Senioren Journaal van vrijdag 17 februari

Maatschappelijk debat ouderenzorg

Minister Conny Helder omarmt de noodkreet van Stop Verwaarlozing Ouderen en kondigt aan dat ze een maatschappelijk debat gaat organiseren over de toekomst van de zorg. “We moeten het echt met z’n allen doen.”

Zitten op een ton aan mogelijkheden

Volgen Aegon zitten veel oudere huiseigenaren “op een ton aan mogelijkheden” om hun woningen prettiger en duurzamer te maken. “Ook op hogere leeftijd zijn er mogelijkheden om te verbouwen met de bestaande overwaarde.”

Diagnose dementie te verbeteren

Landelijke samenwerking moet de diagnose dementie verbeteren: een goede diagnose is tijdig (niet te vroeg en niet te laat), accuraat en gepersonaliseerd (aansluitend bij de wensen en behoeften van de patiënt en familie).

Opvouwbare senioren smartphone

Om aan de groeiende vraag naar smartphones voor senioren  zijn er intussen een paar bedrijven die zich hier op focussen. Met intussen ook een opvouwbare senioren smartphone.

Groninger Kracht als breed front

Zestien organisaties ouderenzorg in de provincie Groningen bundelen hun krachten: Groninger Kracht. In wijken en dorpen worden ouderen én jongeren bijgepraat over “de veranderende samenleving met meer zelfstandig wonende ouderen”.

Oud is niet afgeschreven

Ouderen zijn meer dan kwetsbaar en een kostenpost: Ondernemer Elske Doets wil met haar nieuwe boek ‘De leeftijdloze samenleving’ ouderen helpen een plek in de samenleving te veroveren.

Digitale zorg van academie naar praktijk

Universiteit Twente en kennisorganisatie Vilans werken samen rond ‘Waardegedreven digitale zorg’. Ze zien veel mogelijkheden, maar er zijn ook nog veel obstakels.

Apothekers moeten contant geld accepteren

Apothekers moeten verplicht worden om contant geld te accepteren, vindt ANBO. Uit nieuwe cijfers blijkt dat bij 12% van de apotheken alleen nog maar met pin kan worden betaald. Dat is voor ANBO onacceptabel.

Recht op belastingteruggave 2021?

“Onder de mensen die mogelijk recht hebben op een belastingteruggave over 2021 zijn veel gepensioneerden, namelijk zo’n 75.000. KBO-PCOB geeft uitleg.

Withaarbeweging in China de straat op

In China hebben duizenden ouderen gedemonstreerd tegen versobering van hun zorgverzekering. Sommige media hebben de ouderenprotesten ‘withaarbeweging’ gedoopt.

Wil van Soest (86) blijft doorgaan

Wil van Soest (86) hoopt op 15 maart herkozen te worden als lid van Provinciale Staten in Noord-Holland en wil over drie jaar terug in de Amsterdamse raad. “Ouderen zijn zwaar ondervertegenwoordigd.”