Senioren Journaal van dinsdag 12 november

Koffie met ambtenaar in de supermarkt

Dat in Vlijmen een supermarkt een slow lane heeft waar mensen die daar behoefte aan hebben een praatje kunnen maken met de caissière, die daarvoor speciaal is opgeleid, vindt minister Hugo de Jonge een mooi voorbeeld, zegt hij in het Friesch Dagblad. “En een koffiecorner waar een gemeente-ambtenaar zit om problemen van mensen aan te horen. Zo’n mogelijkheid is veel laagdrempeliger dan een officieel gemeentekantoor waar mensen niet zo snel binnenstappen.”

‘Waarom ik het woord mantelzorger haat’

“Mantelzorger – dat klinkt zo zoet en zacht, zo goed-dat-je-dit doet, zo warm en wollig. Maar dat is het niet. Het is wreed. Het is uitputtend. Het is slopend, fysiek en mentaal.” Volkskrant-verslaggever Toine Heijmans (die in zijn krant een serie columns schreef over zijn vorig jaar overleden vader, die de ziekte van Alzheimer had), beschrijft waarom hij het woord ‘mantelzorger’ zo haat.

Aantrekkelijke  woonformules ontwikkelen

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen gaat volgens de bestuursvoorzitter Cees van Boven van Woonzorg Nederland voor een grote groep goed, zegt hij in Vastgoed journaal. Tegelijkertijd wonen steeds meer ouderen daarvoor in totaal ongeschikte woningen. Eenzaamheid en veiligheid vormen een probleem. “Met aantrekkelijke woonformules waarbij ouderen samen zelfstandig kunnen wonen, moeten we hen verleiden om te verhuizen.”

Tien woonoplossingen voor senioren

Tussen thuis en het verpleeghuis zijn andere woonvormen nodig om langer thuiswonen voor ouderen mogelijk te maken. In een artikel van Yvonne Witter op de website van Beter Oud vind je 10 woonoplossingen voor senioren. Op het ZorgSaamWonen Congres op 25 november in Rotterdam verzorgt Yvonne Witter samen met Habion een verdiepingssessie over dit thema.

Zorgen om de mantelzorger

“Geachte overheid”, blogt arts Arianne Beckers bij Medisch Contact, “waarom geen preventiecampagne voor de mantelzorger? Naast aandacht voor de korte termijn ook aandacht voor de lange termijn? Wat als de mantelzorger iets overkomt? Hulp en advies bij het tijdig aanvragen van extra hulp en/of een CIZ-indicatie? Dit is een investering en kost tijd, maar bespaart mogelijk op de lange termijn gespecialiseerde zorg (lees: kosten) en bezetting van ‘verkeerde bedden’.”

Joris Slaets onderscheiden

Als erkenning voor zijn bijdrage aan de kwaliteit van leven van kwetsbare oudere mensen, is prof. dr. Joris Slaets bij zijn afscheid als directeur van kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn loopbaan als ouderenarts en wetenschapper heeft Slaets zich altijd ingezet voor het welzijn van mensen in de laatste fase van hun leven.

Hoe lang zullen we nog leven?

Gemiddeld nog een jaar of 20 hebben mensen die 65 zijn nog in het verschiet, vrouwen wat meer dan mannen. Elk jaar stelt het CBS de prognose bij. Toekomstige AOW-leeftijden worden hier op afgestemd. De Volkskrant vroeg zich af: hoeveel is de levensverwachting gestegen? En in welke landen wordt men het oudst?

Vitale ouderen gaan viral

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen, aldus LINDA: de ‘Thriller’-performance van het Amerikaanse bejaardentehuis Abbington Senior Living. De video met de dansende ouderen gaat volslagen viral. “En terecht. Want de bejaarden trekken alles uit de kast.”

Portret van vitale oudere

Ieder jaar wordt op 11 november, op de ‘verjaardag’ van Leyden Academy, het portret van een vitale oudere onthuld. Dat portret siert dan een jaar lang onze website, sociale media-accounts en diverse communicatiemiddelen. “Voor komend jaar hebben we het genoegen u aan de 94-jarige Loek Middel uit Rosmalen voor te stellen.”

Erop uit met Electrocar

Een ritje naar de dokter, even naar de winkel of gezellig eropuit voor een kopje koffie: het kan –zo meldt dagblad Tubantia– straks allemaal met de Electrocar Eibergen, de nieuwe vervoersdienst voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. “Een ritje mag vooral ook leuk en gezellig zijn”, benadrukt de stichting die de Electrocar Eibergen de weg op stuurt.