Senioren Journaal van maandag 17 mei

Hedy d’Ancona wil emancipatieslag ouderen

Hedy d’Ancona (1937) krijgt de Van Praagprijs, maakte het Humanistisch Verbond vrijdag bekend. Het Verbond kent de tweejaarlijkse oeuvreprijs toe aan inspirerende mensen die zich inzetten voor een humane samenleving. Half juni verschijnt d’Ancona’s boek ‘Vrolijk verval’, een zowel scherp als anekdotisch boek over barricaden en bungelende lichaamsdelen. Over rolmodellen en ‘velseks’. In NRC zegt zij: “Ik wil dat er voor ouderen een emancipatieslag wordt gemaakt, net als bij vrouwen destijds. Zelfbeschikking en zelfontplooiing, daar draaide het bij de vrouwenemancipatie om. Die twee pijlers zijn ook op ouderen van toepassing.”

Ouderen razendpopulair op TikTok

Van hippe ‘fashion grannies’ tot dansende opa’s. Ze zijn allemaal de pensioenleeftijd ruim gepasseerd, en razend populair op TikTok, schrijft Trouw. Stephen Austin (82) begon simpel: vanuit zijn seniorenwoning in Texas nam hij een video op waarin hij een roerei met toast bereidde. Inmiddels weet de Amerikaan miljoenen kijkers te boeien zijn serie Cooking with Steve. “Je leven is grijs als je altijd maar nadenkt over ouder worden en de dood”, zegt fashion granny Lin Wei (64). “Je wordt nou eenmaal oud. Dus je kunt er maar beter positief in staan.”

‘Uitvaartbranche log, complex en duur’

Omdat de uitvaartkosten zo hoog zijn, hebben maar liefst negen miljoen Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten bij een van de vier (straks drie) grote uitvaartverzekeraars, schrijft Annemarie van Gaal in haar column in de Telegraaf. “En omgekeerd geldt dat vanwege het feit dat er maar vier grote verzekeraars zijn, die gezamenlijk ook nog eens vrijwel alle crematoria en uitvaartcentra in ons land bezitten, de kosten nooit zullen dalen.” Er zijn volgens Van Gaal veel goede uitvaartondernemers, maar ook zij zijn afhankelijk van de crematoria en uitvaartcentra die vrijwel allemaal in het bezit zijn van de uitvaartverzekeraars: Die zijn te log, te complex en te duur geworden.

‘Voor tv 50-plussers sterk groeiende doelgroep’

“Van onze omroepbazen krijg ik altijd de indruk dat ze aan niets en niemand verantwoording schuldig zijn, behalve dan aan hun eigen gebrekkige inzichten”, schrijft Jaap van Duijn in zijn column in de Telegraaf. “Als ze hun eigen markt zouden analyseren, zouden ze weten dat jongeren allang geen televisie meer kijken en dat ze met de 50-plussers een sterk groeiende doelgroep te pakken hebben.” Van de Nederlandse bevolking is 7 miljoen 50 jaar of ouder, terwijl de groep tussen 18 en 50 ook 7 miljoen groot is. Maar de eerste groep groeit veel harder dan de laatste.

Pensionado wil zekerheid

Een meerderheid van de 4715 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf vindt dat het nieuwe pensioenstelsel er snel moet komen. Minister Koolmees heeft gezegd dat hij in 2022 wil voorkomen dat gepensioneerden weer worden gekort. Bijna twee derde van de respondenten denkt niet dat de minister zich aan deze belofte gaat houden. De meeste deelnemers vinden het nieuwe systeem geen verbetering ten opzichte van het oude.

Dementie uitstellen met bewegen

“Vanuit preventief perspectief kan bewegen een belangrijke rol spelen bij het uitstellen van symptomen van dementie. Bewegen draagt namelijk bij aan het beperken van cognitieve achteruitgang: problemen met geheugen, plannen en informatieverwerking.” Dat zegt Liesbeth Preller, Kenniscentrum Sport & Bewegen, tegen het ANP.

Philips zet zich in voor ouderen

Stichting Samen voor Eindhoven hoopt deze zomer ouderen weer plezier en gezelligheid te kunnen bieden, na een coronajaar vol zorgen en eenzaamheid. Philips gaat hen helpen om de wensen van honderden bewoners van zorgcentra van Vitalis, Oktober en Archipel te vervullen. “De tijden worden weer beter”, zegt Hans de Jong, president van Philips Nederland. Hij heeft volgens het Eindhovens Dagblad alle medewerkers intern opgeroepen om zich als vrijwilliger op te geven. ,,We hopen dat andere bedrijven ons voorbeeld volgen.”

Vergeten gevoelens

Onder deze kop schrijft de Telegraaf over een emotioneel zwaar dilemma: Je bent getrouwd met iemand met dementie en houdt nog zielsveel van hem of haar, maar wordt ook weer verliefd. Het overkwam Margreet en Alinda. “We willen erover praten omdat veel lotgenoten dit ervaren als taboe.” “Schuldig voel je je wel. Want je bent getrouwd, maar eigenlijk ben je weduwe op de reservebank. De buitenwereld reageerde positief; zelfs mijn schoonfamilie.”

Natuur beleven dankzij virtual reality

Uit onderzoek blijkt dat alleen al het kijken naar natuur positieve effecten is. Daarom werken vier studenten van Hogeschool Arnhem Nijmegen momenteel aan een zogenoemde Virtual Reality film. Zo kunnen minder valide ouderen straks genieten van het Landgoed Oosterhout waar ze zelf niet meer naartoe kunnen, aldus Omroep Gelderland.

Pensioenfondsen wachten niet op Kamer

Pensioenfondsen wachten niet met de uitvoering van het pensioenakkoord totdat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de wetgeving. De meeste fondsen gaan dit jaar volop aan de slag, om verdere vertraging te voorkomen. Hoe langer de uitvoering van het pensioenakkoord duurt, hoe groter de onzekerheid voor werknemers, werkgevers en gepensioneerden, denken de pensioenfondsen volgens het FD.

Pensioenfonds gul met bonussen

Pensioenfondsen PMT en PME betalen miljoenen euro’s extra prestatiebonussen aan partijen die een deel van hun miljarden beleggen, meldt de Telegraaf. De bonussen komen bovenop de rekening die pensioenfondsen al betalen voor geleverde diensten. De twee fondsen zijn verantwoordelijk voor de pensioenen van zo’n twee miljoen Nederlanders en behoren tot de vijf grootste van ons land. Behalve de stijgende bonusuitgaven, nemen ook de uitvoeringskosten bij de pensioenfondsen steeds meer toe. Met als gevolg dat de kosten per deelnemer bij zowel PMT als PME zijn gestegen.