Senioren Journaal van woensdag 17 maart

Veel verkeerde poststemmen alsnog toegelaten

Ongeveer 60 tot 70 procent van de eerder terzijde geschoven briefstemmen, kan volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten alsnog worden meegenomen in de telling vandaag, zo meldt de NOS. Dat kan door de gewijzigde regels rond het stemmen per post, die gisteren werden aangekondigd door minister Ollongren. 30 tot 40 procent van de gevallen kan ondanks de gewijzigde regels alsnog niet worden meegenomen.

Oude kleine pensioenen bij elkaar geveegd

Veel werknemers die in het verleden bij een werkgever een beetje pensioen hebben opgebouwd en ergens anders zijn gaan werken, kunnen verwachten dat dit automatisch wordt bijgeschreven bij hun huidige pensioenuitvoerder. Het gaat om circa twee miljoen kleine pensioenen met een totale waarde van ruim 5 miljard euro, zo laat de Pensioenfederatie volgens NU.nl weten.

Eindelijk weer bingo in verpleeghuis

Een verpleeghuis in Leeuwarden durft het aan, schrijft de Volkskrant: nu iedereen gevaccineerd is, kunnen de coronamaatregelen worden versoepeld. Ook de zorgmedewerkers – allemaal met mondkapje – zijn zichtbaar opgetogen dat er weer gebingood kan worden in het verpleeghuis, al is het niet met zo’n zeventig deelnemers zoals in de pre-coronatijd. Lang niet alle verpleeghuizen durven al zulke stappen te maken. Ouderenorganisatie ANBO merkt op dat er grote verschillen zijn in het beleid van de verpleeghuisorganisaties. Ze krijgen veel vragen van familieleden. De bond roept op de regels stapje voor stapje te versoepelen.

Muziekstoel voor mensen met dementie

‘We hebben een muziekstoel voor mensen met dementie geprobeerd. Dan bellen we met een Belgische collega die de stoel ook test om te bespreken wat wel en niet werkt’, is te lezen in een impressie van de samenwerking van TanteLouise in het Europese project SEAS2Grow. ‘De ondernemer ging met de feedback terug naar de tekentafel. Wij kijken nu of we zo’n muziekstoel kunnen aanschaffen.’

‘Gelukkig oud worden is zinvol oud worden’

Wat is de waarde van kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning? En hoe kunnen cultuurdeelname en kunstbeoefening bijdragen aan de kwaliteit van leven van ouderen? ‘Zorg gaat ook om zingeving, om een waardevol leven’, aldus de ZonMw-programmacommissie Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning. ‘Rapporten staan vaak bol van cijfers en trends, terwijl het uiteindelijk gaat om mensen en hun levensverhalen.’

Kwetsbaarheidsscore IC-triage 80-plusser

Als het gaat om de kwetsbaarheid van een oudere patiënt, kan de ‘Clinical frailty scale’ (CFS) snel een indruk geven. De CFS-score staat centraal in de triage voor IC-opname tijdens het ‘zwarte’ scenario van een zorgcrisis. Zorgverleners zijn het meestal eens over de CFS-scores die ze toekennen aan 80-plussers voorafgaand aan opname op de IC, blijkt uit een internationaal onderzoek volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Met voorrang bouwen voor senioren

De (uiteraard duurzame) nieuwbouw willen CDA en PvdA met voorrang toebedelen aan onder anderen senioren, zo blijkt volgens de Volkskrant uit een analyse van de verkiezingsprogramma’s. Voor die laatste groep geldt een combinatie met zorg als een aanbeveling. D66 hekelt het tekort aan woningen voor een of twee personen. Met GroenLinks wil de partij ook extra steun voor wooncoöperaties en zelfbouwers.

Inspiratie vanuit kloostercomplex

In de gemeente Meierijstad geeft 71 procent van de senioren zelf aan niet geschikt te wonen, zo is te lezen op Platform31. Ook ziet de gemeente dat er een groep is die tussen wal en schip valt en dakloos dreigt te worden. Een inspirerend project is Leefgoed Veghel, een groot kloostercomplex waar woningen in verschillende prijsklassen, huur en koop, met en zonder zorg, komen. “We willen het gedachtengoed van Leefgoed Veghel gebruiken in onze woonzorgvisie en zijn zoekende hoe we dit kunnen verbreden naar de hele gemeente.”

Bank hoeft demente man niet te beschermen

Een demente man van 88 jaar wordt in juli 2019 overgehaald om maar liefst €84.250 over te maken naar drie verschillende rekeningnummers voor de aankoop van bitcoins. In dezelfde periode krijgt hij ook €30.549,17 terug. De man blijkt te zijn opgelicht, maar zijn bank Triodos is hier niet voor aansprakelijk. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een uitspraak van het Kifid, het klachteninstituut voor de financiële sector. De familie van het slachtoffer was naar het instituut gestapt om de verloren €53.701 terug te eisen.