Senioren Journaal van donderdag 20 mei

Minder sterfte met heupfractuur

Heupfracturen komen veel voor bij kwetsbare ouderen en zijn vaak fataal. Gemiddeld één op de drie patiënten overlijdt binnen een jaar. Orthopeden en internisten-ouderengeneeskunde zoeken daarom continu naar methoden om de beste zorg aan deze groep patiënten te kunnen geven. In het Maastricht UMC+ heeft dit geleid tot een pilot met de verpleegkundig specialist als spin in het web. Het resultaat: een daling van het sterftecijfer met 50%.

Passende zorg kwetsbare patiënten thuis

Voor kwetsbare patiënten die thuis wonen, is er specialistische zorg aan huis beschikbaar: de geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen (gzsp). Deze zorg wordt bijvoorbeeld geboden door de specialist ouderengeneeskunde. Uit de monitor van de NZa blijkt dat de inkoop van deze zorg op gang komt, maar dat er ook punten zijn die beter kunnen in de volgende jaren.

Gezonde voeding en cognitieve functies

Het volgen van de Richtlijnen Goede Voeding gaat gepaard met een goede werking en het behoud van cognitieve functies, zoals geheugen en verwerkingssnelheid. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de cognitieve functie van een 65-jarige die gezond eet gelijk is aan de functie van een 63-jarige die minder gezond eet, schrijft Food Holland.

Senioren komen met reddingsplan voor hun stad

Bergen op Zoom moet weer een stad met allure worden. Want de Markiezenstad nog verder laten verpieteren, dat laten zes Bergse ouderen niet gebeuren. In een lijvig document benadrukken ze de kansen die er liggen, schrijft BN De Stem, ook nu de gemeente economisch boven de afgrond bungelt. Het gaat ze aan het hart dat de stad waarvan ze zoveel houden, langzaam verloedert. “Laten we een jaar de tijd nemen om een toekomstvisie te schetsen. Hoe wil Bergen dat de stad er over een kwart eeuw uitziet?”

Speels en creatief met Kunst in de Zorg

Met Gea Struiksma (regisseur Seniorentheater De Rimpel) onderzocht het onderzoeksteam van Kunst in de Zorg, waar Leyden Academy en Amsterdam UMC samen in optrekken, hoe het werk van kunstenaars kan worden opgevat als een vorm van goede zorg voor ouderen. De algemene conclusie is dat kunstenaars een belangrijke rol kunnen spelen in het zorgen voor kwaliteit van leven van ouderen in de samenleving.

Toolkit vrijwilligers Alzheimer Cafés

Een Alzheimer Café, of ook wel Trefpunt of Theehuis genoemd, is een plek om lotgenoten te ontmoeten. Vrijwilligers van Alzheimer Nederland organiseren deze bijeenkomsten door het hele land. Er is een toolkit ontwikkeld voor de vrijwilligers zodat ze kunnen uitzoeken welke activiteit in coronatijd geschikt is als alternatief voor hun Café.

‘Is biljarten een binnensport? Ja!’

De ene KBO-Afdeling in Brabant mag van de gemeente het biljarten weer opstarten en in een andere gemeente mag dat niet. Zo valt volgens de gemeente Halderberge biljarten onder recreatie en geldt het niet als binnensport. KBO-Brabant heeft de veiligheidsregio’s verzocht duidelijkheid te verschaffen over wat wel en niet kan.

Gehoorapparaat verloren door mondkapje

Een lezer van Trouw beschrijft hoe hij zijn gehoorapparaat verloor, “waarschijnlijk bij het op- of afdoen van mijn mondkapje bij een winkel. Na ruim een week werd ik gebeld door de audicien waar ik het apparaat eind 2017 kocht. Het was gevonden! Hoe kon dat? De vinder bracht het naar zijn of haar audicien, die ontdekte wie mijn audicien was, en die zocht uit wie de koper was, en zo werd ik gebeld. De mondkapjes zorgen voor veel verlies van gehoorapparaten, hoorde ik. Dank, vinder van mijn apparaat, en beide audiciens.”

‘Gelukkiger kun je niet zijn’

”Voor het eerst van mijn leven ben ik alleen”, zegt Herman Stok (94, bekend van Top of Flop in de jaren zestig) in de Volkskrant. “Niet dat ik zielig ben. Oudere mensen praten niet graag over de dood, wel over eenzaam zijn. En dan denk ik: ‘Jullie zijn gestoord, want als je contact zoekt met mensen hoef je niet eenzaam te zijn’. Wat is mooier dan een appartement te hebben van 60 vierkante meter, met een kitchenette en koffie drinken in de gemeenschapsruimte. Gelukkiger kun je niet zijn.”

Zware beroepen

“De discussie over zware beroepen is weer opgelaaid. Ik vind dit een ingewikkelde materie”, schrijft een Telegraaf-lezer. “Waarom krijgt iedereen die 45 jaar heeft gewerkt niet gewoon AOW? Het blijkt dat juist mensen die 45 jaar of langer hebben gewerkt vaak een zwaar beroep hebben gehad. Zij beginnen vaak op jongere leeftijd al met werken, dit in tegenstelling tot mensen die eerst gestudeerd hebben.”