Senioren Journaal van maandag 22 maart

Pas versoepelen als 60-plusser is geprikt

De coronamaatregelen kunnen pas worden versoepeld als de meeste 60-plussers in Nederland zijn gevaccineerd. Tot die tijd blijft de horeca dicht, mogen de terrassen niet open en blijft ook de avondklok van kracht, zo verwachten Haagse bronnen volgens het AD.

Leefcoach als vertrouwenspersoon

Bij Community Care Dongen draait het om de inzet van zogeheten leefcoaches. Door hun werk kunnen dementerenden langer thuis wonen. De afgelopen drie jaar liep deze samenwerking tussen de gemeente, zorginstelling Maria-Oord en Coöperatie VGZ op proef. Onlangs werd besloten om er wegens succes mee door te gaan. Het is een nieuwe manier van omgaan met ouderenzorg tussen cliënt, mantelzorger en dienstverlener, schrijft BN De Stem.

Corporatie omarmt Tante Co

Actium gaat als eerste woningcorporatie experimenteren met Tante Co. Een laagdrempelig meetinstrument dat in complexen waar veel ouderen wonen wordt geplaatst om de woon- en leefomgeving voor oudere huurders nog plezieriger te maken. Het gaat om een interactief scherm dat eenvoudig is te bedienen en daarom erg geliefd is in verzorg- en verpleeghuizen. “Het is niet alleen een leuke, interactieve manier om constant met huurders in contact te staan, hopelijk halen we er ook veel behoeftes en wensen mee op.”

Zorgstandaard Dementie

Van april tot en met juni 2021 organiseert het Overbruggingsprogramma Dementiezorg voor Elkaar een reeks digitale kennisbijeenkomsten, waarin vraagstukken rondom de Zorgstandaard Dementie centraal staan. “Experts en mensen uit de praktijk vertellen hoe je aan de slag kunt gaan met de Zorgstandaard.”

Schoonmaakhulp zorgt voor hoofdbrekens

Assen levert sinds 1 januari maatwerk bij schoonmaakhulp voor Wmo-cliënten. Kwetsbaren en ouderen krijgen veelal minder hulp dan voorheen en raken het overzicht kwijt. Ook de gemeente zou het liever anders zien, aldus het Dagblad van het Noorden. Wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie) weet dat het resultaatgericht indiceren ter discussie staat, maar stelt dat Assen op dit moment geen keuze heeft.

Medicijnverpakking vaak groot probleem

Verpakkingen van geneesmiddelen zijn volgens tv-programma Kassa voor patiënten nog altijd een doorn in het oog. Medicatie voor specifieke aandoeningen en ziekten, waaronder reuma, Parkinson en MS, is door 9 op de 10 patiënten moeilijk te openen en leidt tot veel pijn en ongemak.

Vrolijk over gedoe met stemmen per post

Youp van ’t Hek werd vrolijk van dat gedoe met dat stemmen per post, schrijft hij in zijn column in NRC. “Die twee enveloppen waar alle oudjes geen ene jota van snapten. Zelfs Jan Terlouw kreeg op televisie hulp van een geduldig mantelzorgtype. Dan is het ingewikkeld hoor. Het leukste is het nog dat hordes ambtenaren dit allemaal bedacht hebben en het systeem tot in den treure hebben uitgeprobeerd. Wanneer dan? Op wie dan? Op elkaar? Het zegt iets over de geestelijke conditie van de bejaardenberg, maar nog meer over het gemiddelde IQ van ons ambtenarenapparaat.”

Koelkast als signaal van uitbuiting

Kwetsbare ouderen worden nog te makkelijk slachtoffer van financiële mishandeling. Willem Bakker van Stichting Ouderennetwerk West-Friesland kent genoeg schrijnende verhalen, vertelt hij op WEEFF Radio. Als een van de signalen noemt hij de koelkast. “Een misbruikpleger zal heel zuinig zijn met spullen aanleveren. Als je ziet dat er bijna niets in een koelkast staat is dat een signaal.” Zorginstellingen zijn vaak in staat signalen op te pikken. Maar er ligt ook een controlemogelijkheid voor banken, aldus Bakker.

Vitaal ouder worden in eigen wijk

Groen, openbare ruimte en vitaal ouder worden. Dit zijn de belangrijkste speerpunten van inwoners van de wijk Oosterboer in Meppel. Ruim 700 inwoners, jong en oud, hebben hun mening gegeven over de toekomst van de Oosterboer. Zo werd er een wijkhuiskamer voorgesteld om eenzaamheid te voorkomen. Dat past bij het beeld van de Oosterboer, want de wijk vergrijst. Daarnaast kwamen er suggesties voor woongelegenheden voor ouderen of een knarrenhof, aldus Dagblad van het Noorden.

‘Voor obese 65-plusser is corona echt gevaar’

Ouderen met morbide obesitas moeten nog wachten op vaccinatie, meldt Nieuwsuur. Dat terwijl zij bij besmetting met het coronavirus juist de meeste kans lopen om op de intensive care te belanden. In Nederland hebben naar schatting 17.500 mensen tussen de 65 en 75 een BMI van boven de 40. Het hoofd van de IC van het UMCG in Groningen vindt dat zij zo snel mogelijk gevaccineerd moet worden. “Voor hen is corona echt een gevaar. En er zijn genoeg vaccins om dat te doen.”