Senioren Journaal van vrijdag 20 september

Bewind of levenstestament kan beter

De juridische regelingen voor kwetsbare ouderen bieden te weinig ruimte voor het deels zelf kunnen beslissen van de oudere. Levenstestamenten bieden te weinig bescherming tegen misbruik, stellen de hoogleraren Kees Blankman en Masha Antokolskaia in Trouw. “Er staat de komende jaren kwantitatief en kwalitatief veel op het spel en het is hard nodig om meer kennis te verkrijgen over de toepassing van de mogelijkheden voor ondersteuning en bescherming van kwetsbare ouderen en deze om te bouwen in de richting van eigen regie, met ondersteuning zolang het kan maar bescherming als het moet.”

‘De dolle dwaze dementiedagen zijn begonnen’

Het is een bijzondere week, schrijft verslaggever Toine Heijmans van de Volkskrant, “want de dolle dwaze dementiedagen zijn begonnen, zaterdag is het zelfs Wereld Alzheimer Dag, en daar weten mijn vader en zijn nabestaanden het nodige van. Zijn zoon bezocht de afgelopen tijd alvast wat evenementen met dr. Alzheimer als centrale gast. Het blijft lastig, daarover spreken in het openbaar, maar het moet”.

Mensen met dementie houden het liever geheim

Mensen die kampen met dementie houden dat liever geheim. Bijna een derde van de patiënten houdt de diagnose voor zich, zo blijkt volgens het AD uit een groot onderzoek naar dementie van Alzheimer Disease International (ADI), dat vandaag uitkomt. De angst voor het ontwikkelen van de ziekte leeft bij 95 procent van de ondervraagden.

Senioren bewegen op recept

Zorg voorkomen. Dat is een ambitie van het landelijke initiatief De Juiste Zorg op de Juiste Plek. Alblasserdam biedt volgerns nieuwsbrief De Eerstelijns een mooi voorbeeld: een beweegprogramma voor mensen die anders waarschijnlijk gezondheidsproblemen zouden krijgen en daarmee zouden aankloppen bij een zorgverlener in de eerste lijn. Zorg, welzijn en de gemeente werken nauw samen binnen Bewegen op recept.

Leefsamen Oude IJsselstreek van start

In Etten gaat vandaag het project ‘Leefsamen Oude IJsselstreek’ van start. Doel van het project is de veiligheid van zelfstandig wonende ouderen te vergroten. In Oude IJsselstreek worden 125 woningen van alleenwonende ouderen één jaar kosteloos voorzien van allerlei technische snufjes. De woningen van de deelnemers worden uitgerust met allerlei sensoren.

In totaal worden in de Achterhoek duizend huizen op het platform aangesloten.

Worden we 130 jaar?

In Maarssen vond de opening plaats van de tentoonstelling Endless Life. De vraag is volgens Telegraaf hoe oud we kunnen worden. is 130 jaar mogelijk? Kunstenaars en wetenschappers reflecteren daar op het leven dat door innovaties steeds langer wordt. De tentoonstelling bevat werk van onder andere Daan Roosegaarde. Jan Mulder hield bij de opening een mopperend manifest tegen de dood: “De essentie van het leven is juist het verheugen op de dag van morgen.”

‘Speel bij dementie in op fantasie’

Ook mensen met dementie blijven nieuwsgierig, schrijft de Belgische onderzoeker Kasper Bomans in het AD. “Het is veel‎belangrijker dát we vertellen dan wat we vertellen. Als we niet alleen over feiten en informatie‎maar vooral ook over gevoelens en verbeelding durven te praten, ontstaan er nieuwe mogelijkheden tot verbinding. En daar kunnen zowel mensen met dementie als hun omgeving‎alleen maar wel bij varen. Hoe moeizaam dat soms ook is.”

Met workshop de eenzaamheid voorbij

Het kan best lastig zijn om nieuwe contacten te maken. Icare Ledenvereniging (samen met het Rode Kruis) houdt overal in Nederland workshops om je kennissenkring uit te breiden. De behoefte blijkt groot, is te lezen in dagblad de Stentor. Aan bod komen: het belang van een sociaal netwerk, de factoren die van invloed zijn op een netwerk, hoe je vrienden kunt behouden en hoe je je voorbereidt op noodsituaties.”

Lol op het ‘ouderenlandgoed’

Videomakers Joep ten Hove en Thijs Meeuwsen draaiden een zomer lang mee op een woonboerderij voor mensen met dementie in Mariahout en vertellen er over in het AD. “Het wordt al snel zo treurig als het over alzheimer gaat. Je kunt nog zo veel lol hebben. Dát willen we laten zien.” Op het landgoed, dat 5 hectare groot is, wonen inmiddels zestig bewoners die vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen. De dagactiviteiten zijn bewust verspreid over het uitgestrekte terrein, zodat bewoners elke dag in beweging moeten komen.

Markt voor gepensioneerden die willen werken

Uit het onderzoek ‘De yep van tegenwoordig’ dat I&O Research voor Trouw uitvoerde, blijkt dat ruim de helft van de 55-plussers absoluut niet wil doorwerken na het pensioen. Zo’n 17 procent wil dat wel, en ruim een kwart twijfelt nog. Toch begint langzaam maar zeker in Nederland een ware markt te ontstaan voor oudere werknemers die na hun pensioen doorgaan in hun eigen vak of iets geheel anders willen doen. Al is het maar op afroep.