Senioren Journaal van dinsdag 18 augustus

Coronatest aan de keukentafel

Als eerste in Nederland test Thuiszorg West-Brabant op verzoek van de GGD mensen thuis op het coronavirus. Dat verlaagt de werkdruk in teststraten en zorgt dat kwetsbare ouderen tóch snel duidelijkheid hebben, aldus dagblad BN De Stem. Vooral minder mobiele mensen hebben baat bij deze nieuwe coronaservice. Zij ontvangen bezoek van het ‘virale team’ van TWB en krijgen aan de keukentafel de inmiddels bekende swapstaafjes in neus en keel.

ANBO-directeur kandidaat-lijsttrekker 50Plus

Liane den Haan, nu directeur van ouderenbond ANBO, is door het bestuur van 50Plus voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker. Den Haan, die 52 jaar is, vindt volgens de NOS dat de positie van ouderen moet worden versterkt. “We moeten op het gebied van inkomen, wonen en gezondheid laten horen dat het anders moet.” In de Volkskrant zegt Den Haan dat tien zetels haalbaar moet zijn: “De helft van Nederland is je electoraat.”

Weer nieuwe bewoners verpleeghuizen

Ouderen die eigenlijk naar een verzorgings- of verpleeghuis moesten, werden de afgelopen maanden vaak nog thuis verzorgd door hun familie. Uit vrees voor het coronavirus zelf of uit angst voor een verbod op bezoek. Het tij lijkt nu te keren, meldt AD Rivierenland: veel verzorgings- en verpleeghuizen krijgen weer nieuwe bewoners. “Alleen mensen die kortdurend verblijven, bijvoorbeeld voor revalidatie, blijven nog een beetje terughoudend.”

Corona-app niet op verouderd mobieltje

Het enthousiasme voor de nieuwe corona-app is volgens de Telegraaf nog niet groot. In de regio’s waar de app wordt getest, regeert onwetendheid en wordt er bovendien getwijfeld aan het nut ervan. “Juist de kwetsbare ouderen hebben meestal geen mobiele telefoon”, klinkt het. De eerste dag waarop de app CoronaMelder in de praktijk werkt, heeft tot boze reacties geleid bij mensen die een ‘verouderd’ mobieltje hebben. Zij kunnen de app niet downloaden en gebruiken, aldus dagblad Tubantia.

Zwols fonds steunt veertig initiatieven

Het Zwolse fonds De Gasthuizen financiert al elf jaar activiteiten en materialen die het leven van ouderen in deze stad beter, mooier of makkelijker maken. In coronatijd blijkt volgens De Swollenaer eens te meer welk verschil de bijdrage van De Gasthuizen maakt. Maar liefst veertig initiatieven van Zwollenaren om senioren extra aandacht, contact en vermaak te geven in deze tijd van ‘social distancing’ werden al gefinancierd. Op 1 oktober beoordeelt het bestuur van De Gasthuizen weer nieuwe aanvragen.

Eenzaamheid in foto’s

Op bezoek bij haar oma in verzorgingshuis Open Vensters in Ameide, merkte Gyselle Blokland (23, studerend aan de Nederlandse Fotovakschool) dat veel bewoners eenzaam zijn. Ze besloot ze te fotograferen, om aandacht voor hun situatie te vragen. Het resulteerde in een serie foto’s, die deze maand in magazine Zorg+Welzijn is te zien. Per persoon nam ze een hele ochtend de tijd. “Leuke gesprekken. Dat was al belangrijk voor ze. Want het grootste gedeelte van de tijd brengen ze alleen door.”

Vragen ’tropenrooster’ huishoudelijke zorg

Ouderen Appèl Eindhoven heeft volgens NU.nl raadsvragen gesteld over het zogenaamde tropenrooster dat verschillende huishoudelijke zorgmedewerkers vorige week hanteerden. Volgens de partij werd hulp afgezegd bij mensen die de hulp “absoluut niet konden missen”.

‘Vernieuwen rijbewijs 75-plus kan best snel’

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidbewijzen kampt met een achterstand bij de behandeling van de Gezondheidsverklaringen. Dat kan tot schrijnende situaties leiden. Vermeld daarom niet spontaan elk pijntje of kwaaltje op de Eigen Verklaring, schrijft Jaap Cordia (AOW’er te Bunschoten) in het Nederlands Dagblad. ‘Niet elk kwaaltje of pijntje is het het waard ‘een specialistische keuring uit te lokken’.

’Sloop aanbouw na dood van man’

Een 79-jarige vrouw uit Koog aan de Zaan moet van de gemeente Zaanstad een deel van haar woning laten slopen. Er was een tijdelijke vergunning voor extra vierkante meters op de begane grond, maar nu haar man is overleden moeten die weg, schrijft de Telegraaf. Inmiddels kan zij zelf de trap ook niet meer op. De woning is in 2015 uitgebreid met een slaapkamer en sanitair.