Senioren Journaal van vrijdag 2 september

Videoproject seniorvriendelijk Noordwijk

In Noordwijk is een videoproject uitgevoerd met als titel ‘Op naar een seniorvriendelijk Noordwijk’.  Zestigplussers brengen in beeld wat zij zélf zien als prioriteit om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Volwaardig deel van de maatschappij

Kunst verbindt, wordt weleens gezegd. En dat is precies wat er gebeurde tijdens het project ‘Onvergetelijk’, waarbij demente mensen met hun verzorgers in het museum werden rondgeleid. De rondleiding richtte zich op het langetermijngeheugen en dat pakte goed uit voor het persoonlijke contact.

Niemand mag mijn leven rekken

Honderden mensen hebben zich aangemeld voor een debatavond in Rotterdam met als thema ‘Zelf jouw levenseinde bepalen’. Een van de deelnemers zegt dat hij niet dement wil worden en niet in een karretje terecht wil komen en dus  zijn eigen dood wil mogen bepalen. “Niemand mag mijn leven rekken.”

Armoede en discriminatie in ouderenzorg

Uit onderzoek onder laagbetaalde zorgprofessionals in de ouderenzorg, blijkt dat zij vaak lijden onder armoede, discriminatie en racisme. In het boek ‘Wat je niet ziet’ wordt de uitkomst van het onderzoek belicht aan de hand van vijf geportretteerde zorgprofessionals.

Pensioen kan iets omhoog

Gepensioneerden kunnen komend jaar wel indexatie tegemoet zien, maar niet genoeg om de inflatie goed te maken. Dat voorspelt voorzitter Jos Brocken van Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) , een van de vijf grootste pensioenfondsen. Intussen meldt onderzoeksbureau Aon dat de dekkingsgraden in augustus flink zijn gestegen.

Wmo-vervoer niet meer tijdens de spits

Vanwege het oplopende personeelstekort kunnen Wmo-reizigers niet meer tijdens de spits van het regiovervoer Midden-Brabant gebruikmaken. ‘Er zijn helaas te weinig chauffeurs om alle gewenste ritten te kunnen rijden’, laat de vervoerder weten in het Brabants Dagblad. Het leerlingenvervoer wordt ontzien.

Ook technologie op vitaliteitsdag

In Berlicum organiseren seniorenvereniging BRES, de Dorpstafel en KBO-Brabant op 13 september een vitaliteitsdag. “Nieuw is dat T-Huiz acte de présence geeft. T-Huiz laat zien dat technologie het makkelijker kan maken om thuis te blijven wonen.”

Dementievriendelijke straat aangelegd

De gemeente Dronten heeft een straat laten aanleggen die speciaal is aangepast voor mensen met dementie. De looproute loopt van verzorgingstehuis De Regenboog naar het winkelcentrum, aldus Omroep Flevoland.

Steun voor pensioenverzet Pieter Lakeman

Het verzet van Pieter Lakeman (Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie SOBI) tegen de pensioenaanpak van De Nederlandsche Bank krijgt steun van zeven seniorenorganisaties. Zij gaan Lakeman financieel steunen en beginnen een crowdfunding actie.

Aangifte ouderenmishandeling tegen instelling

Een familie uit Oosterbeek heeft aangifte gedaan van ouderenmishandeling tegen een zorginstelling en tegen een zorgmedewerker. De mishandeling zou blijken uit audio-opnamen die zijn gemaakt op de werkvloer, aldus Omroep Gelderland.

Intimiteit en seksualiteit bij dementie

Regionale Ouderendelegatie West-Friesland, Amsterdam en Flevoland organiseert in samenwerking met het Ben Sajet Centrum in Amsterdam op 29 september weer een bijeenkomst over intimiteit en seksualiteit bij dementie.

Huishoudelijke hulp met netwerk

De gemeente Groningen heeft voor huishoudelijke hulp nieuwe contracten afgesloten met vier organisaties, die elk in een eigen gebied gaan werken. Belangrijk is voor de gemeente dat de organisatie het gebied goed kent en daar een netwerk heeft opgebouwd.

Stop bureaucratie en geef wijkteams ruimte

Sinds de decentralisatie zijn gemeenten niet zorgzamer geworden. Wijkteams kunnen wél hulp bieden, twee twee oud-wethouders die nu werkzaam zijn in het sociaal werk: Laat wijkteams echt van de wijk worden.

Verzorging ouderen blijkbaar minder urgent

Er gaat de komende jaren 600 miljoen bezuinigd worden op de thuiszorg, schrijft een Volkskrant-lezer. “Maar er gaat ook 700 miljoen extra naar de opvang van asielzoekers. Wij voelen ons verplicht asielzoekers humaan op te vangen. Maar blijkbaar is de politieke urgentie minder groot als het om de verzorging van onze ouderen gaat.”

Gepensioneerde heeft AOW hard nodig

Johan Derksen vindt dat de AOW afgeschaft kan worden voor mensen met een pensioen. Een AD-lezer reageert: “Er zijn veel gepensioneerden die hun AOW hard nodig hebben, die geen eigen huis hebben en een flinke huur moeten betalen om nog een beetje fatsoenlijk te wonen.”