Senioren Journaal van vrijdag 14 juli

Eis massaal de menselijke maat terug

‘Niet-productieve ouderen’ zijn door een reeks achtereenvolgende kabinetten vooral beschouwd als een kostenpost. “Misschien moeten ouderen via het stemhokje massaal eisen dat de menselijke maat terugkeert.”

Brabantse senior is meestal gelukkig

Brabander, ouder dan 65 en wonend op het platteland? Dikke kans dat zo iemand dik tevreden is met zijn of haar leven. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie.

Oversterfte in juni onder senioren door hitte

In juni was er onder 65-plussers sprake van oversterfte, meldt het CBS. Het aantal overleden mensen hoger is dan verklaarbaar. Het CBS legt zelf een verband met de hitte: afgelopen juni was de warmste juni ooit gemeten.

Zorg voor kwetsbare ouderen in gevaar

Langdurige woonzorg voor de meest kwetsbaren komt in gevaar als harde keuzes op het ministerie van Volksgezondheid uitblijven, waarschuwt de Zorgautoriteit. Het recht op een verpleeghuisplek zou ingeperkt moeten worden.

Laat je niet tot derderangsburgers verklaren

Kom op, ouderen. Laat je niet tot derderangsburgers verklaren. Dat is de inspirerende oproep van de Franse journaliste Laure Adler (72) in een erudiet boek: Van oude mensen.

Tweede knarrenhof in Gouda

In Gouda wordt volgend jaar een tweede knarrenhof gebouwd. Het project omvat 23 woningen, waarvan zeven sociale huurwoningen.

Voorlopig blijft 120 jaar wel het maximum

Hoe ver is de leeftijdsgrens van mensen op te rekken? De grens ligt nu rond de 120 jaar en de voorzitter van de Nederlandse vereniging voor verouderingsonderzoek denkt dat dit wel het maximum is.

Beheercoöperatie Stadsveteraan 020

Bij het nieuwe 55+-wooncomplex Stadsveteraan in Amsterdam zijn alle huurders georganiseerd in een beheercoöperatie. Van alle leden wordt verwacht dat zij, waar mogelijk, een actieve bijdrage leveren aan de gemeenschap.

In de zomer ligt het sociale leven stil

Dat het gevoel van eenzaamheid ook in de zomer kan oplopen, wordt vaak over het hoofd gezien. Hoogleraar Anja Machielse: ‘In de zomer ligt het sociale leven stil waardoor eenzaamheid versterkt kan worden.’

Alzheimer wondermiddelen werken niet

De industrie heeft Alzheimer-specialisten op een dwaalspoor gebracht, schrijven twee hoogleraren neurologie aan de vooravond van een groot internationaal congres in Amsterdam. In de spreekkamers gaat het om een eerlijk verhaal zonder valse hoop te wekken.