Het is te duur, te klein, niet de juiste ligging

Langzitters kan je er niet zomaar uitschoppen, zegt voorzitter Aart Maat (72) van de dorpsvereniging in Ter Heijde in AD Haagsche Courant over het uitblijven van doorstroming op de woningmarkt in het Westland.

“Ik ken genoeg ouderen die best naar een gelijkvloers appartementje willen. Maar ja, dat gaan ze niet krijgen voor de 500 euro die ze nu neerleggen. Ze gaan met de verhuizing gelijk een paar honderd euro omhoog. Los van het feit dat sommigen dat niet kunnen ophoesten, willen ze dat ook niet. Van het geld dat je maandelijks meer aan huur betaalt, kan je ieder jaar gewoon op vakantie.”

Als het aan Maat ligt, betalen ouderen in hun nieuwe (sociale) huurwoning dezelfde huur. “De woningbouwvereniging zou die voor deze mensen moeten bevriezen. Ze hebben niet het eeuwige leven. Als ze komen te overlijden, kan de prijs gewoon weer omhoog.”

Echt een beetje onmacht

Loes Voogd, via SeniorenWeb Westland en de ouderenbond steun en toeverlaat van ouderen, ziet volgens AD Haagsche Courant dat een hoop senioren klem zitten in grote eengezinswoningen. “Zo’n  huis schoonhouden, het verwarmen, het feit dat het niet gelijkvloers is. Alles bij elkaar zouden ze best kleiner willen, maar er is gewoon niets. Het is echt een beetje onmacht wat bij de ouderen leeft.” “Er zijn gewoon te weinig geschikte huizen. Daar begint het mee. Niet met de eventuele bezwaren van ouderen. Die zijn wel op te lossen.”

Maatwerk centraal

Ook Peter Duijsens ziet volgens AD Haagsche Courant dat de doorstroming van ouderen naar geschikte seniorenwoningen in zijn gemeente maar niet op gang komt. De fractievoorzitter van Westland Verstandig wijt dat eveneens aan het aanbod, dat volgens hem niet overeenkomt met de vraag. Het is te duur, te klein, of heeft niet de juiste ligging. Hij pleit voor een gemeentelijke pilot, waarbij ‘maatwerk’ centraal staat, senioren eerst aangeven wat ze willen en er dan pas gebouwd wordt conform hun wensen.