Senioren Journaal van donderdag 13 april

Ouderen, kom op!

“Er wordt beslist over ouderen zonder ouderen. Een misstand die gestopt moet worden”, zegt Anne van Dijk, kaderlid FNV. “Rechtvaardigheid komt niet vanzelf. Laat je horen en zien.”

Langer baas in eigen huis

Om meer woningen te bouwen waarin mensen prettig oud kunnen worden is volgens de Rabobank het Kloosterkwartier in Veghel een mooi praktijkvoorbeeld voor de toekomst. Samenwerking tussen verschillende partijen is belangrijk.

Afscheid met pre-matoriumparty

Met een’pre-matoriumparty’ wil de ongeneeslijk zieke Jan Troost van zijn eigen uitvaart een leuke bijeenkomst maken. Betaald via crowdfunding, die ongelooflijk veel reacties opleverde.

Scan Mens & Maatschappij

De omvang, complexiteit en hoge kosten van het sociaal domein stelt gemeenten voor de vraag: hoe houden we er grip op? Moerdijk ontwikkelde zelf een oplossing: de Scan Mens & Maatschappij.

Hoe alzheimer remmen

Voorkomen en afremmen van de ziekte van alzheimer is moeilijk, maar hard nodig voor patiënten en samenleving. Dat zegt zorgminister Conny Helder vandaag bij de start van een groot consortium.

Meer afhankelijkheid, meer misbruik

Langer thuis wonen met meer afhankelijkheid, moeilijk te begrijpen hulpmiddelen, banken die zich steeds verder van de klanten verwijderen: Financieel misbruik van ouderen neemt toe.

Knarrenhof besparing op Wmo

Stichting Knarrenhof heeft berekend dat een gemeente per Knarrenhofwoning 800 euro op jaarbasis bespaart op uitgaven voor de Wmo. Dat wordt gemeld uit de Krimpenerwaard bij de plannen voor meer-generatiewoningen.

Laat ouderen niet vallen

KBO-Brabant riep alle Brabantse gemeenten op om actief aan de slag te gaan met valpreventie en senioren zelf te betrekken bij het plan van aanpak. “Maak gebruik van goede voorbeelden van KBO-Afdelingen.”

Blijf Mobiel Beurs in Steenwijk

Senioren Platform Steenwijkerland houdt op 22 april een ‘Blijf Mobiel Beurs’ in De Meenthe in Steenwijk. Met informatie over zorg, gezondheid, bewegen, vervoer, maar ook over kleine aanpassingen in huis en grote verbouwingen.

Einde Stap-In-Stap-Uit-busjes

Sinds 2021 rijden in Zutphen voor senioren twee elektrische Stap-In-Stap-Uit-busjes. Daar komt binnenkort een einde aan. Er is extra subsidie nodig, maar volgens de gemeente is het vervoer niet levensvatbaar.