Senioren Journaal van woensdag 18 december

Duidelijkheid over levensverwachting bij dementie

Patiënten met de diagnose dementie kunnen door een eenvoudige tool snel meer duidelijkheid krijgen over hun gemiddelde levensverwachting. Deze tool is ontwikkeld door onderzoekers van het Radboudumc in samenwerking met collega’s van het Karolinska Instituut in Zweden. Het helpt zorgverleners om de juiste zorg te plannen en gesprekken over de levensverwachting te starten

50Plus dwingt voorrang seniorenwoningen af

De stikstofwet van het kabinet komt door het parlement. De Tweede Kamer nam de wet twee weken geleden aan, de Eerste Kamer deed dat gisteravond. Hierbij was de steun van 50Plus van belang. Deze partij dwong volgens de NOS van het kabinet de toezegging af dat de bouw van seniorenwoningen voorrang krijgt.

Zaanstad: In 2021 geen eenzame ouderen

“In 2020 gaan onze wijkteams langs bij alle 75-plussers in Zaanstad om te horen wat hun problemen zijn. Dat beloof ik.” Dat zegt wethouder Ouderenbeleid Songül Mutluer in het Noordhollands Dagblad. Hoeveel eenzame ouderen kent Zaanstad in 2021? Mutluer: “Nul. Daar ga ik voor. Een rapportage over het Zaanse beleid vindt u op langerthuiswonen.zaanstad.nl.”

Tilburg in actie tegen verkoop aan deur

Tilburg gaat onderzoeken hoe het een dam kan opwerpen tegen opdringerige verkopers aan de deur. Via de algemene plaatselijke verordening kun je bijvoorbeeld gebieden aanwijzen waar colportage sowieso verboden is, bijvoorbeeld rond seniorencomplexen, zegt de burgemeester in het Brabants Dagblad. “Als zich ergens problemen voordoen, heb je een basis om effectief op te treden.”

Proef Ouderenlijn gestopt

Nog voordat de Ouderenlijn, initiatief tegen eenzaamheid, zondag van start kon gaan trok KBO-Brabant de stekker eruit. Wegens gebrek aan belangstelling. Ouderenvereniging en bellijn staan volgens het Brabants Dagblad nu lijnrecht tegenover elkaar. ‘Te weinig mensen maken de proef zinloos’, zegt KBO. ‘Blijkbaar voelen onze leden zich onvoldoende aangesproken.’

Advies: euthanasie bij dementie toegestaan

Euthanasie op dementerende, wilsonbekwame patiënten is toegestaan als op een correcte manier een schriftelijke wilsverklaring is ingediend. Artsen hoeven niet in alle gevallen nog te proberen om met de wilsonbekwame patiënt over zijn doodswens te communiceren. Dit advies geeft de procureur-generaal aan de Hoge Raad, die zich komend jaar zal uitspreken over deze kwestie, aldus de Volkskrant.

Zorgen om morgen

De groeiende vergrijzing zadelt de Nederlandse overheidsfinanciën op met een structureel miljardentekort. Met behoud van de huidige sociale voorzieningen en zonder aanvullend beleid ontstaat vanaf 2025 een jaarlijks tekort van 16 miljard euro. Dat blijkt volgens de NOS uit de vijfjaarlijkse vergrijzingsstudie “Zorgen om morgen” van het Centraal Planbureau.

Door norovirus twee weken geen bezoek

Vanwege een uitbraak van het norovirus zitten zo’n honderd ouderen in zorgcentrum Ter Reede al twee weken zonder bezoek, meldt Omroep Zeeland. De afdeling waar ze wonen is afgesloten om verdere besmetting te voorkomen.

Even er doorheen helpen deed de bank niet

Hoe bestaat het dat oude mensen die niet internetvaardig zijn, in onze samenleving zo worden vermalen? Die vraag stelt Kamerlid Madeleine van Toorenburg in een column in het Nederlands Dagblad na de ervaringen van haar moeder bij de bank. Bij de bank werd er fijntjes op gewezen dat internetbankieren voortaan de norm is. ´Heus mevrouw, zo moeilijk is dat niet.´ “Haar er even doorheen helpen was duidelijk teveel moeite.”

Wie is de boomer?

Is een boomer iemand die een SUV rijdt, in een riante villa woont en zicht heeft op een goed pensioen? Die denkt dat het met de klimaatcrisis wel meevalt? Of maakt leeftijd niet uit en is ‘de boomer’ vooral iemand die conservatieve ideeën heeft? Hierover schrijft de Volkskrant. Volgens schrijver Philip Huff (35) is de boomer iemand met een volledig vergoed gehoorapparaat die niet luistert naar een ander. Schrijver Jan Donkers (76) vindt dat Huff een hele bevolkingsgroep demoniseert. 65-plussers zijn volgens hem geen graaiers die de wereld naar de knoppen helpen.

Eigen uitvoering Wet zorg en dwang

De nieuwe wet voor toepassing van dwang in de zorg, die ingaat per 1 januari 2020, wordt overhaast ingevoerd en is op belangrijke onderdelen onvolledig en ondoordacht. Dat stelt branchevereniging ActiZ naar de 400 aangesloten zorgorganisaties. ActiZ  (dat spreekt van doorgeschoten controledrift) adviseert haar leden niet zozeer de letter van de nieuwe Wet zorg en dwang (Wzd) te volgen, maar vooral de geest.

Brokkenmakers zonder aanvullende rijtest

Oudere bestuurders die gevaarlijk rijden, maar geen fysieke aandoening hebben die dit kan verklaren, mogen vaak zonder aanvullende rijtest doorrijden. Medische adviseurs bij het CBR vinden dit onverantwoord, maar worden niet gehoord, aldus Radio EenVandaag