Senioren Journaal van donderdag 15 september

Steeds meer verpleeghuiszorg thuis

Steeds meer ouderenzorgorganisaties bieden het volledig pakket thuis (vpt) aan. Ook maken steeds meer cliënten gebruik van deze vorm van langdurige zorg. Volgens de meest recente cijfers krijgen momenteel bijna dertienduizend cliënten een vpt.

Twijfel slaat toe rond nieuwe pensioenwet

Belangenverenigingen schieten als paddenstoelen uit de grond, zij willen procederen tegen de nieuwe pensioenwet. Rechters verwachten een hausse aan rechtszaken.  Als mensen nauwelijks inspraak hebben bij zo’n grote verandering, dan is dat slecht voor het vertrouwen, zegt een actuaris. Bij de voorstanders van het nieuwe pensioenstelsel valt van aanvankelijke zelfvertrouwen weinig meer te bekennen.

Veel animo voor woning delen

Een op de vijf huurders ziet het volgens Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam wel zitten om een woning te delen met een ander (familie of bekende). De stichting heeft genoeg huizen in bezit die er geschikt voor zijn. Vraag is nog wel hoe je korting op huurtoeslag of AOW voorkomt.

Het is stille armoede

Alfredo (86) en Janine (84) uit Amsterdam proberen met alleen hun AOW’tje elke maand de eindjes aan elkaar te knopen.  Ze hebben per maand honderd euro voor de dagelijkse boodschappen. “We lunchen niet met brood en kaas. Iedere middag eten we een bekertje instantsoep. Het is stille armoede.”

Denk na hoe je later je zorg gaat betalen

Zeventig mag dan het nieuwe zestig zijn, vroeg of laat wordt iedereen krakkemikkig. “Aan alle veertigers en vijftigers alvast het advies om na te denken over hoe je op je oude dag particuliere zorg gaat inkopen”, schrijft NRC.

Van vijf kamers naar drie kamers

Hoe ziet doorstromen er in de praktijk uit? Platform 31 laat senioren aan het woord die vertellen over hun ervaringen. De 77-jarige Kris ging van een gezinswoning met vijf kamers in Zoetermeer (sociale huur) naar een driekamerwoning in Zoetermeer (sociale huur).

Eén punt thuiszorg voor verwijzers

Thuiszorgorganisaties in de regio Drechtsteden willen de beschikbare thuiszorgcapaciteit vanuit één punt toegankelijk te maken voor verwijzers. Het gaat om diverse vormen van thuiszorg en geldt voor verschillende (postcode)gebieden binnen Drechtsteden van negen thuiszorgorganisaties.

50-plusser wil beleggen met goed doel

Twee derde van de Nederlandse beleggers wil dat hun beleggingen bijdragen aan een betere wereld. Vooral onder ouderen is dit ‘impactbeleggen’ populair. Dat blijkt volgens het AD uit een onderzoek onder beleggers door vermogensbeheerder Schroders. Van de beleggers van 50 jaar en ouder belegt driekwart in fondsen of bedrijven die overeenkomen met de eigen principes.

Empowerment bij dementie

Empowerment, oftewel eigen kracht, lijkt veelbelovend als één van de uitgangspunten van persoonsgerichte zorg en ondersteuning voor mensen met dementie. Aldus het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie in een artikel over een proefschrift dat beschrijft: 1. wat empowerment bij dementie inhoudt, en 2. hoe empowerment ondersteund kan worden.

Op de wachtlijst voor huishoudhulp

Hulp nodig bij het schoonhouden van je huis? Inwoners van Gorinchem en Molenlanden belanden hiervoor op een wachtlijst, meldt AD Rivierenland. Ambtenaren van beide gemeenten zitten deze en volgende week aan tafel bij alle twaalf zorgaanbieders om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Er wordt niet uitgesloten dat de beschikbare hulp opnieuw wordt verdeeld. “Elke oplossing kan leiden tot ongemakken.”

App om te praten over intimiteit en seksualiteit

Op intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis en de thuiszorg rust nog een flink taboe. Hoe kun je daar als cliënt, maar ook als zorgverlener goed over in gesprek? En ook nog zodat iedereen zich er prettig bij voelt? Hogeschool Saxion ontwikkelde met samenwerkingspartners uit de zorg een persoonsgerichte methodiek, waaronder een app, die ingezet kan worden om dat goede gesprek te voeren.

Ouderenpartij Theater van de Lach

Ga er maar eens goed voor zitten, schrijft Telegraaf-columnist Marcel Peereboom Voller: Nederland heeft er een nieuwe ouderenpartij bij. Ik hoef u niet te vertellen wat dat betekent, maar ik doe het toch: gekonkel, geruzie, geroddel, misverstanden en slaande deuren. Een klucht in ontelbare bedrijven, binnenkort in dit Theater van de Lach. “Nederland zal nooit een gerontocratie worden, maar de weg ernaartoe is geplaveid met schitterende ongelukken. Ik verkneukel mij. Enorm.”