Senioren Journaal van dinsdag 15 oktober

Hulp nodig om online verder te komen

Er is een dringende behoefte aan de ontwikkeling van vaardigheden in alledaags mediagebruik van ouderen. Nu is het nog zo dat het deel van de bevolking dat het meest van internetgebruik kan profiteren, er het minst profijt van heeft. Dit blijkt uit drie verschillende rapporten van Alexander van Deursen (Universiteit Twente), Netwerk Mediawijsheid, SeniorWeb en het Nationaal Ouderenfonds.

Woningnood centraal op Plusfestival

Voor de derde keer houdt de Westlandse Seniorenraad op 8 november een Plusfestival voor 55-plussers. Centraal staat het thema wonen, aldus AD Haagsche Courant. “Wonen is een thema dat erg hot is op dit moment. Er is veel vraag en weinig aanbod, de prijzen lopen op en er worden nauwelijks huurwoningen gebouwd. Ook voor senioren wordt er relatief weinig gerealiseerd.”

Ouderen Dordrecht denken niet over verhuizen

Dordtse ouderen (55 tot 75 jaar) willen nog maar zelden weten van verhuizing. Dit blijkt volgens AD De Dordtenaar uit de regionale woonvisie. Slechts 4 procent denkt daar serieus over na, 17 procent twijfelt en vier op de vijf ouderen (79 procent) wil zo lang mogelijk in zijn of haar woning blijven. De gemeente wil proberen de doorstroming te bevorderen door geschikte woonruimte te creëren, veelal appartementen .

Belangrijke groep op woningmarkt

Op 4 november organiseert De Hypotheker in Alphen aan den Rijn een inloopavond voor senioren op de woningmarkt. Senioren zijn op dit moment een belangrijke groep op de woningmarkt, aldus het Alphens Nieuwsblad. “Senioren hebben in het algemeen veel overwaarde op hun woning. Uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat 1 op de 4 senioren deze overwaarde de komende jaren wil benutten.”

Deeltijdbehandeling psychiatrie slaat aan

Al ruim 50 Arnhemse ouderen met psychiatrische problemen hebben dit jaar volgens de Arnhemse Koerier gebruik gemaakt van de acute deeltijdbehandeling van GGZ-aanbieder Pro Persona. Tijdens de behandeling is er ook overleg met een wijkcoach, met als doel dat de patiënt na de behandeling niet van de radar verdwijnt.

Voorzieningenwijzer Westerwolde

Woonzorg Nederland werkt mee aan de pilot ‘Voorzieningenwijzer’ in de gemeente Westerwolde. In samenwerking met de gemeente en collega-corporatie Acantus is de pilot opgestart voor 200 huishoudens. Experts gaan bewoners helpen met besparingen op de vaste lasten, wijzen ze op subsidies en toeslagen en pluizen zorgkosten en de gas- en elektriciteitsrekening uit. Ook krijgen ze hulp met overstappen.

In Moerdijk 1 op de 5 ouderen eenzaam

Ruwweg één op de vijf ouderen in de gemeente Moerdijk geeft volgens dagblad BN De Stem aan gebukt te gaan onder eenzaamheid. De gemeente stuurde een vragenlijst naar 419 inwoners: degenen die in 2019 óf 75 jaar óf 83 jaar worden en 55-plussers die kortgeleden hun partner hebben verloren. Zij kregen de vraag of zij een huisbezoek op prijs stellen, met als doel hun zelfredzaamheid, gezondheid en welzijn te bevorderen. Van de 419 respondenten gaven er 85 een positief antwoord.

Seksualiteit in het verpleeghuis

Ruim honderd zorgprofessionals en studenten verzamelen zich op een ochtend in Ontdekstation 013. De opdracht die ze krijgen: bedenk een creatieve en taboedoorbrekende oplossing, die inspeelt op de wensen en behoeften van verpleeghuisbewoners op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Een oplossing die weinig kost en liefst morgen al ingezet kan worden. De Tilburgse website universonine.nl  doet verslag.

Grote toeloop Rimpelpop

Het was maandagmiddag dringen geblazen op Rimpelpop op het Oktoberfeest in Sittard, laat dagblad De Limburger zien. Ruim anderhalf uur voordat de tent open ging voor de seniorenmiddag stond er al een flinke file.

Schikking schoonmaakhulp Eindhoven

De gemeente Eindhoven gaat de circa 250 ouderen, zieken en gehandicapten die in beroep en bezwaar gingen op korte termijn meer uren schoonmaakhulp bieden, meldt het Eindhovens Dagblad. De gemeente heeft het schikkingsvoorstel van de gemachtigden Bert van ’t Laar (ouderenbond KBO) en Bureau Wevers (FNV Lokaal) geaccepteerd. Eindhoven verloor onlangs vier voorbeeldrechtszaken.