Tienduizend extra ouderenwoningen Rotterdam

Ouderen moeten langer thuis wonen en dat is voor Rotterdam reden om de komende paar jaar tienduizend ouderenwoningen bij te bouwen. ‘Ouderenhubs’ helpen ouderen te verleiden voor de plannen.

De tienduizend nieuwe ouderenwoningen komen vooral in het stadscentrum en in de wijken waar mensen wonen die straks in de categorie ‘oudere’ vallen, zo wordt toegelicht in een overzichtsartikel van Cobouw.  Probleem is dat hun huidige woning gewoonlijk niet levensloopbestendig is. Voor een deel valt er wat aan te doen. Havensteder verbouwt bijvoorbeeld de komende vier jaar 800 bestaande woningen. De corporatie werkt met andere partijen ook aan ‘tussenvoorzieningen’ voor mensen die nog net niet aan het verplegingshuis toe zijn.

Woonkwaliteit met extra’s

Ouderen verleiden om te verhuizen is dé grote uitdaging, is de ervaring van HD Groep. “Het lukt alleen als de woonkwaliteit hoog is én als er extra’s zijn. Ontmoetingsruimtes bijvoorbeeld en mogelijkheden voor activiteiten.” Die enorme omvang van de ouderenmarkt was voor Bouwinvest vijf jaar geleden reden om een speciaal zorgvastgoedfonds te starten. “Investeringskapitaal is het probleem niet”, zeggen ze van de kant van Bouwinvest in Cobouw.

Maatschappelijke bestemming

Wat Bouwinvest betreft kan de gemeente zich toeleggen op het faciliteren, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat afgedankte schoolgebouwen, bejaardenhuizen, zwembaden en deelgemeentekantoren een maatschappelijke bestemming houden. “Dat voorkomt dat locaties alleen interessant zijn voor de hoogste bieder.”