Senioren Journaal van woensdag 19 april

Maak ouderenzorg hoogste prioriteit

De ouderenzorg is het stadium voorbij dat één oplossing genoeg is; alle opties zijn hoognodig. Dat zegt brancheorganisatie ActiZ. “Het kabinet heeft te lang achterover geleund.”

Ik wil blijven leven

‘Het moet niet raar worden’, zo schrijft een predikant over de vragen rondom voltooid leven, ‘om te zeggen: ik wil blijven leven, ook al beteken ik maatschappelijk gezien niets meer en kost mijn voortbestaan de samenleving en mijn familie een hoop geld en moeite.”

Indexatie dit jaar niet zeker

Pensioenfondsen maken de dekkingsgraden weer bekend. Het is volgens de Telegraaf de vraag of zij dit jaar zullen indexeren. Ze moeten namelijk genoeg in kas houden voor de transitie, maar er is ook vraag naar compensatie.

Koop fiets die bij je lichaam past

Eén ding moet grondig verbeteren om de veiligheid van ouderen op de fiets te vergroten, zegt een fietsdocent: de fiets zelf. Niet de e-bike veroorzaakt problemen, maar de grootte van de fietsen die in omloop zijn.

Jan (73) is door hardlopen weer 58

“De conditie die je opbouwt is een verslaving geworden en ik blijf hier dan ook zo lang mogelijk mee doorgaan”, zegt een 73-jarige Limburger die hardlopen met een fanatiek trainingsschema combineert met gezond eten.

Baanbrekend Perspectief

“Baanbrekend Perspectief biedt nieuwe ontwikkelperspectieven aan 60-plussers in hun huidige werk, ander werk en voor de periode na hun pensioen.” Op 16 juni is er een Inspiratiebijeenkomst in het Provinciehuis in Groningen.

Een helm op, helemaal zo gek nog niet!

In Midden- en West Brabant start vandaag een campagne om fietsers te stimuleren om vaker een helm op te zetten. Fietsers kunnen niet alleen gratis advies krijgen, maar ook €10,- korting als ze een fietshelm kopen.

Samen Leuk Oud Worden

Op de plek van de KPN-telefooncentrale in Dubbeldam wordt volgend jaar een kleinschalige woongemeenschap (knarrenhof) voor 55-plussers gebouwd: zestien appartementen van tussen de 3,5 en 5,5 ton.

Op drie na beste land voor gepensioneerden

Vanwege de lage criminaliteitscijfers, de levensverwachting en de kosten van levensonderhoud is Nederland het op drie na beste land voor gepensioneerden in Europa, meldt de Volkskrant uit een internationaal rapport.

Senioren met liefde voor muziek

“Wat we allemaal gemeen hebben, is liefde voor muziek en dat we stuk voor stuk 50plusser zijn.” Het Betuwse Regionaal Senioren Orkest Luctor et Emergo geeft zaterdag het voorjaarsconcert.

Blij zijn dat veel 75-plussers fietsen

“Misschien moeten we juist blij zijn dat in Nederland veel 75-plussers überhaupt fietsen”, aldus een van de vele reacties over de drukte op de fietspaden.

Het Ouderencafé themabijeenkomsten

In de gemeente Maashorst organiseert ONS welzijn organiseert in april, mei en juni themabijeenkomsten: Ouder worden in de wijk, Als zelfstandig wonen niet meer gaat, Wmo en wonen, Financiën rondom het ouder worden.

Danspaleis als tankstation van levensvreugde

Alle ouderen kwiek, mentaal en fysiek, met dansen en muziek! Dat is de bedoeling van het Danspaleis, dat binnenkort naar Almere komt. “Het moet een tankstation van levensvreugde zijn, dat er onder meer voor zorgt dat eenzaamheid wordt tegengegaan.”

Gezocht: vrijwilligers vitaliteit

Er zijn steeds meer Afdelingen die een Vitaliteitsdag aanvragen, meldt KBO-Brabant. Daarom is de organisatie zijn we op zoek naar méér vrijwilligers die een tweede/derde team kunnen bemannen.

Uitjesbus onzekere toekomst

De toekomst van de uitjesbus voor ouderen in Delft is onzeker. De uitjes zijn het hoogtepunt van de week voor veel ouderen, maar er blijkt te weinig geld te zijn om de bus te onderhouden.