Senioren Journaal van donderdag 13 juni

Ouderen en jongeren helpen elkaar

In Deventer breidt samenwerkingsverband Wijkgenoot de Voorzorgcirkels uit en koppelt daar ook jongeren aan. ‘Het plaatsen van (kwetsbare) jongeren in de omgeving van ouderen helpt niet alleen de ouderen maar ook de jongeren.’

Sponsoring Seniorenbus verdubbeld

In Zwijndrecht breidt Van Leeuwen Buizen de sponsoring van de stichting Seniorenbus uit: van twee naar vier bussen. “Bij Van Leeuwen vinden we het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de lokale gemeenschap.”

Nooit te oud om iets (aan) te leren

‘Je kunt niet over mensen praten en proberen de zorg te verbeteren, zonder dat je de mensen zelf betrekt.’ In de master Health, Ageing and Society staat samenwerking met ouderen centraal.

Het is te duur, te klein, niet de juiste ligging

‘Ik ken genoeg ouderen die best naar een gelijkvloers appartementje willen. Maar ja, dat gaan ze niet krijgen voor de 500 euro die ze nu neerleggen.’ Er zijn gewoon te weinig geschikte huizen. ‘Het is echt een beetje onmacht wat bij de ouderen leeft.’

Met dementie veilig rond met gps-sensor

Een bejaarde met dementie in veiligheid vrij laten rondlopen kan ‘al simpel, met een gps-sensor die je bij de Kruidvat koopt’, zegt minister Conny Helder opgeruimd, alsof ze al jaren elke loslopende bejaarde in haar omgeving aan een Kruidvatsensor koppelt.

VEERKRACHT on tour

‘Door samen in gesprek te zijn, weten we wat de wensen en behoeften van Arnhemse ouderen zijn.’ De voorstelling ‘VEERKRACHT on tour’ is geïnspireerd door de persoonlijke verhalen van meer dan 140 ouderen, aldus de gemeente Arnhem.

Extra ondersteuning mantelzorgers

De gemeente Amersfoort wil extra inzetten op het ondersteunen en waarderen van vrijwilligers en mantelzorgers. ‘Zo hebben we Indebuurt033 gevraagd het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers beter onder de aandacht te brengen.’

Omgangsrecht grootouder-kleinkind makkelijker

Voor opa’s en oma’s wordt het mogelijk makkelijker om hun kleinkind te zien als ouders daar niet aan meewerken. Voor een voorstel van minister Weerwind lijkt zich een meerderheid af te tekenen in de Tweede Kamer.

Mantelzorger zorgt niet voor minder werkdruk

Door structurele personeelstekorten nemen familieleden steeds meer taken over van zorgprofessionals over. Toch leidt de inzet van familie in het verpleeghuis niet tot minder werkdruk, ervaart 56 procent van de ondervraagden in een enquête.

Geen meerderheid voor KlimaSeniorinnen

Het Zwitserse parlement heeft besloten de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, dat het meer moet doen om mensen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, naast zich neer te leggen.

Kwetsbaar en zelfredzaam

VanThuisUit is een heel nieuw concept dat draait om het vergroten van zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen. TanteLouise wint er de Nationale HR Zorg Award 2024 mee.