Senioren Journaal van woensdag 16 oktober

Kamer debatteert over de pensioenen

De Tweede Kamer praat vandaag met minister Wouter Koolmees over de dreigende kortingen bij grote pensioenfondsen. Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, zet bij de NOS de deur op een kier om pensioenkortingen bij de twee grootste pensioenfondsen, ABP en Zorg en Welzijn, dit jaar te voorkomen. Pensioenfondsen zijn intussen begonnen hun deelnemers met e-mails te waarschuwen voor de kortingen, meldt de Telegraaf. Mathijs Bouman schrijft in Het Financieele Dagblad: Kent u die mop van de pensioenkortingen, nou ze kwamen niet.

‘Handboek Senioren’ voor de kerken

Er is in de kerken vaak veel aandacht voor jongeren – en hoe je hen bij de kerk kunt houden. Maar hoe geef je senioren de ruimte en zorg je voor voldoende aandacht? Het Handboek senioren kan daar een goede hulp bij zijn, aldus een artikel in het Friesch Dagblad. Titel van een van de hoofdstukken is: ‘Wat zou in de kerk ontbreken als de oudere mensen er niet zouden zijn?’

Zorgvleugel nog voor de helft leeg

De zorgvleugel van wooncentrum De Leyhoeve in de stad Groningen staat volgens RTV Noord nog voor meer dan de helft leeg. Van de 74 zorgsuites zijn er nu 32 verhuurd. Met de verhuur van de reguliere appartementen – voor ouderen die geen zorg nodig hebben – gaat het beter. ‘Deze locatie is ontstaan vanuit een ideaal. Er zit een investeringsmaatschappij achter die de tekorten bijpast, omdat deze gelooft in de droom. De aanloopverliezen zijn voorzien’.

Ouderen in Zutphen willen hofje

Als het aan meerdere ouderen in Zutphen ligt, verhuizen zij zo snel mogelijk naar een nog te bouwen hofje met koopwoningen en gezamenlijke voorzieningen. De ouderen willen volgens dagblad De Stentor wel kleiner gaan wonen, maar niet in een appartement of seniorencomplex; een Knarrenhof vinden ze te groot. Het idee is: een binnentuin met daaromheen zo’n vijftien tot twintig koopwoningen van zo’n 250.000 euro.

Gelderse imagocampagne ouderenzorg

34 zorgorganisaties in Midden- en Zuid-Gelderland willen de beeldvorming rondom werken in de ouderenzorg verbeteren, meldt de Arnhemse Koerier. Zij bundelen de krachten om te laten zien hoe het echt is om in de ouderenzorg te werken. “Mensen zien het als zwaar werk. En dat is het natuurlijk ook. Maar het is zoveel méér.”

Zorgvraag voorspellen met AI

Artificial Intelligence (AI) kan bijvoorbeeld bijdragen aan het beter herkennen en voorspellen van aandoeningen en de zorgvraag van cliënten en zo ondersteunen bij de besluitvorming door zorgprofessionals, is te lezen in een overzicht van Vilans.  ‘Een van de smaakmakers hierin is het door Radboudumc in september geopende AI-lab voor de zorg, een gezondheidslab rond toepassing van AI voor de gezondheidszorg.’

Liveshow ‘Eén tegen eenzaamheid’

In de liveshow ‘Eén tegen eenzaamheid’ vraagt Omroep MAX aandacht voor eenzame mensen (NPO 1, 21.25 uur). “Tijdens de uitzending horen we ontroerende verhalen, maar er is ook een belpanel met prominenten uit het bedrijfsleven en professionals van de Luisterlijn.” Ondertussen geven hoogleraar Erik Scherder en gedragsbioloog Patrick van Veen minicolleges. Daarnaast zijn reportages te zien met minster Hugo de Jonge en MAX-baas Jan Slagter in de hoofdrol: zij waren voor één dag taxichauffeur, om mensen die zich eenzaam voelen een lift naar kennissen of vrienden te geven met wie ze het contact zijn verloren.

Ouderen ‘vechten’ om historische plaatjes bij AH

Een unieke spaaractie bij Albert Heijn in Strijen is een onnavolgbaar succes, meldt het AD. Klanten sparen er geen ‘standaard’ voetbalplaatjes, maar krijgen bij een zak boodschappen stickers van historisch Strijen mee naar huis. “Het is echt een groot succes. Dit overtreft zelfs de voetbalplaatjes. We hebben geluk met museum Het Land van Strijen, dat een geweldig archief heeft. Zij hebben de actie opgezet, alle foto’s uitgezocht en het boek gemaakt.”

De minimale eisen voor een seniorenwoning

“Ben jij van plan om in seniorenwoningen te investeren?”, schrijft Vastgoedjournaal. “Dit kan een goed idee zijn, aangezien er in veel steden sprake is van vergrijzing. Indien je een seniorenwoning wilt verhuren of verkopen, is het belangrijk dat de woning eerst aan bepaalde eisen voldoet.” Het journaal geeft een overzicht van de noodzakelijke aanpassingen.

‘Vechtclub mensen met dementie’ in VS

Drie verzorgsters van een tehuis voor alzheimerpatiënten in de Amerikaanse plaats Winston-Salem (North Carolina) zijn door de politie aangehouden, omdat ze bewoners aanspoorden te gaan vechten. De vrouwen filmden de gearrangeerde knokpartijen met hun smartphones en deelden de schokkende beelden op sociale media, aldus het AD. Justitie spreekt van een ‘vechtclub voor dementerenden’.