Senioren Journaal van maandag 23 september

Geen hypotheek mogelijk? Misverstand

Ouderen denken vaak dat ze niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek om aanpassingen van hun woning  te kunnen bekostigen. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Maar mensen uitsluiten op hun leeftijd is niet toegestaan, aldus de vereniging:  Veel ouderen kunnen bij hun bank met succes een lening aanvragen om de woning aan te passen.

Eenzame ouderen willen niemand tot last zijn

1 op de 3 ouderen voelt zich regelmatig eenzaam, met name vrouwen. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een enquête onder ruim 500 55-plussers die lid zijn van het digitale Ouderenpanel, een onderdeel van het Ouderenfonds. De enquête werd opgezet in samenwerking met de VriendenLoterij in het kader van de actie ’Samen winnen we het van de eenzaamheid’, met het doel om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en bestrijden.

Ombudsman: tijdig leventestament opstellen

Het is ook Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen opgevallen dat weinig mensen van het levenstestament gehoord hebben, schrijft hij in zijn column in de Telegraaf.

“Een tijdig opgesteld levenstestament kan uiteindelijk helpen bij het regelen van zaken. Hierin kun je iemand aanwijzen die namens jou beslissingen kan nemen als je daar zelf niet meer toe in staat bent”, aldus de ombudsman op Wereld Alzheimer Dag, met verwijzing naar een rapport van hem en naar de website van Alzheimer Nederland.

‘Wij senioren moeten toch ergens aan dood gaan’

Op de voorpagina van de krant van de Volkskrant stond vrijdag bij het overlijdensbericht van Wim Crouwel (90): ‘Hij leed aan de ziekte van Parkinson.’ Een bijna 70-jarige lezer reageert: ‘Kunnen we niet afspreken dat bij mensen van boven de 70 de doodsoorzaak niet meer wordt genoemd, of desnoods: ‘Hij leed aan ouderdom.’ Wij senioren moeten toch ergens aan doodgaan. Waaraan is op onze leeftijd ondergeschikt.

Kwart miljoen werkende 65-plussers

Er zijn steeds meer 65-plussers met betaald werk: in 2018 waren het er 255 duizend. Vooral de arbeidsparticipatie van 65-jarigen is flink toegenomen: ruim 1 op de 3. Dit blijkt uit cijfers uit de Enquête beroepsbevolking van het CBS.

Met workshop de eenzaamheid voorbij

Het kan best lastig zijn om nieuwe contacten te maken. Icare Ledenvereniging (samen met het Rode Kruis) houdt overal in Nederland workshops om je kennissenkring uit te breiden. De behoefte blijkt groot, is te lezen in dagblad de Stentor. Aan bod komen: het belang van een sociaal netwerk, de factoren die van invloed zijn op een netwerk, hoe je vrienden kunt behouden en hoe je je voorbereidt op noodsituaties.”.

‘Dementie, de passie blijft’

Mensen met dementie een podium geven om te laten zien dat ze vanuit passie nog veel kunnen doen. Dat is het idee achter de expositie ‘Dementie, de passie blijft’, meldt het Eindhovens Dagblad. De expo wordt gehouden in de Beleefweek Dementie, een initiatief van zorgorganisaties Archipel, Joris Zorg en Amaliazorg met ondersteuning van de Lions Club Best-Oirschot. De passies zijn heel divers: muziek maken, zingen, tuinieren, schilderen en houtbewerking bijvoorbeeld.

Fietstaxi in Nijmegen?

De fietstaxi zou in Nijmegen veel goeds kunnen doen als vervoerder van ouderen en mindervaliden. Dit omdat fietstaxi’s makkelijk van deur tot deur kunnen komen met passagiers die niet goed ter been zijn. Dat constateren het onderzoekbureau Lentekracht en fietspromotor Fietsdiensten.nl. volgens De Gelderlander.

Dementheek vergroot contact

In Bibliotheek Veldhoven is de Dementheek geopend. Bezoekers kunnen er terecht voor vragen over dementie en ervaringen delen met lotgenoten, is te lezen in het Eindhovens Dagblad. “In een ontspannen sfeer kan in de Dementheek kennis worden genomen van alle mogelijke informatie over dementie. Met name mantelzorgers kunnen hier hun voordeel mee doen en daarmee beter begrijpen wat er omgaat in mensen die dementeren.”

’Korten pensioenen kan niet wachten’

Het is zeer onwenselijk als pensioenfondsen hun financiële problemen voor zich uit blijven schuiven. De rek is eruit en de pijn moet bij de fondsen een keer genomen worden. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank in de Telegraaf. “Uitstel van korten betekent dat de rekening doorschuift naar jongere generaties.”