Senioren Journaal van maandag 14 december

‘Al veel te lang als dor hout behandeld’

Bij een winteroffensief van de gemeente Alphen aan den Rijn wordt aangebeld bij 3600 voordeuren waarachter volgens de gemeenteadministratie iemand van 80 jaar of ouder zelfstandig woont. Verslaggever Margriet Oostveen van de Volkskrant liep mee in Boskoop en keert terug naar huis met één gedachte: “Heeft de uitdijende thuiszorgindustrie nu echt zoveel bespaard? Of moeten we zo snel mogelijk nieuwe verzorgingshuizen openen? Voor oudere mensen dan vroeger, en alleen op vrijwillige basis: ik denk het wel. Ja, corona verergert de eenzaamheid van ouderen. Maar corona maakt toch vooral zichtbaar wat een hoge leeftijd doet, hoe enorm we vergrijzen en vooral: hoe we heel oude mensen al veel te lang als dor hout hebben behandeld.”

‘Steek 1 miljard in hofjes’

De komende jaren moeten er in Nederland tientallen kleinschalige woonvormen voor ouderen worden gebouwd. De ChristenUnie wil daarvoor 1 miljard euro uittrekken, blijkt volgens het AD uit het verkiezingsprogramma dat vandaag verschijnt. Zulke ‘hofjes’ moeten bestaan uit een combinatie van huur- en koopwoningen, prijzig en betaalbaar, waar bewoners beloven naar elkaar om te kijken. Het plan wordt gesteund door Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen en Martin van Rijn, voorzitter van vereniging van woningcorporaties Aedes.

Huisartsen meer tijd voor patiënten

We worden steeds ouder en willen graag zo lang mogelijk prettig thuis blijven wonen, zegt Zilveren Kruis. “Dit betekent ook dat huisartsen het drukker krijgen, en dat de klachten van patiënten complexer worden. Met huisartsenorganisaties LHV en InEen heeft Zilveren Kruis daarom afspraken gemaakt over ‘meer tijd voor de patiënt’. Huisartsen kunnen hier in de eigen praktijk, met ondersteuning van hun regio-organisatie, invulling aan geven.”

Mantelzorgers in loondienst

Is het een goed idee om mantelzorgers in dienstverband te nemen? Nee, zegt directeur Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL in Zorg+Welzijn. “Ons belangrijkste bezwaar is dat de relatie tussen de zorgvrager en de manrtelzorger fundamenteel verandert: je maakt van een persoonlijke relatie een zakelijke relatie.” Cicero Zorggroep in Zuid-Limburg heeft nu veertien mantelzorgers in dienst “en daar zijn wij heel tevreden over”,  zegt bestuurder Kina Koster. “Het brengt rust. Voor de bewoners, de mantelzorgers en de medewerkers.”

Niet gezonder door supplementen

Bij gezonde ouderen heeft het dagelijks slikken van extra vitamine D of omega-3-vetzuren noch een krachttrainingsprogramma invloed op de bloeddruk, botbreuken, fysiek functioneren of cognitieve achteruitgang. Dat concluderen onderzoekers van het Universitätsspital Zürich uit een onderzoek onder 2157 ouderen, meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

‘Koopkrachtverlies  komende vier jaar repareren’

Ouderenpartij 50Plus komt landelijk in verzet tegen het pensioenbeleid, meldt het AD. De partij wil niet alleen dat kortingen van de baan gaan, maar ook dat ouderen gecompenseerd worden voor jarenlang koopkrachtverlies. Dat zei lijsttrekker Liane den Haan zaterdag in een digitale algemene ledenvergadering. Zij riep het kabinet op “om de constante dreiging van kortingen op pensioenen voor eens en voor altijd weg te nemen.” Het koopkrachtverlies (van 20 procent) dat gepensioneerden volgens de lijsttrekker van 50Plus hebben opgelopen, moet “de komende vier jaar worden gerepareerd”, vertelde Den Haan volgens NRC.

‘Wees beetje trots: armoede heel laag’

“Armoede onder ouderen is heel laag”, zegt directeur Peter Borgdorff van Pensioenfonds Zorg en Welzijn in een afscheidsinterview in het FD. “Wees daar nou eens een beetje trots op. Laat je niet alleen maar in de hoek zetten door al die mensen die oppositie voeren.”

Opgesloten en buitengesloten.

“Wij hebben geen toegang tot haar huis. Zij voelt zich opgesloten, wij ons buitengesloten”, schrijven drie dochters over hun moeder in een woonzorginstelling in de Volkskrant. Hun oproep aan het kabinet: vaccineer zo snel mogelijk de inwoners van tehuizen, zodat voor hen het contact met vrienden en familie opnieuw zo normaal mogelijk kan worden; de laatste jaren van het leven weer zin gegeven!

‘Ouderen uitdagen, stilzitten is geen optie’

Corona maakte veel ouderen huiverig om weer in groepsvorm te gaan sporten, maar het risico van stilzitten is misschien wel veel groter. “Als je het niet onderhoudt ga je achteruit en op die leeftijd ga je keihard achteruit. Stilzitten is geen optie”, zegt de coördinator sport bij WijZ Welzijn, de organisatie die diensten en activiteiten aanbiedt voor 65-plussers in Zwolle, in De Swollenaer.

Van Groot naar Fijn

De doorstroming voor jongeren en ouderen blijft onderwerp van gesprek, meldt Woningstichting Leusden over de jaarafspraken 2021 met gemeente en huurdersorganisatie. “Samen met deze twee specifieke leeftijdsgroepen zoekt WSL in 2021 naar passende oplossingen bij hun woonsituatie en –wensen. Bijvoorbeeld met nieuwe contractvormen of een uitbreiding van doorstroomproject Van Groot naar Fijn.”