Senioren Journaal  van dinsdag 13 september

Driekwart gepensioneerden leverde in

Voor driekwart van de gepensioneerden ging volgens CBS-cijfers hun koopkracht in 2021 achteruit. Dat komt door de hoge inflatie en het uitblijven van indexeren van pensioenen. Voor dit jaar ziet het er nog veel somberder uit.

Toekomststoel Grootouders voor het Klimaat

In overleg met hun ambassadeur Jan Terlouw gaan de Grootouders voor het Klimaat zijn idee van een Toekomststoel verder brengen. Bedoeling is dat deze stoel, waar denkbeeldig de toekomstige generatie op zit, in de Tweede Kamer komt te staan.

Minister bij doortrappende senioren

Het programma Doortrappen wil dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen en helpt hen om zelf maatregelen te nemen. Minister Harbers was gisteren bij doortrappende senioren in Ronde Venen en hoorde daar volgens het AD: De wielrenners rijden zo hard, de scholieren met drie naast elkaar, op- en afstappen wordt wat lastiger soms en ook over de schouder kijken op een drukke weg gaat niet zo makkelijk meer. Ook Goedemorgen Nederland en RTV Utrecht berichten hierover.

Sein lijkt aarzelend op groen voor pensioenstelsel

In de Tweede Kamer tekent zich ondanks felle kritiek van oppositiepartijen een meerderheid af voor het nieuwe pensioenstelsel. De coalitiepartijen staan sowieso achter het Wetsvoorstel Toekomst Pensioenen. PvdA en GroenLinks, die het voorstel in principe steunen, hebben nog een reeks kritische kanttekeningen, meldt de Volkskrant.

Goud Nederland als ‘positieve ouderenpartij’

Met de oprichting van de politieke partij ‘Goud Nederland’ waagt Liane den Haan- nu zelfstandig Tweede Kamerlid, voorheen 50Plus- zich aan alweer een nieuwe ouderenpartij, meldt het AD. “Ik wil deel zijn van een oplossingsgerichte, positieve partij die niet populistisch is. En ik denk dat veel ouderen die behoefte delen.”

Professionalisering verpleging en verzorging

Tilburg University heeft dr. Robbert Gobbens benoemd als bijzonder hoogleraar Professionalisering van de verpleging en verzorging in de ouderenzorg. Ambitie hierbij is om de professionalisering van verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg een krachtige impuls te geven.

Huurbehoud, verhuisbonus, ondersteuning

Met name huurbehoud blijkt voor de huurders een motivatie om te verhuizen, blijkt uit een evaluatie van de 65+Verhuisregeling Zaanstreek-Waterland. De verhuisbonus en de ondersteuning vanuit de corporaties volgen als goede tweede en derde.

De mens achter bewoner en medewerker

Minister Helder sprak met cliënten en medewerkers van ZGEM en Azora over het door Leyden Academy ontwikkelde Leefplezierplan voor de zorg. Werken volgens Leefplezier gaat over de aandacht voor de mens achter de bewoner, maar ook de mens achter de medewerker.

Multifunctioneel woonconcept

Architectenbureau OSA uit Etten-Leur lanceert een ‘multifunctioneel woonconcept’, meldt dagblad BN De Stem. Het zijn units, zes per blok, waarin verschillende functies onder één dak zitten. De begane grond is voor senioren, of een atelier, een winkeltje of een ondernemer met kantoor aan huis. Op de eerste en tweede etage kunnen starters gehuisvest worden en als je de units samenvoegt kan er een gezin wonen. Het casco staat binnen een week.

Goede nachtrust bij dementie

Dementie leidt wel tot enkele veranderingen die om aandacht vragen voor een goede nachtrust. Zo raakt bij dementie de biologische klok in de hersenen – die het slapen en waken aanstuurt – makkelijk ontregeld.  IDé (innovatiekring dementie) publiceert een overzicht van wat je kunt doen voor een gezonde nachtrust bij dementie.

Crematies volgend jaar flink duurder

Cremeren wordt volgend jaar flink duurder. Dat komt door de stijgende prijzen voor gas en energie. Volgens uitvaartverzorger Dela betaal je voor een crematie volgend jaar waarschijnlijk 100 euro meer dan nu, meldt Omroep Brabant.