Senioren Journaal van dinsdag 16 februari

Zorgkantoor helpt met serious game

“Een mooie manier om ouderen te helpen zelf na te denken over hun toekomst, is door het hen te laten ervaren. Door hen bewust keuzes te laten maken voor de zorg die zij nodig hebben”, zeggen ze bij zorgverzekeraar Menzis. Met een serious game (gereed rond de zomer) kunnen mensen voor langdurige zorg “verschillende scenario’s uitproberen en de gevolgen ervan ondervinden”.

Bank moet beter waarschuwen

De meeste mensen die geld overmaken aan criminelen kunnen dat niet bij hun bank terugvorderen. Maar ABN Amro moet in een zaak tegen een oudere vrouw wél bijna €17.000 terugbetalen, op een totale schade van zo’n €45.000, heeft klachteninstituut Kifid besloten, zo meldt de Telegraaf. De reden: de bank had haar klant beter moeten voorlichten over de trucs van criminelen.

Voor woongroepen de rem eraf?

Een groeiende groep ouderen wil in een woongroep wonen. Het liefst in kleine woningen, dichtbij het centrum. En als ze die zelf moeten (laten) bouwen, vinden ze dat prima, aldus EenVandaag. Maar regels houden dat tegen. GroenLinks en de VVD vinden dat het anders moet. Tweede Kamerlid Paul Smeulders van GroenLinks: “Iedereen wijst naar elkaar. Laten we deze mensen faciliteren.”VVD’er Daniel Koerhuis is het daarmee eens: “Het huizentekort is groot en dan moet je juist blij zijn dat senioren zelf willen gaan bouwen.”

Niemand weet wanneer de prik komt

‘Mobiele thuiswonende 65-tot 90-plussers’ worden sinds eind januari door de GGD uitgenodigd voor een prik. Maar niet iedereen heeft die uitnodiging al gehad – zelfs niet iedereen boven de tachtig jaar, schrijft NRC. En niet iedereen die wél een uitnodiging heeft gehad, kan terecht. Digitaal een lange vragenlijst beantwoorden, een half uur aan de lijn bij de GGD, later nog eens een uur. “Het gaat allemaal heel stroperig.”

Snellere transformatie verzorgingshuizen

De komende vijf jaar gaan de aannemingsbedrijven Draisma uit Apeldoorn en Rutges Vernieuwt uit de Meern woningcorporatie Habion helpen de transformatie van haar verzorgingshuizen naar zelfstandige woningen te versnellen en verbeteren. “Het komt er eigenlijk op neer dat we met beide partijen een ketenovereenkomst sluiten over de transformaties die we de komende jaren verwachten aan te pakken”, aldus Habion.

‘Jonge oma’s, geef uw vaccin aan de leraren’

“Ook wij, gezonde oma’s tussen de 60 en 65, leven al een jaar mee met alles wat met corona te maken heeft. Is het leven saaier geworden? Ja, maar onze toekomst staat niet echt op het spel”, schrijft een lezeres van Trouw. Zij geeft haar vaccin aan een leerkracht. “Als van alle oma’s in een klas van 25 leerlingen er twee meedoen, kunnen beide leerkrachten gevaccineerd worden. Doet u mee?”

ABP ziet dekkingsgraad stijgen

Ambtenarenfonds ABP zag zijn financiële positie in januari verbeteren ten opzichte van een maand eerder,aldus NU.nl. De dekkingsgraad van het grootste pensioenfonds was eind vorige maand 93,8 procent, terwijl dat aan het begin van de maand nog 93,2 procent was. Andere grote pensioenfondsen, waaronder PFZW, PMRE en PMT, zagen hun dekkingsgraden juist dalen.

Zomerfair: Kunst van het ouder worden

In een artikel ‘Hobbyen op hoog niveau’ portretteerde het ledenmagazine van KBO-Brabant drie senioren met hun hobby. “Toen we de fraaie resultaten van hun ambachtelijk werk zagen, vroegen we ons af hoeveel meer talent zich nog onder onze 125.000 leden zou bevinden. Hoe geweldig zou het zijn als ze hun werk voor een groter publiek dan de eigen familie- en kennissenkring exposeren, zodat wij er allemaal van kunnen genieten? En dat is precies wat we gaan doen met onze allereerste Ons Zomerfair!”

Concurrentiestrijd rond GPS-horloges

De inzet van de privacywet tegen oneerlijke concurrentie stuit op bezwaar van de rechter, zo meldt het FD. Volgens de rechter is de AVG er niet voor bedrijven, maar voor burgers. De zaak betreft GPS-horloges voor ouderen, die daarmee direct contact kunnen houden met verzorgers. Ook lenen de horloges zich voor het verzamelen van medische gegevens.

Nationale grootouderdag?

Opa’s en oma’s, of gewoon senioren, kunnen een bron van kennis en inspiratie zijn. Amersfoorter Carel Jansen (63) kan het volgens AD Amersfoortse Courant niet vaak genoeg benadrukken en wil daarom grootouderdag in Nederland op de kaart zetten. De dag, waarvan Jansen droomt dat het ooit uitgroeit tot een nationale feestdag, wordt gehouden op 1 oktober en sluit daarmee aan bij grootouderdag in tien andere Europese landen.

Weer verzorgingshuizen openen?

Moeten we zo snel mogelijk nieuwe verzorgingshuizen openen? Pieter van Harberden uit Goirle (was verbonden aan Tilburg University , Sociologie van de Welzijnszorg en Beleidswetenschap) schrijft hij in het Brabants Dagblad: “Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf ouderen het ouderwetse bejaardenhuis mist vanwege de gezelligheid en geborgenheid. Bovendien kan dit type woonvorm bijdragen aan eenzaamheidsbestrijding van ouderen zonder een rijk sociaal leven.”