Senioren Journaal van donderdag 19 september

Johnny de Mol: Doe iets

“Tijd en aandacht kosten niets, dus doe eens boodschappen voor je oude buurvrouw”, zegt Johnny de Mol (wiens onemanshow vanavond in première gaat) in Trouw in een interview over vrijwilligerswerk. Eén leus keert steeds terug: “Wie iemand kan helpen maar dat nalaat, is een lul.”

Rotterdam opent Comfortwoning

In Rotterdam is Comfortwoning geopend, een initiatief van Wmo Radar in samenwerking met woningcorporatie Woonstad en de gemeente Rotterdam. Daar kunnen mensen zien welke technologische oplossingen er zijn om zo lang mogelijk veilig zelfstandig te wonen, aldus AD Rotterdams Dagblad. Een van de hulpmiddelen is de Wolk, een heupairbag die bij een val een alarmsignaal stuurt. Andere technologieën kunnen aan de hand van onder andere beweging, licht of temperatuur een val detecteren.

De Schijf van Vijf van Vitaal Verouderen

Hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn (53) houdt in Elsevier Weekblad een pleidooi voor het oudere brein. Ja, er is verval, maar er is ook zo veel positiefs te melden. Oude hersens kunnen sommige dingen ook beter dan jonge. Dit najaar verschijnt een herziene en uitgebreide versie van “Lang leven de hersenen’, haar boek uit 2008. Inclusief De Schijf van Vijf van Vitaal Verouderen: veel bewegen, sociaal actief zijn, gezond eten, nieuwe activiteiten ondernemen en ziektes voorkomen.

Nieuwe initiatieven in Oldenzaal

Vier initiatiefnemers ontvangen van de gemeente Oldenzaal elk een bijdrage van € 5.000,00 om hun idee op het gebied van wonen en zorg verder te brengen. Zorgfederatie Oldenzaal wil, samen met WBO, een haalbaarheidsonderzoek doen naar een nieuw woonconcept;  Impuls en Zorgfederatie Oldenzaal willen onderzoek doen naar ontmoetingsactiviteiten in een in aanbouw zijnd complex met levensloopbestendige sociale huurwoningen; Noabershof Olnzl heeft het initiatief genomen voor een Knarrenhof; Zorggroep Sint Maarten en Impuls willen dat er meer aandacht komt naar de inzet van zorgtechnologie in de wijk.

Langer in goede gezondheid leven

Jaloersmakend, dieren die met gemak twee eeuwen oud worden. Kan de mens trucjes afkijken van de natuur en ook de 200 halen? David van Bodegom schreef er een boek over: Het geheim van de schildpad. In Elsevier Weekblad legt uit dat je onderscheid moet maken tussen ziekte en veroudering. Dieren leren ons niet hoe we de maximale leeftijd (sinds 1997staat die op 122 jaar) spectaculair kunnen verhogen, wel om langer in goede gezondheid te leven. Dus mogelijk halen in de toekomst steeds meer mensen de 122 jaar.

‘Stop verkoop verzorgingshuizen’

Trek de kwaliteitsstandaard voor verpleeghuiszorg in. En regel een verbod op de verkoop van voormalige verzorgingshuislocaties aan partijen buiten de zorg. Op die manier kan het kabinet terugkomen op ‘historische blunders’ die nog altijd een negatieve weerslag hebben op de zorg en zorgfinanciën. Dat zei voormalig DSW-baas Chris Oomen woensdag tijdens het Ontbijt met de Minister van Medisch Contact.

‘Geef ouderen wat ze is beloofd’

De zorg voor ouderen schiet tekort, mede omdat minister De Jonge beloftes niet nakomt, schrijven Vera Bergkamp (Tweede Kamerlid D66), Jeroen van den Oever (zorgdirecteur) en Henk Geene (auteur ‘Vergrijzing en ouderenzorg’) in NRC.. Plannen moeten uitgevoerd. “We weten dat de vergrijzing tot 2040 blijft oplopen. We weten ook dat de gemiddelde leeftijd van mantelzorgers op dit moment zeventig jaar is en dat er in de toekomst steeds minder zorgprofessionals zijn voor onze ouderen. Daarom moet de ouderenzorg nu verbeterd worden.”

50PlusBeurs niet voor vierde levensfase

De 50PlusBeurs verwacht in Utrecht ook nu weer 100.000 bezoekers, meldt AD Utrechts Nieuwsblad. De gemiddelde bezoeker is 61,4 jaar oud. Op de vraag of de beurs niet beter de 60PlusBeurs kan heten, reageert de organisator: “Als ik iets 50-plus maak, is de gemiddelde bezoeker 62. Als ik de beurs nu 60-plus ga noemen, wordt de gemiddelde leeftijd 72. Ik denk niet dat wij aanbod hebben dat alleen voor 70-jarigen interessant is.” Opmerkend dat er na derde levensfase nog een vierde komt, zegt hij: “Maar daar zijn we hier nog niet aan toe.”

‘Pensioenkortingen? Die komen er niet’

In politiek Den Haag is niets onvermijdelijk, zelfs ‘zo goed als onafwendbare’ pensioenkortingen niet, schrijft Het Financieele Dagblad. De druk op minister Wouter Koolmees om pensioenkortingen uit te stellen groeit. Hij heeft meerdere opties om de kortingen te verzachten of op de lange baan te schuiven. ‘Die pensioenkortingen, die komen er niet’, herhaalt 50Plus-senator Martin van Rooijen zijn voorspelling. In Den Haag is ook dit keer voelbaar dat bijna niemand zin heeft in de politieke verantwoordelijkheid voor pensioenkortingen.

Pensioenkorting: hoe werkt dat

Veel Nederlanders zouden volgend jaar een brief met een nare boodschap op de deurmat, of in de mailbox kunnen vinden. “Uw pensioen wordt verlaagd”, staat daarin. De kans dat pensioenfondsen moeten korten wordt elke maand groter. De oorzaak is nogal technisch, maar wat betekent het concreet voor jouw portemonnee? RTL geeft uitleg met rekenvoorbeelden.