Senioren Journaal van dinsdag 17 december

Grijs is het nieuwe goud

Grijs is het nieuwe goud, schrijft Menno Tamminga in zijn column in NRC:  Klagen over de vergrijzing is als zeuren over de seizoenen. Zinloos. Oud is, met dank aan AOW en pensioenen, niet meer synoniem met arm.  En ouderen hebben geen behoefte het spaarvarken stuk te slaan. “Vermogen geeft zekerheid in tijden van dreigende pensioenkortingen en eigen bijdrages voor wonen en zorg. Het geeft gemak en vrijheid. En ouders hebben de kennelijke behoefte om iets na te laten aan (klein)kinderen.”

In 2040 twee keer zo veel 80-plussers

De Nederlandse bevolking zal naar verwachting de komende decennia blijven groeien, tot bijna 19,6 miljoen inwoners in 2060. In 2024 bereikt het inwonertal naar verwachting de 18 miljoen, in 2039 de 19 miljoen. In 2040 zijn er twee keer zo veel personen van 80 jaar en ouder als nu. Dat blijkt uit de nieuwe bevolkingsprognose van het CBS.

Daling ‘grijze druk’

De Nederlandse bevolking groeit de komende twintig jaar veel sneller dan eerder gedacht. Het CBS denkt dat er meer migranten naar Nederland komen. Dit heeft ook gevolgen voor de mate van vergrijzing. Omdat er relatief weinig oudere immigranten zijn, daalt de zogeheten ‘grijze druk’ in de nieuwe prognose, aldus Het Financieele Dagblad.

Intimiteit zoeken ondanks alzheimer

Voor het project ‘Alzheimer fluisteren’ maakt fotograaf Cigdem Yuksel portretten van mantelzorgers met hun partner of ouder die aan alzheimer lijdt. Ze worden uitgedaagd intimiteit te delen, omdat het vaak moeilijk is contact te maken met de vertrouwde persoon die door dementie een ander lijkt te zijn geworden. De fototentoonstelling reist langs bibliotheken kriskras door het land. De Volkskrant publiceert er vandaag over.

GetOud: waardige ouderenzorg

GetOud voerde 70 gesprekken over waardigheid in de ouderenzorg met onder andere bewoners, familie en mantelzorgers, verzorgenden en verpleegkundigen, bestuurders, docenten, onderwijsdeskundigen en leerlingen. Minister Hugo de Jonge heeft het verslag ‘Waardigheid in de ouderenzorg, een verslag van 70 gesprekken’ in ontvangst genomen.

Mantelzorg en kleine lettertjes

Mantelzorgers die denken dat zij met een aanvullend pakket goed verzekerd zijn voor vervangende zorg kunnen in 2020 tegen een teleurstelling aanlopen. De voorwaarden lijken duidelijk, maar zijn het niet en bovendien moeilijk vindbaar, aldus Mantelzorg.nl.

Tweespalt in familie door euthanasie

Doorgaans wordt bij een euthanasie de familie betrokken. Maar het gebeurt ook dat een voorgenomen euthanasie de gemoederen juist verscheurt en de onderlinge relatie onder spanning zet. Voor dat mijnenveld bestaan geen regels en richtlijnen, aldus een artikel in Medisch Contact.

‘Passende zorg’ kost meer moeite

Steeds meer mensen hebben in de toekomst langdurige zorg nodig, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit. We worden steeds ouder en wonen langer thuis. Dat betekent dat mensen uiteindelijk met een zwaardere zorgvraag in het verpleeghuis terecht komen. Steeds vaker komen cliënten vanuit een crisissituatie moeten worden opgenomen in een instelling. “Een zware opgave voor verpleeghuizen die net als andere zorgaanbieders kampen met een oplopend personeelstekort. Het vinden van ‘passende zorg’ kost meer moeite.”

‘Boomer’ is Woord van het Jaar

Niet ‘klimaatspijbelaar’ of ‘klimaatdrammer’ maar ‘boomer’ is volgens de NOS gekozen tot het woord van het jaar 2019. Een ‘boomer’ wordt omschreven als een (meestal ouder) persoon met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen. Het woord wordt veel door jongeren gebruikt om ouderen de mond te snoeren. Volgens de Van Dale, de organisator van de wedstrijd, kreeg het woord 41,8 procent van de stemmen.

De andere kant van babyboomers

Een lezeres van het Dagblad van het Noorden roept de media op om de babyboomers ook eens van een andere kant te belichten. “Zij hebben in de jaren zestig het pad geplaveid met rechten. Voor die tijd waren er over het algemeen alleen plichten waaraan je moest voldoen. Al die verworvenheden en luxe waarmee we in dit land ons leven kunnen leiden, zijn mede te danken aan de generatie die in de jaren zestig op de barricaden stond.”.

Verandert Gronings hofje in ‘Airbnb-paradijs’?

Gaat de verkoop van het zes eeuwen oude Pepergasthuis in Groningen aan een private investeerder door? Huurders, de kerkgemeenschap en de gemeente vrezen verlies van barmhartigheid, is te lezen in de Volkskrant. Gevreesd wordt dat de karakteristieke sociale huurhuisjes bevolkt gaan worden door de hedendaagse nomaden van het mondiale expat-legioen. ‘Short stay, daar kan die investeerder 200 euro per nacht voor vangen.’

Het belang van een geschikte woning

Nederland vergrijst, en al die ouderen hebben een woning nodig die past bij hun leeftijd en zorgbehoeften. Zo’n woning hebben ze nu vaak niet. Daardoor vereenzamen ouderen en hebben ze meer ongelukken in huis. Over het belang van een geschikte woning praat RTL Z vanaf Roche Dialogues met Peter Prak, die het concept Knarrenhof bedacht, en Liane den Haan, directeur van ouderenbond ANBO.

Geen bingo maar stripact

De directrice van een rust- en verzorgingstehuis in het Zuid-Franse La Farlède, nabij Toulon, wilde eens wat anders dan een accordeonist of bingomiddag om de bewoners te vermaken. Daar het rusthuis Le Jardin des Orchidées voor 98 procent vrouwelijke bewoonsters huisvest, kwam ze met een allesbehalve doordeweekse ontspanningsactiviteit op de proppen, aldus het AD: een optreden van drie mannelijke strippers.