Senioren Journaal van donderdag 19 december

Miljardeninvesteringen in vastgoed

In 2019 hebben woningcorporaties en zorginstellingen grote hoeveelheden vastgoed op de markt gebracht. Dat blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit het jaarlijkse onderzoek van Capital Value. Onder meer door het oplopende aantal senioren vormen investeringen in zorgvastgoed een toekomstbestendige belegging, aldus Capital Value. Volgens branchevereniging ActiZ zijn er de komende jaren miljardeninvesteringen nodig om de woningnood voor ouderen op te vangen.

Fitter brein met dammen

De Noord-Nederlandse damsport (Regiowerking Noord) en Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) vormen samen een innovatief netwerk met een samenhangend programma, om bij te dragen aan fittere breinen en gezonde beweging om ervoor te zorgen dat de verschillende generaties (weer) bij elkaar aan tafel komen en actief in beweging komt.

’Gepensioneerden de dupe’

Gepensioneerden zien hun AOW met 2,5% stijgen, maar omdat de meeste pensioenfondsen niet zullen indexeren kan de koopkrachtstijging lager uitvallen, aldus de Telegraaf. Seniorenorganisatie KBP-PCOB zegt: “De meeste gepensioneerden zijn er al tien jaar op achteruit gegaan, omdat de pensioenen niet zijn geïndexeerd. Dit wordt het elfde jaar op rij dat zij er op achteruit gaan ten opzichte van werkenden.”

Persoonlijke match vrijwilliger

Het Eindhovense zorgcentrum Ananz werft sinds een jaar vrijwilligers en leidt ze op voor één-op-één-contacten met dementerende ouderen, is te lezen in BN De Stem  Ananz zorgt voor een persoonlijke match, zo mogelijk op basis van gezamenlijke interesses (bijvoorbeeld opera of breien) of achtergrond (bouwvakker, leraar). Ter ontlasting van de mantelzorgers zou het goed zijn om op dezelfde wijze vrijwilligers te werven en te koppelen aan nog zelfstandig wonende ouderen.

Achteromkijken mag weer

Films zijn voor popcornjongeren die op het witte doek naar zichzelf kijken: jonge mensen. Toch? Nou nee. 2019 bracht opvallend veel films voort over mensen die al wat langer meegaan. Vijftigers, zestigers, tachtigers zelfs. De oudjes zijn volop terug op het witte doek, concludeert Trouw.

Alzheimer te lijf met licht en geluid

Amerikaanse neurowetenschappers ontwikkelden een therapie met licht en geluid tegen alzheimer om de eiwitklonters in het brein af te breken. Bij zieke muizen helpt het, hun geheugen knapt ervan op. De eerste klinische proeven zijn gestart, meldt Eos Wetenschap.

Joe Biden (77) fit genoeg voor presidentschap

Oud-vicepresident Joe Biden, die als presidentskandidaat voor de Democraten een gooi doet naar het Witte Huis, verkeert ‘in goede gezondheid’ en is voldoende fit om het ambt van president van de Verenigde Staten te vervullen. Dat heeft zijn arts volgens het AD gezegd.. Biden is ‘een gezonde en krachtige 77-jarige man die geschikt is om de taken van het presidentschap op zich te nemen’, aldus het medisch rapport.

Voice voor senioren

“Ouderen worden onterecht genegeerd door ontwikkelaars van technologie. Voice is daar de brug voor.“ Dat was het uitgangspunt voor het starten van Project Zilver. Emerce bericht nu over Nederlands onderzoek met een slimme speaker van Google. Plan is stappen te zetten met entertainment, hulp, en tegen eenzaamheid. Uit het onderzoek is gebleken dat op deze gebieden de beste kansen liggen.

‘Verpleeghuizen van de Toekomst’

Er zijn 10 projecten uitgekozen die mogen deelnemen aan de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’. Daarnaast is Vilans als adviesbureau geselecteerd dat de 10 geselecteerde projecten gaat begeleiden. Met deze challenge wil Zorgverzekeraars Nederland (ZN) de structurele inzet van bestaande en reeds in de praktijk gebruikte technologie in verpleeghuizen vergroten en stimuleren.

Familievete om miljoenen demente moeder

Een 94-jarige vrouw heeft geldzorgen, maar weet dat niet. De demente vrouw is jaren bestolen door een zoon en diens vrouw. Het stel moet, na ingrijpen van haar andere zoon, van de rechter 3,5 miljoen euro terugbetalen, aldus een reconstructie van het financieel misbruik voor NRC.

’Stuur ouderen kaartje’

Honderden beterschapswensen ontving Jaap Soesan (96) toen hij na een val in het ziekenhuis belandde. “Van onbekenden. Ik wist niet wat mij overkwam.” Soesans zoon Joop, die in Israël leeft, had zijn volgers op sociale media gevraagd om een berichtje te sturen. Die reageerden massaal. Nu doet vader Jaap in de Telegraaf op zijn beurt een oproep: “Stuur eenzame ouderen een kaartje met de feestdagen.”