Senioren Journaal van woensdag 2 december

Dagbesteding dichter bij huis

Eindhoven zet volgend jaar de eerste stap naar dagbesteding dichter bij huis. Twaalf organisaties krijgen volgens het Eindhovens Dagblad subsidie om op 28 plekken in Eindhovense wijken een begin te maken met de nieuwe aanpak. Door de aandacht te verschuiven naar gesubsidieerde ‘basisdagbesteding’ denkt Eindhoven een dubbelslag te maken. Het laagdrempelige aanbod vindt plaats in de buurt, bijvoorbeeld in wijkcentra. En voor deelname is geen indicatie nodig en dat zorgt voor minder bureaucratie. Een mix van professionals en vrijwilligers begeleidt de cliënten.

Aanbieders ‘opeethypotheek’ op vingers getikt

Aanbieders van zogeheten verzilver- of opeethypotheken spiegelen consumenten soms een te rooskleurig beeld voor. De risico’s van dit soort hypotheken – bedoeld om de overwaarde van een woning op te nemen – blijven onderbelicht. Dat concludeert volgens het Nederlands Dagblad de Autoriteit Financiële Markten in een onderzoek naar verzilverhypotheken dat donderdag verschijnt. Op websites van sommige aanbieders is ‘onvoldoende aandacht voor de nadelen en de risico’s van verzilverhypotheken’.

Plek tekort op ic? Jongeren eerst

Ook in een nieuwe versie van het medische crisisprotocol krijgen jongeren voorrang bij een tekort aan intensive care-plekken. Het kabinet waarschuwde eerder voor leeftijdsdiscriminatie en stuurde de medici met huiswerk terug. Maar zij blijven bij het generatiecriterium als andere afwegingen geen verschil maken, meldt het AD. De medisch specialisten spraken voor de tweede versie ook met ouderenbonden en huisartsen. Landelijk ic-voorzitter Diederik Gommers:  “We hebben van alles opgehaald, we hebben het uitgelegd, de inspectie keek mee, dit is ons verhaal.”

Ouderenzorg nog veel vragen vaccineren

Zorgorganisaties ActiZ en Verenso zijn volgens de Volkskrant sceptisch over de mogelijke vaccinatiestartdatum van 4 januari. Volgens ActiZ, branchevereniging van 400 ouderenzorgorganisaties, zijn ‘er nog veel vragen en weinig antwoorden op dit moment’ , terwijl ‘het veilig en verantwoord toedienen op deze schaal een operatie van ongekende omvang met militaire precisie vereist’. Ook Verenso (specialisten ouderengeneeskunde) vindt 4 januari als startdatum ‘vrij ambitieus’.

Pensioenen uit gevarenzone?

Voor pensioenfondsen was de beurshausse van november een enorme opsteker. Toch blijft het voor pensioenspaarders bij de twee grootste fondsen (ABP en PFZW) heel spannend of er wel of niet gekort gaat worden, meldt de Telegraaf.

Wie voert je laatste wil uit?

Wie krijgt de gouden ketting van ma? Of het Zwitserse horloge van pa? Helaas zorgt een erfenis vaak voor gedoe binnen de familie. Je kunt dat voorkomen met een testament en het benoemen van een executeur, schrijft het AD. Die zorgt ervoor dat je laatste wil daadwerkelijk wordt nageleefd en uitgevoerd – ook als de erfgenamen het niet leuk vinden. “Een goede executeur staat boven de partijen en bewaart de vrede tussen de erfgenamen”, legt een notaris uit.

De zorg ontschotten

Wat zou Majon Muller, hoogleraar Interne Ouderengeneeskunde in het Amsterdam UMC, doen als zij 1 dag de baas kon zijn in Nederland? Haar antwoord in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: ‘Ik zou me inzetten voor ontschotting van de zorg, omdat de groeiende groep ouderen met multimorbiditeit in het huidige zorgsysteem vaak niet de zorg-op-maat krijgt die ze verdienen. Maar misschien is 1 dag wat ambitieus, aangezien ontschotting alleen kan als de financieringsstructuur en de wet- en regelgeving worden aangepast.’

Stadsveteraan: samen zelfstandig wonen

Stadsveteraan in het Amsterdamse Amstelkwartier is een project voor vitale ouderen die bewust kiezen voor een Friends-achtige huisvestingsvariant, waarin collectief wonen gecombineerd wordt met een flinke dosis zelfstandigheid. ‘Samen zelfstandig wonen’, zoals Woonzorg Nederland het in Vastgoed Journaal noemt. “We richten ons hiermee op vitale senioren die in de stad willen blijven wonen. Die weliswaar graag voorzieningen delen, maar dan wel onder het motto: delen mag, maar niks moet.”

ZorgkaartNederland Top 2020

“Met gepaste trots presenteren wij u de veertig best gewaardeerde ziekenhuizen, klinieken, verpleeghuizen en organisaties voor wijkverpleging van 2020!” Elk verpleeghuis en elke thuiszorgorganisatie met dertig of meer waarderingen in 2020 en elk ziekenhuis en elke kliniek met honderd of meer waarderingen in 2020 deed automatisch mee om een plek in de ZorgkaartNederland Top 2020.

Online kerstdiner

Het jaarlijkse kerstdiner voor ouderen, eenzamen en mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken vindt ditmaal online plaats, meldt de Heerenveense Courant. Serviceclub Lions Heerenveen 2.0 bezorgt op zondag 13 december vanaf 18.00 uur de kerstmaaltijd aan huis bij de deelnemers. Na de maaltijd is er vanaf 19.30 uur een ongeveer anderhalf uur durend entertainmentprogramma te zien.

Revalidatie van ouderen met Covid-19

Het Leids Universitair Medisch Centrum gaat samen met Europese partners onderzoek doen naar het herstel van oudere Covid-19-patiënten. Daarnaast wordt het huidige Europese revalidatie-aanbod onderzocht met als belangrijkste vraag: wat werkt er en wat werkt er niet?