Senioren Journaal van donderdag 14 november

‘Echt: een op de vijf mensen krijgt dementie’

Bert Keizer schreef in zijn column in Trouw dat het onzin is dat ‘een op de vijf mensen dementie krijgt’. Gerjoke Wilmink, bestuurder Alzheimer Nederland, reageert vandaag in Trouw. “’Een op vijf’ is afkomstig van jarenlang bevolkingsonderzoek. Recent Nederlands onderzoek liet zelfs een levenskans op dementie zien van een op vier.” Alle onderzoeken wijzen in dezelfde richting. “Het aantal mensen met dementie is groot én dit aantal zal onder druk van vergrijzing sterk stijgen.”

‘Zorg eruit, buurt erin’

Een oud verzorgingshuis nieuw leven inblazen. De kracht van het succes zit in het samen met ouderen bepalen wat er moet gebeuren, zegt ouderenhuisvester Habion op Platform31. Habion heeft modules ontwikkeld waar bewoners uit kunnen kiezen bij de inrichting. Dit nieuwe concept heet Liv inn. Habion omschrijft het als ‘het nieuwe leven voor ouderen, met de gemeenschappelijkheid van een studentenwoning, de bedrijvigheid van een klein dorp en de geborgenheid van een huis.’

Amstelveen extra steun mantelzorgers

De gemeente Amstelveen gaat mantelzorgers extra ondersteunen, is te lezen bij gemeente.nu. Onder andere met hulp bij het aanvragen van zorg, een logeeradres, informatievoorziening, praatgroepen voor lotgenoten en cursussen. Het budget voor mantelzorgondersteuning is meer dan verdubbeld. ‘Het ervaren van steun en waardering is voor mantelzorgers belangrijk,’ aldus de wethouder.

ABN Amro scoort met verzilveren

Het aandeel van ABN Amro op de hypotheekmarkt is in het derde kwartaal verbeterd van 17% in naar 22%, meldt de bank: mede dankzij nieuwe producten zoals een hypotheek waarbij ouderen de overwaarde op hun woning kunnen verzilveren.

Meerwaarde nieuwe woonvormen

Het gat tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis is groot. Nieuwe woonzorgvormen zijn nodig, waarbij samenwerking tussen zorgorganisaties, woningcorporaties en gemeenten essentieel is. ActiZ heeft onderzoek laten uitvoeren naar de meerwaarde van nieuwe woonvormen. Op het congres ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’ worden de resultaten gemeld.

Pensioenkorting komend jaar van tafel

Er komt lucht voor miljoenen gepensioneerden en werkenden, meldt de Telegraaf. Minister Koolmees (Sociale Zaken) werkt aan een plan om pensioenfondsen een jaar extra de tijd te geven. Niet alleen de kortingen, maar ook de premieverhogingen gaan dan tijdelijk van tafel. Dat is de hoofdmoot van het plan dat de minister komende week wil presenteren. Pensioenfondsen hoeven dan komend jaar waarschijnlijk niet te korten.

‘Wanneer houdt het pesten van ouderen op?’

Berichten over de zorgpremies gaan voorbij aan het feit, dat alle premies voor de aanvullende verzekeringen fors omhoog gaan en de vergoedingen verminderd en/of de behandelingen beperkt, reageert een lezer van de Volkskrant. In het bijzonder ouderen worden getroffen. “Dit bovenop de pensioenmaatregelen, die de overheid ook al voor hen in petto heeft. Wanneer houdt het pesten van de ouderen door de overheid op?”

Rijbewijs 75-plusser tijdelijk één jaar verlengd

De tijdelijke verlenging van de geldigheid van het rijbewijs voor 75-plussers met maximaal één jaar, gaat per 1 december 2019 in. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Onterecht onder armoedegrens

Doordat tienduizenden ouderen geen aanvulling op hun AOW-uitkering krijgen, worden zij gedwongen te leven onder de armoedegrens. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in het rapport ‘Ouderdomsregelingen ontleed’. Het gaat volgens de Volkskrant om ouderen die geen volledige AOW-uitkering krijgen omdat zij in het buitenland hebben gewoond en om ouderen die met een jongere partner van een AOW-uitkering leven.

Het goede leven in historische wandeling

Een wandelroute langs 33 historische plekken in en rond het dorp Windesheim. Twee studenten van hogeschool Windesheim bedachten hem samen met inwoners van het dorp en gaven zo invulling aan opvattingen van ouderen over prettig oud worden. Het uitgangspunt van de gesprekken met de ouderen was de vraag: Wat is voor jullie het goede leven? Er werd gebruik gemaakt van het op Windesheim ontwikkelde gerontologisch framework Goed Leven

Boomer: kwestie van mentaliteit

Boomer is een verkorting van babyboomer en werd aanvankelijk gebruikt ter aanduiding van geboortegolvers, aldus de taalrubriek van Trouw. Maar de betekenis van het woord is aanzienlijk verbreed. In feite heeft boomer allang niet meer alleen betrekking op leeftijd, maar op een bepaalde mentaliteit: Verstarde types, ook wel aangeduid met metaforen als dinosaurus of fossiel.

Oma’s Soep nu ook bij Albert Heijn

Ouderen en jongeren samen verse soepen laten maken van overgebleven groenten. Op deze manier pak je én de eenzaamheid onder ouderen aan én doe je iets tegen voedselverspilling. Zo begon de Stichting Oma’s Soep tweeënhalf jaar. Inmiddels liggen enkele varianten in supermarkten van Spar en Albert Heijn, meldt Retailtrends.