Senioren Journaal van woensdag 17 juni

IC: jong gaat uiteindelijk voor oud

Voor wie kies je op de IC als niet wilt kiezen, maar het niet anders kan? Artsen hebben nu volgens de NOS een speciaal draaiboek opgesteld: “We vinden dan dat iemand die 25 jaar is minder kans heeft gehad op een volledig leven, dan iemand van 65 jaar.” ANBO vindt dat leeftijd nooit een afweging mag zijn voor het wel of niet behandelen op een IC. Minister Van Rijn ziet volgens de NOS niets in het voorstel in het uiterste geval jonge mensen voor te laten gaan. IC-voorman Diederik Gommers zegt in de Volkskrant: “Dit draaiboek gaat niet over kiezen op basis van leeftijden.” Volgens hoogleraar Martine de Vries is van leeftijdsdiscriminatie geen sprake, zegt zij in NRC. “Discriminatie is iemand van een zekere leeftijd bij voorbaat uitsluiten. Dat is niet wat hier gebeurt.”

Huiskamerproject Nistelrode

Ook Nistelrode krijgt een huiskamerproject voor ouderen, een plek buiten het zorgcentrum waar inwoners naartoe kunnen voor een praatje of spel, meldt het Brabants Dagblad. Vrijwilligers trekken de kar en  krijgen van de gemeente geld om professionele begeleiding in te huren.

Lege verpleeghuisbedden naar Malieveld?

Wordt het niet eens tijd om met lege verpleeghuisbedden op het Malieveld te gaan demonstreren tegen de slechte manier waarop de zorg voor ouderen is geregeld, vraagt Paul Huber, Trouw-lezer te Den Haag, zich af. “Kunnen we niet ook een boos bordje voor onze nog levende ouders ophouden na al die andere boze borden op de Dam? Het is toch allang tijd voor hun eigen hashtag.”

Huisbezoek en huisscan

In Wassenaar start binnenkort het project Vitaliteit en Veiligheid voor ouderen. Dit project is opgezet vanuit samenwerking van de gemeente met verschillende organisaties en disciplines, zo is te lezen op Wassenaarders.nl. Zodra dat vanwege corona weer kan, brengen getrainde vrijwilligers huisbezoek aan 67-plussers, waarbij ook huisscans kunnen worden gemaakt.

TV hét nieuwsmedium

Nieuwsgebruik van ouderen en jongeren verschilt sterk, blijkt volgens NRC weer uit onderzoek. Zo is tv met afstand hét nieuwsmedium voor 55-plussers (gebruikt door 83 procent; voor ruim de helft het voornaamste nieuwsmedium). Bij jongeren staan onlinemedia bovenaan. Ouderen hechten vaker belang aan onafhankelijke journalistiek.

Cliëntenraad dreigt met rechtszaak

De cliëntenraad van verpleeghuis Vondelstede in Amsterdam dreigt volgens de NOS met een rechtszaak als de bezoekregeling niet snel wordt versoepeld. Volgens de cliëntenraad worden de bewoners al ruim drie maanden in ernstige mate beperkt in hun vrijheid. Uit een podcast van radioprogramma De Dag blijkt dat sommigen hun ouders verpieteren en zich zorgen maken, maar dat er ook ouderen zijn die juist opbloeien door de rust in de instellingen.

Ikea knutselpakket

Ikea wil graag een duurzame bijdrage leveren aan de samenleving en heeft daarom, in overleg met ActiZ, speciaal voor bewoners van verpleeghuizen knutselpakketten van vilt laten maken door een sociale onderneming. “Vilt is een zacht, knuffelbaar materiaal dat geschikt is voor vele doeleinden. Er is bewust gekozen voor een knutselpakket zodat dit als activiteit met en voor bewoners kan worden aangeboden.”

ANBO tegen leeftijdsgrens Coronawet

In een brief aan minister De Jonge maakt ANBO bezwaar tegen de leeftijdsgrens van 70 jaar in de adviezen rond het coronavirus en de tekst van de nieuwe Coronawet. ANBO vindt dat de inschatting van risico’s en de richtlijnen voor het coronavirus moet plaatsvinden op medische gronden en de mate van kwetsbaarheid van iemand. En niet op leeftijd alleen.

‘Mijn vader is nu net zo lief dood’

Brief van de dag in het AD: “Bij wie moeten familieleden van bewoners in verzorgingstehuizen aankloppen? Die tehuizen verschuilen zich achter de RIVM-richtlijnen. Van het laatste telefonisch contact met mijn vader schrok ik. Hij zei dat hij er geen pest meer aan vond en dat hij net zo lief dood gaat, al dan niet aan corona. Regering, RIVM, verzorgingstehuizen, bedankt!”

‘Met Femly tv wordt beeldbellen kinderspel’

De nieuwe Limburgse vinding Femly tv om het beeldbellen te vereenvoudigen helpt ouderen en hun familie om deel uit te blijven maken van elkaars leven, schrijft ICT&Health. Sensire heeft Femly tv op haar zorglocaties al in gebruik genomen.

Verpleeghuiszorg in beeld

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bezoekt in vier jaar tijd alle zorgorganisaties die verpleeghuiszorg bieden. Vorig jaar publiceerde de inspectie over de eerste 300 bezoeken. Daar zijn afgelopen jaar – tot in maart het coronavirus uitbrak – ruim 200 bezoeken bijgekomen. Hoe de verpleeghuizen het doen staat in de nieuwe publicatie ‘Verpleeghuiszorg in beeld’.

Habion als regiecorporatie

Sinds 1 januari besteedt ouderenhuisvester Habion het onderhoud uit aan vier geselecteerde onderhoudsbedrijven. De eerste ervaringen zijn zeer positief, wordt nu gemeld. Als regiecorporatie besteedt Habion alle beheer uit aan vastgoedmanagementbedrijven. Nu komt ook al het onderhoud erbij voor alle locaties.

‘Het was een klerezooi in verpleeghuizen’

Van begin af aan ging het mis in de verpleeghuizen, stelt arts en filosoof Bert Keizer over de corona-aanpak in radioprogramma Spraakmakers. “Het was een klerezooi.” Dat gold niet alleen in Nederland, relativeert Keizer. De ouderenzorg leeft niet in de gemeenschap, zegt Keizer. “De meest ingewikkelde patiënten die dementerend en geagiteerd zijn, laten we verzorgen door de slechtst opgeleiden.”