Senioren Journaal van maandag 14 oktober

Gaan we langer leven of is de rek eruit

Bij de toename van de levensverwachting lijkt de rek er nu wel uit, al sluit een Rotterdamse geneticus niet uit dat maximale leeftijd met 30 procent omhoog kan. Hoe erg is het trouwens als we niet meer ouder worden?

Zorg-welzijn-wonen, wat is er echt nodig

Voeg alle budgetten bij elkaar, organiseer community care en laat pensioenfondsen en woningcorporaties beter samenwerken. De voorzitter van de corporatiesector over hoe we tot meer samenhang komen op de terreinen van zorg, welzijn en wonen.

Greep uit eigen pensioenpot ook een gok

Een eenmalige opname uit de eigen pensioenpot is een sigaar uit eigen doos, maar kan wel goed van pas komen. Het is ook een gok, die iedereen zelf moet beoordelen. Waarom liever rijk de kist in dan dat we het geld bij leven laten rollen?  Vooral mensen met een hoger inkomen zullen er gebruik van maken.

Demonstreren zonder ontregelende activiteiten

‘Grootouders voor het Klimaat is in principe vreedzaam en neemt niet deel aan activiteiten waarmee de wet wordt overtreden.’ En dus ondernemen de Grootouders zelf geen ‘ontregelende activiteiten’.

Tweede Kamer over ouderenhuisvesting

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit de Tweede Kamer spreekt woensdag van 10.00 tot 15.00 uur met minister en staatssecretaris over de ouderenzorg, vooral over ouderenhuisvesting.

Bejaardenhuizen nodig, geen ouderenhofjes

‘We hebben het bejaardentehuis weggesaneerd zonder diep na te denken hoe we de leemte kunnen opvullen.’ Zelfs in ouderenhofjes lukt het niet altijd de zorg te geven die nodig is. Pleidooi voor een moderne versie van het bejaardentehuis.

Hoe wij naar mensen met dementie kijken

‘Het is goedbedoeld, maar dat laat zien hoe wij als samenleving naar mensen met dementie kijken. Als fundamenteel anders.’ Het Huis van Herinnering in het Openluchtmuseum bekeken vanuit de Sociale Benadering Dementie.

Seniorenmenu kleine portie voor klein prijsje

Op de Markt in Kerkrade is een eetcafé geopend met op de menukaart speciale aandacht voor ouderen. ‘Wie het seniorenmenu bestelt, krijgt kleinere porties voor een klein prijsje.’

Chique slab, positiever gesprek

Sommige verzorgingshuizen vervangen de papieren slabben door een minder opvallende kledingbeschermer. ‘Het gesprek aan tafel wordt gelijk positiever. Bewoners geven elkaar complimentjes in plaats van negatieve opmerkingen over een slab.’

Dankzij videoplatform weer even ‘buiten’

‘We willen al het moois van Zwolle van buiten naar binnen halen’, zeggen de initiatiefnemers van het videoplatform zwolleinfo.nl. Het gaat om korte films voor senioren die bijna niet meer buiten komen.

Het gaat niet alleen om vitaliteit

Krachtig ouder worden gaat verder dan alleen vitaliteit. ‘Het gaat in de kern om autonomie, verbondenheid en betekenisvol zijn. Naarmate je ouder wordt, dreig je deze drie te verliezen, maar je kunt er iets aan doen.’

Heel goed zo’n 50+ woning, maar niet voor mij

‘Vijftig worden blijft een overgang. Je bent niet oud, maar de jeugd ligt wel achter je.’ Het ritueel van Abraham en Sara blijft aanspreken, maar: ‘Heel goed dat zo’n 50-pluswoning er is voor wie dat nodig hebben, maar dat geldt niet voor mij.’

Hoe innoveren voor mensen met dementie

‘Zelfstandigheid behouden waar het kan is voor iedereen een belangrijke waarde.’ Wie ontwerpt voor mensen met dementie, moet die doelgroep op creatieve manieren bevragen. De persoon zelf kan er anders over denken dan de mantelzorger.

VK kan leren van NL valpreventie

Gebroken botten kosten de Britse gezondheidszorg £4,4 miljard per jaar. Groot-Brittannië zou kunnen leren van Nederland, schrijft The Sunday Times, die verslag doet  van valpreventie in de gemeente Reuver.