Senioren Journaal van donderdag 18 maart

Zorg belangrijkste thema bij verkiezingen

De gezondheidszorg was het belangrijkste thema voor kiezers bij deze Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit representatief online onderzoek door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. 64 procent van de stemmers zegt dat dit thema een grote rol speelde bij hun stemkeuze. Normen en waarden en betrouwbaarheid van de overheid staan op plek twee en drie. Ouderenzorg kwam met 43% op een zevende plaats, pensioenen met 40% op een negende plaats.

Helft ouderen kan corona tweede keer krijgen

Ouderen die eenmaal corona hebben gehad, hebben een aanzienlijke kans om na een aantal maanden opnieuw met het virus besmet te raken. Na een half jaar is ruim de helft van de 65-plussers weer bevattelijk voor corona-infectie. Bij mensen onder de 65 is dat ruwweg één op de vijf. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit de eerste, grootschalige analyse van herbesmettingen met corona, uitgevoerd in de teststraten van Denemarken.

Online verhuishulp voor ouderen

In Zaanstad zou 40% van de 65-plussers graag naar een gelijkvloerse woning verhuizen en wil 39% naar een kleinere woning. Om te helpen, hebben gemeente en woningcorporaties een handige brochure en online kaart gemaakt. Wethouder Songül Mutluer: “Zo kunnen mensen makkelijker naar een passende woning zoeken. En als ze wat vinden, kunnen ze langer zelfstandig wonen”. De brochure en online kaart zijn onderdeel van een pakket maatregelen die tegemoet komen aan de verhuiswensen van ouderen. Het pakket is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland.

DayClocks voor vergeetachtige ouderen

Begonnen vanuit ervaring in familiekring, hebben twee Deventenaren een professionele klok op de markt gebracht speciaal voor vergeetachtige ouderen en er al duizenden van verkocht. “Wat onze klok uniek maakt, is de eenvoud. De gebruiker hoeft alleen maar te kunnen kijken en horen”, zeggen ze in de Stentor. DayClocks is eigenlijk niets meer dan een 10 of 7 inch display dat bij een vergeetachtige oudere of iemand met (beginnende) dementie in de kamer staat. Het scherm toont dag(deel) en tijdstip, maar kan ook meldingen ontvangen: ‘Ha ma, Henk komt zo op de koffie’. Het display wordt via een app bediend door familie of mantelzorger

‘Praat vandaag over morgen’

Veel vragen over de organisatie van zorg die je wellicht zelf later nodig hebt, blijven onuitgesproken. Het gesprek hierover aanjagen is een belangrijke doelstelling van de ActiZ-campagne ‘Praat vandaag over morgen’. In de regio Capelle en Krimpen aan de IJssel gaan zes ouderenzorgorganisaties dit gesprek over morgen aan met de lokale bevolking.

Ouderdom als bevrijding

Vijf verhalen vol weemoed over het verstrijken van de tijd staan er in ‘Gekromde tijd in Krems’ van de Italiaanse schrijver Claudio Magris. In elk verhaal is een oudere man aan het woord, terugblikkend op zijn leven, aldus Medisch Contact. Is veroudering je begeven ‘op onbekend terrein om je te onttrekken aan de werkelijkheid die je van alle kanten belaagde, venijnig en opdringerig’? Nee. Zo vindt een rijke zakenman na zijn pensioen het ware geluk in een baantje als anonieme portier, ‘plotseling bevrijd en niet meer geteisterd’.

Tafeltje Dekje 2.0 gezond en gevarieerd

Leef3.nu, onderdeel van Beweging 3.0, heeft met ‘Eemlandse Tafel’ het bekende concept van Tafeltje Dekje nieuw leven ingeblazen, meldt AD Amersfoortse Courant. Ouderen uit onder meer Leusden, Amersfoort, Soest, Baarn, Bunschoten en Eemnes kunnen de maaltijden thuis laten bezorgen. “Gezond en gevarieerd eten met verse ingrediënten wint onder jong en oud steeds meer aan populariteit. Wij vinden dat goed en lekker eten voor iedereen toegankelijk moet zijn, ook als het (soms tijdelijk) niet lukt om zelf een warme maaltijd te bereiden.”

Moeder (96) in huis, nog steeds niet gevaccineerd

Drie jaar geleden mijn moeder (96) in huis genomen en ze is nu bedlegerig, zo laat een lezer van de Telegraaf weten. “Maar nog steeds niet gevaccineerd, omdat de huisarts daar zelf voor langs moet komen en het benodigde vaccin nog niet in huis heeft. Diverse keren gebeld, ook de GGD, maar er is nog geen enkel zicht op. Alle kwetsbare mensen boven een bepaalde leeftijd zijn reeds gevaccineerd, maar mensen die thuis wonen en niet meer mobiel zijn, nog steeds niet. Met alle risico’s van dien.”

‘Instanties maken het steeds moeilijker’

Stemmen per brief was te ingewikkeld, maar banken, Belastingdienst en vele andere instanties maken het voor ouderen ook steeds moeilijker door hen te dwingen hun zaken middels eens smartphone of computer te regelen, schrijft een lezer van de Telegraaf. “Wanneer beseffen deze instanties nu eens dat dit tot wanorde leidt? Krijgen we dan weer een parlementair onderzoek om aan te tonen dat wat men al lang wist, inderdaad geen goede oplossing is geweest?”

50 Plus één zetel

50 Plus-voorvrouw Liane den Haan reageert teleurgesteld op de 3 zetels die haar partij verliest volgens de tweede exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS. “1 zetel, daar hadden we niet op gehoopt”, zegt Den Haan in een video op Facebook. “Maar gisteren stonden we nog op nul zetels in de peilingen.” Den Haan noemt de onrust binnen de partij als reden voor het zetelverlies.