Senioren Journaal van woensdag 2 augustus

We denken veel te veel vanuit beperkingen

In de regio Zwolle wordt aan de weg getimmerd met een nieuw soort ouderenzorg: Ouderen kunnen vaak veel meer zelf dan we denken. Door te activeren blijven ze gezonder van lijf en geest. En ouderen onderling kunnen elkaar ook heel goed helpen.

Met ChatGPT wordt oplichten kinderspel

Criminelen maken volop gebruik van ChatGPT om frauduleuze mails te schrijven die niet van echt te onderscheiden zijn. Experts vrezen een vloedgolf aan phishingmails en stellen dat vooral ouderen zonder digitale kennis groot risico lopen.

Durf je als mantelzorger nee te zeggen

“Zorg door familieleden is een nieuwe werkelijkheid geworden hier in het ziekenhuis, en dat zal ook zo blijven in de toekomst”. Er zitten veel voordelen aan, je wordt als mantelzorger betrokken. “Maar durf je nee te zeggen?”

Meergeneratieplein van alles te doen

Het Meergeneratieplein in Buitenveldert is een plein voor jong en oud, afgekeken van een Berlijns initiatief.  Waar vroeger alleen een speeltuin te vinden was, zijn nu een kringloopwinkel en buurtkamer.

Woningen geschikt maken voor verpleging

In Twente is een grote zorgorganisatie in gesprek met de woningcorporaties met als doel wooncomplexen waar vaak nu al ouderen wonen, geschikt te krijgen voor bewoners die intensieve wijkverpleging krijgen: het Volledig Pakket Thuis.

Voorbijrazende e-senioren zonder helm

Hoe grijzer hoe eigenwijzer,schrijft een columnist: “Kijk maar eens naar willekeurig voorbijrazende e-senioren op een kruispunt bij u in de buurt. Ik wed dat nog niet de helft een helm draagt.”

Graag bankjes met rugleuning

De herinrichting van het Noorderhoofd, entree tot de Dordtse binnenstad, is prachtig. Kritiek is er over de geplaatste  bankjes: Ze missen een rugleuning en zijn niet aantrekkelijk voor mensen die daar een uurtje of langer van de omgeving willen genieten.

Boek over pensioenruzies

Een amusant boek dat daarmee ook nog eens inzicht geeft in hoe pensioenkwesties tot problemen leiden: Het boek ‘pensioenruzies’ van Mark Heemskerk, advocaat en hoogleraar Pensioenrecht, bespreekt aan de hand van waargebeurde verhalen pensioenvalkuilen.

Geef ruimte en zorg voor een luide fietsbel

“Mijn vrouw en ik zijn in de zeventig en fietsen graag. Bij fietstochten in Duitsland en Oostenrijk gaat men bij tegenliggers altijd achter elkaar. In Nederland vaak niet. Ergerlijk en gevaarlijk.” Pleidooi om elkaar de ruimte te geven en te zorgen voor een luide fietsbel.

Ook bouw ouderenwoningen ligt vaak stil

Een cocktail van hoge inflatie, gestegen rente, hogere bouwprijzen en onzeker overheidsbeleid raakt net zoals de rest van de woningbouw ook de bouw van ouderenwoningen. “Helaas stoppen er gewoon een aantal projecten op dit moment.”