Senioren Journaal van woensdag 13 november

De zorgmakelaar als spil

De zorgmakelaar, bij voorkeur een persoon uit de wijk zelf, moet in Weert de spil vormen tussen de zorgbehoevende bewoners en Land van Horne, Wonen Limburg, gemeente, zorgkantoor en wijkverpleegkundigen. Er wordt volgens dagblad De Limburger gewerkt aan de voorbereidingen voor een pool aan zorgmakelaars in Weert Zuid.

Dementiezorg via telefoon en e-mail

Regelmatig contact met een zorgverlener via de telefoon en e-mail heeft een positief effect op de kwaliteit van leven van dementerenden en hun mantelzorger. Dat blijkt volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde uit een onderzoek uit de VS waarin dit zogenoemde ‘care ecosystem’ werd vergeleken met standaardzorg.

‘Alle alzheimer-data open source aanbieden’

“Laten we alle alzheimer-data die wij afzonderlijk hebben verzameld als open source aanbieden aan onderzoekers”, is te lezen in een blog bij Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. “De oplossing voor alzheimer bestaat waarschijnlijk niet uit één geneesmiddel, maar eerder uit een combinatie van behandelingen.” Young Innovators of Medicines brengen op 27 november de wetenschap, het ministerie van VWS, Alzheimer Nederland en de geneesmiddelensector samen.

Vergrijzing in Europa verschillend

De vergrijzing slaat niet overal in Europa even hard toe. De helft van alle Italianen en Duitsers is 46 jaar of ouder, blijkt volgens Elsevier Weekblad uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat. De Ieren zijn de jongste EU-inwoners, de helft is jonger dan 37 jaar. De doorsneeleeftijd in de Europese Unie is 43

Zorgrobot goed ontvangen

Zorgrobot SARA kan spelletjes en bewegingsoefeningen doen, een diashow tonen of een verhaal vertellen, zo laat de NOS zien. Ook kan de robot dienen als afleiding, bijvoorbeeld op een groep dementerende bewoners. “Als de verzorgende even weg moet, kan SARA de groep bezighouden met een filmpje of door iets te vertellen, zodat de mensen rustig blijven.” Ouderen reageren er heel positief op, de interactie met de robot is heel goed, zo is de ervaring.

‘Iedere dag iets leuks te doen in Zwolle’

Om Zwolse ouderen een handje te helpen, is een activiteitenoverzicht samengesteld op www.samenzwolle.nl/samenouderen. Hier zien de senioren volgens de Swollenaer in één oogopslag wat er die dag, week of maand te doen is. “Er is iedere dag iets leuks te doen in Zwolle voor ouderen.”

Cursus ‘Ouder worden, hoe dan?

“In de cursus ‘Oud worden, hoe dan?’ gaan we in zes bijeenkomsten aan de slag met ouder worden”, meldt het noordelijke Healthy Ageing Network. Elke bijeenkomst duurt ongeveer twee uur. De cursus, georganiseerd doorDenktank 60+ Noord, “is een activiteit waar persoonlijke verrijking, geestelijk actief zijn, gezelligheid en ontmoeting samen komen en centraal staan.”

Zicht op verborgen problemen

Dit najaar krijgen alle 80-jarigen in Genemuiden een huisbezoek aangeboden. Een wijkverpleegkundige van IJsselheem komt dan langs en gaat met de cliënt in gesprek. “Door deze huisbezoeken hopen we ouderen hulp te bieden die past bij hun persoonlijke situatie”, zegt de wethouder Zwartewaterland in Zwartewaterkrant. De gemeente wil ‘schouder aan schouder’ problemen voorkomen, ook waar het gaat om verborgen problemen bij ouderen.

Oplossing pensioenkortingen?

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft nog een week de tijd voordat hij de Tweede Kamer moet laten weten hoe hij ‘onnodige pensioenkortingen’ wil voorkomen. Koolmees zegt in Het Financieele Dagblad te weten waar hij heen wil, maar gaat de komende dagen opnieuw met partijen om tafel. Intussen meldt de Volkskrant dat PvdA en GroenLinks hun steun voor vernieuwing van het pensioenstelsel intrekken als volgend jaar pensioenen verlaagd worden.