Senioren Journaal van vrijdag 11 december

Een schoon huis of fysiotherapie?

Sterkere spieren zorgen voor minder kosten voor huishoudelijke hulp. Daarom mogen Zoetermeerders vanaf 1 januari kiezen voor door de gemeente betaalde fysiotherapie in plaats van huishoudelijke hulp. Met ‘Powerful Ageing’ denkt wethouder Ingeborg ter Laak volgens AD Haagsche Courant enkele honderden aanvragen voor de Wmo anders op te lossen. Powerful Ageing moet leiden tot beter getrainde spieren bij ouderen, die zichzelf dan beter kunnen redden. Hulp in de huishouding is daardoor minder of pas veel later nodig. De aanpak bestaat uit 14 weken lang 2 uur per week gerichte oefeningen. Daarna gaan de trainingen in groepen verder.

Aparte corona-indicator 70-plussers

Momenteel testen in Nederland dagelijks ruim driehonderd thuiswonende 70-plussers positief op het coronavirus. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit een nieuwe indicator op het coronadashboard. Aangezien deze groep ouderen kwetsbaar is, worden cijfers over besmettingen sinds donderdag apart gepubliceerd. De laatste weken stierven uit deze groep thuiswonende zeventigers dagelijks tussen de 6 en 20 personen.

‘Focus op kwetsbare huurders’

Naast de zorg voor voldoende sociale huurwoningen krijgen woningcorporaties Viverion en De Goede Woning volgens dagblad Tubantia in Rijssen-Holten steeds meer te maken met cliënten die extra hulp en zorg nodig hebben. In de prestatieafspraken die de twee corporaties hebben gemaakt met de gemeente zien ze als grootste uitdaging ervoor te zorgen dat mensen met een zorg- cq. hulpvraag zich thuis voelen in een wijk of buurt.

Beterschap na Haags struikelmeldpunt

De Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer had er geen enkele moeite mee om de ouderen van de Stedelijke Ouderen Commissie (SOC) te beloven dat er over een half jaar echt iets is gedaan met de meer dan 400 meldingen die sinds oktober bij het Struikelmeldpunt zijn binnengekomen. Bredemeijer vindt het een mooi initiatief en vindt ook dat hij zich dit signaal moet aantrekken, aldus Den Haag FM. Op het Struikelmeldpunt kwamen veel meldingen van achterstallig onderhoud binnen.

Lichte toename mantelzorgers en vrijwilligers

In 2019 gaf ongeveer 35% van de 16-plussers (ca. 5 miljoen mensen, van wie 830.000 langdurig en intensief helpen) mantelzorg. Dit is iets meer dan voorheen (32% in 2014 en 2016). Deze toename past volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau bij het beeld dat het aantal (hoogbejaarde) ouderen toeneemt en dat bij een hulpvraag een beroep op het sociale netwerk wordt gedaan. Daarnaast is een op de tien mensen actief als vrijwilliger in de zorg en ondersteuning (ca. 1,4 miljoen mensen). Dit is eveneens een lichte stijging ten opzichte van 2016.

Steeds vaker verkeersslachtoffer

Verkeersdeelnemers op leeftijd raken steeds vaker betrokken bij ongevallen en de komende jaren zal dat verder toenemen. Zowel op de fiets als in de auto gaat het vooral mis bij onoverzichtelijke kruisingen waarbij de bestuurder veel informatie tegelijk moet verwerken en ook moet handelen, zegt Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vanavond in Meldpunt op vrijdag 11 december om 19.15 uur bij MAX op NPO 2.

Fitter Kerst online dam- en beweegevent

Donderdag 17 december vindt om 15:30 uur Fitter Kerst plaats: met online dam- en beweegevent willen Fitter Brein en Healthy Ageing Network Northern Netherlands laten zien dat het ondanks corona mogelijk is om op verschillende manieren aan je gezondheid te werken. “Door de gouden combinatie van goed gezelschap, uitdagingen voor het brein en workouts op de vierkante meter.” Het is de eerste keer dat Fitter Brein een goed doel aan een damevent koppelt: het UMCG Alzheimerfonds.

Hulpmiddelen niet meer via de apotheek

Verzekeraar Zilveren Kruis laat hulpmiddelen als stoma- of incontinentiemateriaal niet meer leveren door de apotheek. Apothekers en huisartsen voorzien daardoor problemen, zo meldt Het Parool. De verzekeraar heeft contracten afgesloten met medische speciaalzaken die voortaan alle medische hulpmiddelen thuisbezorgen. Volgens Zilveren Kruis laten de afgelopen jaren steeds meer mensen hun hulpmiddelen thuisbezorgen

Ondersteuning door twee digitale ‘zusjes’

Utrecht/Zutphen, 9 december ?  Anne, een digitale persoonlijke assistente voor kwetsbare personen, en Emma, een platform voor ondersteund zelfmanagement, laten in het Europees project Ella4life ouderen langer thuis wonen door onder meer te ondersteunen bij het doen van zelfmetingen voldoende te bewegen. Bedrijven en onderzoeksinstellingen uit vier landen, twee innovatiebedrijven en een zorgverzekeraar participeren in dit project.

Memory/Loss/Series

WArd/waRD brengt van 15 tot en met 19 december in Schouwburg Rotterdam onder de titel Memory/Loss/Series een mix van dansvoorstellingen, muziek, films, gesprekken en workshops,  waarmee choreografe Ann Van den Broek haar publiek betrekt bij geheugenverlies. Ook zijn er elke dag workshops, gesprekken en lezingen met wetenschappers, (ervarings)deskundigen en kunstenaars.