Senioren Journaal van woensdag 19 mei

70 procent 65-plussers kreeg eerste prik

Van alle thuiswonende 65-plussers kreeg inmiddels ruim 70 procent een eerste prik. De meeste 75-plussers zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit cijfers over de vaccinatiegraad per leeftijdsgroep, die het RIVM sinds deze week weer publiceert. Voor de leeftijdsgroep 60-64 kan het percentage gevaccineerden nog niet berekend worden door het RIVM, zij worden voornamelijk door huisartsen gevaccineerd.

‘Open buurthuizen, nu! ‘

De Koepel Gepensioneerden en seniorenverenigingen KBO-Brabant, KBO-PCOB en NOOM vragen dringende aandacht voor de openstelling van de gemeenschaps- en buurthuizen. “De vrijwilligers van de lokale seniorenverenigingen staan te popelen om de ontmoetingsactiviteiten weer op te starten. Zij zien in de praktijk wat de langdurige thuisisolatie betekent voor ouderen; velen zijn er jaren ouder door geworden.”

ANBO weer op huisbezoek

“Het kan eindelijk weer: vanaf 19 mei kan er een vrijwilliger van ANBO bij u op huisbezoek komen. Veertien maanden lang kon dat niet vanwege corona, maar vanaf woensdag komen ze graag bij u thuis.” Dat is goed nieuws, aldus ANBO, want het persoonlijke contact wordt erg gemist.

Beter medicijngebruik na ontslag uit ziekenhuis

In Amsterdam gaan gespecialiseerde verpleegkundigen van thuiszorg Cordaan samenwerken met de apothekers van het ziekenhuis OLVG om verkeerd medicijngebruik door cliënten zoveel mogelijk te voorkomen. Een nieuw digitaal samenwerkingsplatform gaat daarbij helpen.

2,5 uur matig intensief bewegen

‘Hoeveel moet je dagelijks bewegen om mobiel te blijven?’ Onderzoeker Paul van de Vijver van Leyden Academy vertelt dat onderzoek uitwijst dat volwassenen minimaal 2,5 uur per week matig intensief zouden moeten bewegen. Daaronder valt stevig wandelen en fietsen, maar bijvoorbeeld ook het huishouden doen en onkruid wieden in de tuin. De hele dag door ‘scharrelen’ is gezonder dan heel intensief sporten, zoals marathons lopen.

‘Formele zorg beter aansluiten bij mantelzorg’

De zorg voor mensen met dementie moet een speerpunt worden voor het nieuwe kabinet, zegt gezondheidseconoom Xander Koolman tegen Zorgvisie. Hij pleit voor beleid om de formele zorg beter te laten aansluiten bij de behoeftes van mantelzorgers. ‘Formele zorg moet ondersteunend zijn aan de thuissituatie.’

Meer aan de hand bij vergeetachtigheid

Ouderen met een milde geheugenstoornis hebben niet alleen geheugenproblemen, maar ook meer moeite met plannen en vooruitzien. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG. In een nieuw onderzoek wordt bekeken of hersenstimulatie het effect kan versterken van cognitieve training om verdere achteruitgang van het geheugen tegen te gaan.

‘Informateur, ga in gesprek met senioren’

In een brief aan informateur Mariëtte Hamer doet seniorenorganisatie KBO-PCOB de dringende oproep om ook senioren voor een gesprek uit te nodigen. De informateur liet weten niet alleen met politieke partijen te praten, maar ook met groepen in de samenleving die getroffen zijn door corona.

‘Bellen tot de hele cirkel rond is’

De belcirkel is een waak- en ontzorgmoment, zegt de voorzitter van de seniorenvereniging Nederweert-Eind in De Limburger. “Het lijkt me verschrikkelijk om dagen dood of ziek in huis te liggen, voordat iemand je vindt. Hoe vaak lees je dat niet in de krant? Met de belcirkel hadden we die man of vrouw kunnen helpen of redden.” De belcirkel is laagdrempeliger dan de open inloop. “Mensen hoeven er hun huis niet voor uit.”

’Klimaat risico voor onze pensioenen’

Pensioenfondsen onderschatten de impact die klimaatrisico’s op hun rendement gaan hebben. Niet alleen de verandering van het klimaat, maar ook de wereldwijde klimaatmaatregelen zijn nu al van invloed op de beleggingsportefeuille van de fondsen, waarschuwen experts in de Telegraaf.