Senioren Journaal van vrijdag 19 maart

‘Keuring van oudere automobilist uitbreiden’

De Hengelose afdeling van Veilig Verkeer Nederland vindt dat er een betere en frequentere keuring moet komen voor oudere automobilisten. Bijvoorbeeld in de trant van hun eigen, vrijwillige rijvaardigheidstesten voor 65-plussers. De afdeling reageert daarmee op de petitie naar aanleiding van een dodelijk ongeval waarbij een 88-jarige automobilist was betrokken die volgens politieonderzoek een slechte rijvaardigheid had. “We willen ouderen niet hun vrijheid afpakken, maar verkeersveiligheid is voor iedereen een groot goed. Het lijkt ons niet zo gek als die termijn van vijf jaar wordt aangepast. Dat is op hogere leeftijd natuurlijk best lang.”

‘Maak kans op dé locatie voor uw woongroep’

“Heeft u met een groep van minimaal 16 gelijkgestemden, in de leeftijd van 40 tot 60 jaar, ideeën om een vitale, zelfredzame woongroep te starten? Doe dan mee en maak kans op dé locatie voor uw woongroep. De winnende woongroep krijgt het exclusieve recht om twee verdiepingen te huren van gebouw Boekholt. Robert Kochplaats, Rotterdam-Ommoord”, aldus een oproep op de website van seniorencorporatie SOR.

Meer casemanagement dementie

Het aantal dementerenden dat begeleid wordt in de vorm van casemanagement dementie groeit. In 2020 maakten 71.000 dementerende gebruik van casemanagement, ruim 9.000 meer dan in 2018. Toch is er nog een grote groep thuiswonende ouderen die niet bereikt wordt. De reden? Geen of een te late diagnose of de betreffende ouderen zijn niet bekend bij zorgverleners. Dat komt volgens Zorgvisie naar voren uit het rapport ‘Gebruik casemanagement dementie in 2020’, dat onderzoeks- en adviesbureau HHM in opdracht van het ministerie van VWS heeft uitgevoerd.

‘Luister naar senioren van vandaag en morgen’

Seniorenorganisatie KBO-PCOB doet een oproep aan alle partijen die de komende vier jaar in de Tweede Kamer zitten: Luister naar de senioren van vandaag en morgen en ga er mee aan de slag! Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB: “Wil Nederland klaar zijn voor de groeiende groep senioren in 2030, dan moeten de partijen en het nieuw te vormen kabinet daar nu mee aan de slag gaan. Niet alleen voor de senioren van nu, maar ook voor die van de toekomst.”

Wonen in de Stadsveteraan

In het Amstelkwartier in Amsterdam komt “de Stadsveteraan”, een complex met sociale huurwoningen voor ruim 150 senioren. De woningen zijn een mix van zelfstandige appartementen en groepswoningen met veel gedeelde voorzieningen, meldt Woonzorg Nederland: “Op die manier wordt geclusterd wonen voor ouderen mogelijk gemaakt. Dit is belangrijk omdat ouderen zo ook elkaar kunnen ondersteunen en eenzaamheid wordt tegengegaan.” Stadsveteraan wordt opgezet als een wooncoöperatie.

Europese kennis zorgrobot Guardian

Er komt veel kijken bij de ontwikkeling van een zorgrobot. Daarom werkt Vilans in het project Guardian samen met nationale en internationale experts. Dit om gebruik te maken van optimale deskundigheid op het gebied van kunstmatige intelligentie, gebruiksvriendelijkheid en verantwoorde innovatie. “Maak kennis met de kennis achter Guardian.”

‘Extra AstraZeneca-voorlichting nodig’

Ouderenbond ANBO vindt dat minister De Jonge met extra voorlichting moet komen over het AstraZeneca-vaccin voor ouderen. “Een extra voorlichtingsinspanning is op zijn plaats”, zegt volgens het ANP een woordvoerder, die vindt dat het imago van het vaccin een deuk heeft opgelopen. Wel begrijpt de ANBO dat De Jonge groen licht heeft gegeven voor nieuwe prikken met het vaccin nu toezichthouder EMA meldingen van bijwerkingen heeft onderzocht en heeft geoordeeld dat het vaccin veilig en effectief is.

Beweegtour haalt ouderen naar buiten

Stichting Welcom organiseert deze weken in samenwerking met de gemeente Montferland een beweeegtour langs de dorpen in de gemeente. Het is bewegen op muziek, gewoon op de stoep. De trainers zetten een muziekbox in de straat, bellen een rondje aan en wie zin heeft, mag meedoen. De oudste bewoners zijn de doelgroep, schrijft De Gelderlander. Eerder werd met veel succes walking football opgezet. Zeventigers doen daar graag aan mee, tachtigers krijgen moeite. “Dan haken mensen af, dat is zonde. We moeten iets aanbieden dat de ouderen ook aan kunnen.”

Oecumenische werkgroep nu via livestream

KBO-PCOB in Haakbergen (1400 leden), heeft een oecumenische werkgroep, de Wittemgroep, waar zo’n 80 leden aan meedoen. “We organiseren activiteiten over zingeving en identiteit voor ouderen. Bijvoorbeeld lezingen en excursies”, zegt de voorzitter in dagblad Tubantia. “De activiteiten zijn er ook om eenzaamheid tegen te gaan. We willen voorkomen dat ouderen na het overlijden van hun man of vrouw in een sociaal isolement komen.” Om in deze tijd toch iets te kunnen doen is er een livestream.