin effectiever gaan gebruiken”, legt de voorzitter van de stichting speeltuin De Viking uit in het Eindhovens Dagblad. “Nu is de speeltuin alleen open als de kinderen vrij zijn en dat is zonde.”