Senioren Journaal van donderdag 18 juni

Ouderen als probleem?

Hoe ouder mensen worden, hoe harder ze verkondigen niet gereduceerd te willen worden tot hun leeftijd. Ondertussen ziet de samenleving ouderen steeds meer als een probleem,schrijft Marja Pruis in een essay in De Groene Amsterdammer. ‘Kan het ene leven écht meer waard zijn dan het andere?’

‘Corona overleefd, de eenzaamheid niet’

‘Alle coronaperikelen overleefd, maar het opgesloten zijn en de eenzaamheid niet.” Dat staat boven de rouwadvertentie die Hans en Jolanda de Boer in dagblad Tubantia plaatsten na het overlijden van hun moeder Betsie (93). De kennisgeving leverde meer dan duizend steunbetuigingen op, voornamelijk van onbekenden. “En die kwamen allemaal op hetzelfde neer”, vertelt schoonzoon Hans de Boer (71) een week later in NRC: “Zoals het nú ging in de verpleeghuizen mag het niet nog eens gaan.”

Ouderen niet zo bang voor corona

Uit onderzoek blijkt duidelijk dat mensen het risico van sterven aan de gevolgen van het coronavirus veel hoger inschatten dan verwacht zou kunnen worden op basis van cijfers van het RIVM, meldt Hart van Nederland. De enige leeftijdscategorie in de peiling van Peil.nl waarbij de inschatting van de sterftekans niet hoger ligt, zijn ouderen tussen 65 en 80 jaar.

Kwart bewoners overleden

Verpleeghuis De Cypressenhof in Enschede is zwaar getroffen door het coronavirus. Bijna een kwart van de 25 oudere bewoners met dementie is overleden. “Het was een heel heftige tijd voor iedereen”, zegt de bestuurder in dagblad Tubantia.  “Als mensen op sterven liggen en familieleden kunnen er niet steeds bij, dan doet dat heel erg veel pijn.”

Woonzorg verkoopt gezinswoningen

Woonzorg Nederland wil 1119 sociale huurwoningen in Voorschoten verkopen. De corporatie die zo’n 2000 van de 2400 sociale huurwoningen in Voorschoten in het bezit heeft, wil zich volgens het Leidsch Dagblad alleen nog richten op seniorenhuisvesting. Dat betekent dat eengezinswoningen naar een andere corporatie overgaan.

Kamervragen scootmobielverbod regiotaxi

Tweede Kamerlid Lenny Geluk-Poortvliet (CDA) heeft volgens De Gelderlander schriftelijke Kamervragen gesteld aan de minister van VWS in verband met een ‘scootmobielverbod’ bij Valleihopper. Deze regiotaxi laat geen scootmobiels meer toe in verband met coronamaatregelen. Eigenaren van een rolstoel of rollator mogen daarentegen nog wel mee.

Online training adviseurs en ondersteuners

Vrijwillige ouderenadviseurs (VOA’s) en cliëntondersteuners (CO’s) van KBO-Brabant volgden de eerste online training ‘huisbezoek op afstand’. Op basis van deze proefsessie bekijken de projectleiders VOA en cliëntondersteuning van KBO-Brabant of en hoe in de toekomst vaker online trainingen gegeven kunnen worden.

‘Code Zwart in de la’

De Code Zwart voor de verdeling van de ic-bedden in tijden van nood is een garantie voor hoogoplopend emotioneel debat., aldus een commentaar van de Volkskrant. “Volgens verwachting protesteren de belangenbehartigers van ouderen tegen het leeftijdsonderscheid dat in de code als ultiem selectiecriterium dient. Minder logisch is dat ook het kabinet en de Tweede Kamer meteen bezwaar aantekenen. Dat gaat al te gemakkelijk.” Kabinet en Kamer moeten er met voldoende maatregelen voor de zorg voor zorgen dat Code Zwart rustig onder in de la blijven liggen, waar die hoort.

’Zorgkorporaal’ voor juiste doorverwijzing

Er moet een ’superambtenaar’ in het leven geroepen worden om de hardnekkige problemen in de zorg op te lossen, schrijft het Haagse raadslid Richard de Mos in Dagblad 070. Iemand die korte metten maakt met verkokerde aansturing, bureaucratie en tegengestelde belangen. “Daarom pleit ik voor de aanstelling van een zorgkorporaal en wel nu!”

‘Laat huisarts ieders keuze registreren?’

“Wat mij opvalt in de discussie over het ‘artsendraaiboek’”, reageert een Volkskrant-lezer, “is dat ik niks hoor over de invulling van de eigen regie. In gesprekken hoor ik ouderen vaak zeggen: geef mijn plaats maar aan een ander. Ook ikzelf (58) zou het erg vinden om er later achter te komen dat anderen (jongeren, ouders van jonge kinderen) overleden zijn omdat ik toevallig eerder bij de ic was. Zou het een idee zijn om huisartsen in deze wat rustiger coronaperiode ieders keuze te laten registreren?”

Ook goed coronanieuws

“Het goede coronanieuws is dat er ineens heel anders tegen onze patiënten wordt aangekeken”, schrijft specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer in Medisch Contact, met verwijzing naar: alle kranten, radio-uitzendingen en talkshows. “Da’s andere koek dan het beeld van een groep afgeleefden die op de dood zitten te wachten.”

Bijkletsen na 13 weken

‘Welkom en leuk dat je er nog bent’, klonk het gisteren voor ouderen in Wijbosch. De deelnemers van eetpunt Likkepot en de dagbesteding van De Ontmoeting hadden elkaar al meer dan dertien weken niet meer gezien en gesproken vanwege corona. Speciaal voor hen werd een groot terras opgesteld op het dorpsplein in Wijbosch, zodat de ouderen weer konden bijkletsen met elkaar, meldt het Brabants Dagblad.